Форум Рідного Міста

Карпати хочуть у вишку. Але чесно

Юрій Сєров - 21-6-2005 у 12:51

Львівським „Карпатам” запропонували купити місце у вищій лізі
20.06.2005 17:26:56
 
Керівництво ужгородського ФК „Закарпаття” запропонувало львівському ФК „Карпати” купити місце у вищій лізі.
Про це повідомив головний тренер „Карпат” Юрій Дячук-Ставицький на прес-конференції сьогодні.
Бажання закарпатського ФК залишити вищу лігу можна пояснити фінансовою неспроможністю клубу виступати у найвищому футбольному дивізіоні України.

Керівництво ж львівського ФК не прийняло пропозиції сусідів і в наступному чемпіонаті „Карпати” надалі гратимуть у першій лізі.
„Наше завдання увійти у вищу лігу – чесно”, — наголосив Юрій Дячук-Ставицький.
При цьому він зазначив, що в період міжсезоння клуб планує поповнитись новими кадрами.
Вже на днях на оглядини у Львів прибудуть близько 10 гравців із „Таврії” (Сімферопіль), „Закарпаття” (Ужгород), „Металурга” (Запоріжжя), „Ниви” (Тернопіль), „Зорі” (Луганськ).

Щодо тренувальних зборів, то „Карпатам” надійшло декілька пропозицій від закордонних клубів. Так помірятись силами із львівською командою мають бажання – чемпіон Угорщини „Дебрецен” та Краківська „Краков’я”.
„Проте поки невідомо, чи пограють „карпатівці” цього літа за кордоном, адже такі виїзди потребують значних затрат”, ? зазначив головний тренер ФК.

Прес Тайм

Олександр Чорнобиль - 21-6-2005 у 15:12

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
„Наше завдання увійти у вищу лігу – чесно”, — наголосив Юрій Дячук-Ставицький.

„Проте поки невідомо, чи пограють „карпатівці” цього літа за кордоном, адже такі виїзди потребують значних затрат”, ? зазначив головний тренер ФК.


Судячи з цих висловлювань і з того, що тренером досі є Дячук-Ставицький у Карпат просто немає грошей. :(
Для мене це означає одне - команди вищої ліги в Львові будуть з"являтись хіба що на кубкових матчах. :( Ще кілька років.

Юрій Сєров - 21-6-2005 у 22:28

Цитата:
Судячи з цих висловлювань і з того, що тренером досі є Дячук-Ставицький у Карпат просто немає грошей. :(

В мене також таке враження. Якби були гроші, то Карпати вже цього сезону вийшли б вишку. Велася б робота з суддями і командами-суперниками. Не вірю, що "Дима" такий чесний... Крім того, ще однією з ознак відсутності грошей - постійні розмови про створення ТзОВ із залученням міськради, постійне скиглення про бажання отримати землю:
Цитата:
Керівництво футбольного клубу „Карпати” висловило свій відвертий протест щодо затягування Львівською обласною радою вирішення питання про передачу у користування клубу певних будівель та земельних ділянок.
Про це заявили гендиректор ФК „Карпати” Богдан Федоришин та головний тренер „Карпат” Юрій Дячук-Ставицький на прес-конференції сьогодні.

„На останній сесії Львівської облради питання про передачу у користування ФК „Карпати” 4 об’єктів було внесено до порядку денного, проте остаточного рішення так і не було прийнято. Мало того планувалось навіть зняти розгляд питання, яке стосувалось ФК, із порядку денного, за що проголосувало 35 депутатів. Очевидно, що ані Львівські високопосадовці, ані сам голова ЛОДА Петро Олійник, не готові йти назустріч ФК «Карпати», ― сказав гендиректор клубу Богдан Федоришин.

„Це ніщо інше, як політичні репресії”, ― каже бізнесмен.
За словами Федоришина, більшість будівель та земельних ділянок, які можуть стати у пригоді „Карпатам”, не використовуються у корисних цілях, а деякі з них частково чи повністю зруйновані.

