Форум Рідного Міста

Кіно про видатних людей

Галина Лев - 11-10-2005 у 02:54

Що мене надихнуло на створення нової теми?

Злізла випадково до телевізора, увімкнула 16-й по рахунку телеканал „Україна”, бачу: люди у несучасному вбранні, не з пістолетами, без матюків, не мєнти і не бандити, не схожі на героїв латино-американської опери... От, думаю, треба подивитися. Програма була поруч і повіла мені, що то я дивлюся майже початок фільму „Шопен. Бажання кохати”
Йдеться, власне, не так про життя знаного композитора, як про стосунки його з не менш відомою Жорж Санд( справжнє ім’я - Амандін Люсі Аврора Дюпен-Дюдеван). Відбувається усе давно, нас ще не було, на початку мого улюбленого дев’ятнадцятого століття. Не люблю його лише за те, що багато з фаворитів, завдяки кому століття це мені так миле, надто рано пішли з життя через нікому непотрібні болячки на кшталт туберкульозу, котрому в нашому столітті ми вже даєм якось ради. Кохання Шопена і Санд якраз було в розквіті, коли вони дізналися, що Фредерік захворів. Вони живуть якийсь час на Мальйорці з її дітьми від першого шлюбу Морісом і Соланж. Потім знову їдуть у Францію. Та це не так суттєво. Йдеться про взаємні ревнощі та нетерпимість у їх сімействі. Особисто я дала б фільму трохи задовгу, але іншу назву: „Сильна, бідолашна Жорж Санд і трійко паскудників, котрі не давали їй жити: істеричний, самозакоханий Шопен, ревнивий та вередливий синуля і хтива, розпусна доця з самісінького дитинства схильна до запоїв”. Шопен там не достатньо вистражданий і міцний, аби бути головним героєм. А може він таким і був? Жорж кохає Фредеріка, а він її, усім іншим це не до вподоби. Але він дістає любу жінку чи не найбільше від усіх. Слабак.
Тим не менше, кіно чудове, актори підібрані досконало, дії відбуваються в теплих, квітучих, пахучих(навіть з екрану) місцях, і всю історію роману двох геніїв супроводжує море жайворонкових трелей із різних творів самого Шопена. Справді, музиці його немає рівні.
Наполегливо рекомендую переглянути, як буде нагода.


Chopin. Pragnienie milosci (2002)

Режисер : Єжи Антчак

У головних ролях:

Жорж Санд : Данута Стенка
Фредерік Шопен: Пйотр Адамчик


З приводу усього іншого звертатись сюди-во:

http://www.imdb.com/

Олександр Чорнобиль - 11-10-2005 у 10:37

Цього фільму я, на жаль, не бачив, але є ще один про ту саму пару, от тільки про період, коли їхні стосунки ще зароджувались. Називається "Експромт". Шопена там грає Х"ю Грант. Фільм вийшов дуже легкий і приємний.