Серед об’єктів, які цікавлять керівництво клубу ― офісне приміщення за адресою Винниченка 14 (клуб протягом всього свого існування так і не мав власного офісу, а зараз орендує приміщення на Водогінній 2, щомісячно сплачуючи 10 тис. грн., ― „ПТ”).
Другий об’єкт, який керівництво клубу готове „взяти під своє крило” і у перспективі збудувати там спортмістечко — це ділянка на вулиці Замарстинівській (в минулому спорткомплекс „Спартак”). Наступними об’єктами, які б могли стати у пригоді ФК – зруйнована база відпочинку „Янів” площею 7 га та в готелі „Замок Лева”

21 червня відбудеться засідання сесії Львівської обласної ради, на якій буде розглянуте питання про передачу в експлуатацію ФК „Карпати” вищезгаданих об’єктів.
Засідання сесії планують відвідати гендиректор „Карпат” Богдан Федоришин та головний тренер команди Юрій Дячук-Ставицький.

Прес Тайм


Під прикриттям "Карпат" вирішують якісь свої справи! :mad:

Цитата:
Для мене це означає одне - команди вищої ліги в Львові будуть з"являтись хіба що на кубкових матчах. :( Ще кілька років.

Боюсь, що так і буде.... :(

Остап_М. - 22-6-2005 у 18:44

Львівські «Карпати»: заручники політичного протистояння

Наймолодшій команді першої ліги львівським «Карпатам» таки вдалося завершити чемпіонат якщо не на мажорній ноті, то принаймні цілком гідно та пристойно. Мало для кого стало сюрпризом те, що вже у перший свій сезон львів’яни не вийшли до вищої ліги.

Надія ж на те, що «Карпати» незабаром таки повернуться в еліту українського футболу, з’явилася після того, як кілька місяців тому нова обласна влада задекларувала свою підтримку зі створення на базі клубу відкритого акціонерного товариства. Але з огляду на останній конфлікт між обласною владою та керівництвом команди цей міф луснув, немов мильна бульбашка. І, що найприкріше, непорозуміння виникли у найвідповідальніший для команди момент – напередодні старту нового сезону.

Після того, як стало цілком очевидно, що львівські «Карпати» за один сезон не зможуть повернутися до вищого дивізіону, керівництво клубу не тільки сформулювало нове завдання для своїх підопічних, а й вирішило дотримуватися іншої концепції команди. Перед Юрієм Дячуком-Ставицьким, котрий в пожежному порядку змінив на тренерському містку Валентина Ходукіна як головну мету було визначено не досягнення певних турнірних цілей, а створення нового молодого колективу, кістяк якого складався б з місцевих перспективних вихованців.

Слід зазначити, що Дячук-Ставицький з цим нелегким завданням впорався досить добре. Хоча з «багажем» у два очки після п’яти перших матчів та місцем у зоні вильоту з першої ліги (хто б кілька років тому міг про це подумати!) йому довелося формувати команду здебільшого з тих футболістів, котрі кілька місяців тому у складі другої команди вилетіли до другого дивізіону. Відтак, вдалося не лише поліпшити якість гри, а й здійснити суттєвий турнірний прогрес.

Другу частину чемпіонату «Карпати» після вдало проведених міжсезонних тренувальних зборів розпочали дуже потужно, вигравши кілька поєдинків поспіль. Проте брак досвіду та подекуди невезіння спричинили зовсім не обов’язкову втрату очок, і тим, у кого ще жевріла надія, що «Карпати» таки потраплять до вищого дивізіону, довелося змиритися з реаліями і відкласти свої сподівання принаймні на сезон. За підсумками ж другого кола «Карпатам» вдалося піднятися на кілька сходинок у турнірній таблиці, і закінчити турнір на досить високому підсумковому шостому місці. І, мабуть, це закономірний для них результат.

Та найголовніше, у Львові у минулому сезоні було справді створено молоду боєздатну команду. На підтвердження цих слів наведемо хоча б той факт, що одразу п’ятеро львів’ян – Фещук, Іщенко, Шуст, Федорів та Шмаков – протягом року викликалися до збірних країни різних вікових груп. Така зацікавленість в юних вихованцях «Карпат» спостерігалася хіба що чверть століття тому, за часів Баля та Суслопарова.

Але вболівальники «Карпат» та футбольні спеціалісти все-таки прекрасно розуміли, що одразу за рахунок однієї молоді ввійти до «вишки» буде надзвичайно складно. Цим дев’ятнадцяти- та двадцятирічним хлопцям потрібно кілька років, аби вирости у футболістів, котрі будуть в змозі не тільки вирішити самостійно питання виходу до елітного дивізіону, а й боротися на рівних якщо не з грандами, то хоча б з міцними середняками українського футболу. В той же час футбольна громадськість Львівщини, котра звикла бачити свою команду у першій половині турнірної таблиці вищої ліги, небезпідставно прагне побачити «Карпати» серед еліти українського футболу якомога швидше. Це розуміє і керівництво клубу.

Почесний президент та фактичний власник ФК «Карпати» Петро Димінський уже не один рік плекає ідею створення на базі клубу відкритого акціонерного товариства, щоб таким чином домогтися для «Карпат» всебічної підтримки з боку міської та обласної влад. Але дотеперішні спроби Димінського не увінчалися успіхом, що пов’язували насамперед з двома факторами: одіозністю постаті самого Петра Димінського, складним його характером і незацікавленістю попередніх губернаторів. Після «помаранчевої революції» знову з’явилася надія, що задумане буде таки втілено у життя, і пов’язана вона була з особою нового губернатора області Петра Олійника, котрого усі знали, як людину не байдужу до футболу. Нагадаємо, що не в останню чергу саме завдяки Петру Олійнику Червоноград традиційно отримує право приймати матчі за участі молодіжної збірної України.

Ще на початку другого кола на одній із прес-конференцій Петро Димінський повідомив про те, що в нього відбулася розмова з Петром Олійником, в якій той пообіцяв забезпечити якнайширшу підтримку ФК «Карпати» з боку обласної влади, а також заповзявся посприяти у створенні на базі клубу того ж таки відкритого акціонерного товариства. Відтоді пройшло заледве кілька місяців, але останні події навколо цієї «співпраці» змусили не тільки засумніватися у спроможності влади та керівництва львівського клубу досягнути компромісу навіть в найпростіших майнових питаннях.

Нещодавно кілька інтернет-видань оприлюднили вже скандально відому аналітичну записку, одним із пунктів якої була «рекомендація» провалити на засіданні сесії Львівської облради питання про внесення до статутного фонду ТОВ «Клуб ПФ «Карпати» кількох об’єктів. Кілька днів по тому генеральний директор «Карпат» Богдан Федоришин на прес-конференції відкрито заявив, що «установка» на провал була скерована насамперед на депутатів, безпосередній вплив на яких має Петро Олійник. Львівська ж ОДА оприлюднення записки оцінила як провокацію політичних опонентів

Зазначимо, що йдеться про чотири об’єкти: офісне приміщення за адресою Винниченка, 14; земельна ділянка на вул. Замарстинівській (колишній спорткомплекс «Спартак»); база відпочинку «Янів» та готельне господарство «Золотий Лев». За попередньою інформацією, зараз у Львівській обласній раді прихильники та противники передачі в структуру «Карпат» названих об’єктів поділилися приблизно порівно, отож спрогнозувати дальший розвиток цієї історії практично неможливо.

Водночас, на думку керівництва клубу, влада повинна врешті продемонструвати свою давно обіцяну підтримку львівським «Карпатам». Юрій Дячук-Ставицький уже кілька років наголошує на тому, що за жодного губернатора «Карпати» не мали у власності не те що свого стадіону, а й навіть власного офісного приміщення. Федоришин на прес-конференції висловив упевненість у тому, що конфлікт має суто політичний підтекст, адже перелічена нерухомість мало того, що не має великої комерційної цінності, а й перебуває у жалюгідному стані. І, на його думку, замість того, щоб ці об’єкти простоювали, ФК «Карпати» власним коштом відремонтують їх і використовуватимуть для своїх потреб.

Не менш логічна й позиція іншої сторони: належного обґрунтування необхідності передачі цих об’єктів саме в користування ФК «Карпати» немає. Окрім того, сьогодні у першій лізі Львівщину представляють не тільки «Карпати», а й «Газовик-Скала» та «Рава» (якщо, звичайно, клуб знайде належне фінансування і заявиться на чемпіонат). Мовляв, «Карпати» в тих же умовах, що й два інших клуби з Львівщини, і якщо допомагати, то однаково усім.

Найгіршим ж є те, що небажання обох сторін знайти компромісне рішення, щоб вийти з цього глухого кута, може призвести до негативних наслідків уже в найближчому майбутньому. Ні минулого тижня, ні цього вівторка до розгляду питання «Карпат» на Львівській обласній раді так і не дійшло.

На останній прес-конференції Богдан Федоришин прозоро натякнув: такі дії влади, дивись, обернуться тим, що керівництво «Карпат», яке вже давно задекларувало, що не спроможеться самотужки вивести клуб до «вишки», може у цьому сезоні й не ставити перед командою найвищих цілей. За непідтвердженою інформацією, до Львова у це міжсезоння планують приїхати близько 10 футболістів, дехто з яких міг би реально підсилити гру команди. Та чи захоче хтось ризикувати з непевним працевлаштуванням, коли буде більш надійний варіант продовження футбольної кар’єри в іншій команді. Адже мало кому захочеться пов’язати своє майбутнє з командою, котра до останнього не знатиме свого завдання на наступний сезон. Невідомо також, як це все відіб’ється на атмосфері в команді і з яким настроєм молоді гравці «Карпат» вийдуть на наступний сезон. А що означає втратити важливі очки на початку чемпіонату, «Карпати», мабуть, ще пам’ятатимуть.

Отож, незважаючи на численні і тривалі у часі декларації про тісну співпрацю органів влади та футбольного клубу, обидві сторони, як виявилось, перебувають на самому початку цієї, здавалося б, благородної справи. Понад те, не можуть досягнути компромісу у далеко не найпринциповішому питанні, особливо з погляду потреби у «народній команді». І шкода, що причиною цього є політичні чи то владні амбіції кількох людей. Найгірше, коли непорозуміння ще більше загостряться, і сторони сприйматимуть одне одного як непримиренних антагоністів. Це означатиме, що до співпраці так і не дійде. Принаймні не за цієї влади або ж не за цього керівництва клубу.

Хто постраждає найбільше? Вболівальники «Карпат», котрі ще не скоро зможуть побачити свою команду серед еліти українського футболу. Зрештою, перебування команди в першій лізі з прикрого непорозуміння та збігу обставин може перетворитись за кілька років на звичну справу. Так, як це сталося з іншими командами із не надто фінансово потужних регіонів Західної України.



Михайло Сендак, голова Львівської облради:


– Думаю, що наступного тижня довкола питання львівських «Карпат» буде дуже гаряче обговорення. Адже є багато прихильників команди, а є й ті, хто звинувачує керівництво клубу у тому, що саме через їхню вину «Карпати» вилетіли з вищої ліги. Тому нехай депутати обговорять це питання, і кожен з них визначиться: чи хочемо ми мати «Карпати» у вищій лізі, чи ні. Якщо хочемо, то тоді ми повинні їм допомагати. Я сподіваюся, що здоровий глузд переможе.


Іван Яремко, спортивний фахівець:


– На мою думку, вирішення цієї конфліктної ситуації залежить тільки від однієї особи – Димінського. Я думаю, що проблеми львівських «Карпат» великою мірою спричинені невмінням цієї людини йти на компроміс. Для мене особисто кожний наступний його хід є непередбаченим. Хоча, як вболівальник «Карпат» зі 42-річним стажем, я дуже хотів би, аби для команди все закінчилося добре.


Богдан Федоришин, генеральний директор ФК «Карпати»:


– Керівництво клубу зараз робить усе для того, аби гравці не переймалися організаційними питаннями. Наше завдання – створити для футболістів усі необхідні умови, як спортивні так і побутові. Не хочу казати, що відкладення питання «Карпат» – це штучне затягування. В четвер воно буде першим на порядку денному, тому сподіваюся на позитивне його вирішення. Що стосується конфлікту, то, на мою думку, він існує в суто політичній площині. Адже я особисто не знаходжу пояснення, чому той чи інший об’єкт, на який претендує ФК «Карпати», може бути нам не переданий. Тим паче, що ці об’єкти перебувають в жахливому стані.

Юрій Басенко,
Західна інформаційна корпорація