Форум Рідного Міста

Трифазні стабілізатори напруги

Тарас Ільчишин - 13-2-2007 у 17:54

Стикнувся з такою потребою. На роботу потрібно стабілізатор напруги десь на 30кВт. Почав шукати, то виявилось, що у Львові досить багато вже фірм їх продають і різних виробників. Впринципі й ціна їх немаленька, тому цікавить може хтось вже стикався з такими питаннями і може щось конретне порадити і пояснии чому вибір зупинився саме на такому.

Тарас Ільчишин - 15-2-2007 у 08:35

Говорив я вчора із знайомим, який займається їхнім продажем, то він радив брати саме українського виробництва. Ціна 30кВт з 3% відхиленням коштує 16631грн + там є цифрова індикація, за допомогою якої легко виставити потрібну напругу. В той час як 45кВт з 5%похибкою коштує 16818. Дають 2-х річну гарантію.

Тарас Сокальський - 16-2-2007 у 11:50

Колись ми таке ліпили. До 30kw. Без цифрового керування і трохи дешевші. Але щось народ порозбігався...
Цікаво -- з тих, що пропонуються, є варіанти з стабілізацією лінійної напруги, чи тільки фазні підтримуються?

Тарас Ільчишин - 16-2-2007 у 18:38

І лінійну і трифазну. Напевно що зупинимось на 45кВт, щоб залишився запас на майбутнє, алеь будем брати з похибкою 5%. Він в ту саму ціну , що і 3% на 30кВт.

Тарас Сокальський - 17-2-2007 у 16:15

Цитата:
І лінійну і трифазну.

Одночасно чи на вибір? Якщо одночасно, то цікаво, як воно зроблене?(в сенсі -- як компенсує викривлення фазових кутів?)
А стосовно критеріїв вибору -- спершу давай з'ясуємо, що в навантаженні і що діється в лініїї (діапазон напруг, короткочасні скачки від зварки, імовірність обриву нуля, внутрішній опір/струм КЗ -- тобто, відстань до підстанції і її потужність). Звертати увагу слід на швидкодію (вверх і вниз), наявність захистів (КЗ, недо- і перенапруга, злипання фаз, незалежний захист від перенапруги на виході, теплові захисти). Який принцип дії і які силові елементи? Якщо мікропроцесорне керування, то було б незле проаналізувати прошивку на предмет стійкості до зависання.(хоча то вже виходить за межі можливостей пересічного споживача:o)
Ну і випробування -- любив я свої конструкції подовбати на стенді (правда, він тільки для однофазки в мене), швидко недоліки конструкціїї і дефекти елементів виявлялися.

Тарас Ільчишин - 17-2-2007 у 17:27

Цитата:
Одночасно чи на вибір? оліки конструкціїї і дефекти елементів виявлялися.


Здається на вибір. Треба уточнити.


Цитата:

А стосовно критеріїв вибору -- спершу давай з'ясуємо, що в навантаженні і що діється в лініїї (діапазон напруг, короткочасні скачки від зварки, імовірність обриву нуля, внутрішній опір/струм КЗ -- тобто, відстань до підстанції і її потужність). Звертати увагу слід на швидкодію (вверх і вниз), наявність захистів (КЗ, недо- і перенапруга, злипання фаз, незалежний захист від перенапруги на виході, теплові захисти). Який принцип дії і які силові елементи? Якщо мікропроцесорне керування, то було б незле проаналізувати прошивку на предмет стійкості до зависання.(хоча то вже виходить за межі можливостей пересічного споживача)



Від підстанції відстань 10м, але напруга береться від залізниці. Крім того йде повітряно. ТОму дуже рекомендували ставити резервник(чи як він там називається). Стоїть трансформатор на 60кВт. З напругою твориться наступне - практично постійно є 245-250В, а от вночі скаче і до 270. Практично кожен день міняється кілька лампочок.

В нас в даний час є таке обладнання:
два підйомники з двигунами 2.2кВт = 8.8кВт
вентиляція - двигун на 7кВт

ну і 2 компутери, лампочки ....

+ планується ставити компресор на 4-7кВт
+грузовий ліфт ~ 10КкВт
+8 компутерів

Тарас Сокальський - 19-2-2007 у 11:31

Цитата:
З напругою твориться наступне - практично постійно є 245-250В, а от вночі скаче і до 270.

Тоді IMHO доцільніше обміняти транс на підстанції на такий, що дозволяє перемикати обмотки з високої сторони (чув слово "анцапа", але не бачив, як то виглядає). Якщо виставити середню напругу 220, то в тебе перепади будуть +/- 5% без ніякого стабілізатора. Вийде дешевше і надійніше.

Тарас Ільчишин - 19-2-2007 у 18:40

а можна про це конкретніше, бо ще про таке не чув?

Тарас Сокальський - 20-2-2007 у 11:18

Конкретніше не скажу, бо я хоч і чув (одним вухом), але не бачив і не уявляю, як то виглядає. Питай в енергетиків або гугли "підстанція перемикач напруги" всіма доступними тобі мовами. Також пробуй "анцапа".

Тарас Сокальський - 20-2-2007 у 11:40

Ще варіант, щоби не зв'язуватися з високою -- знайди/намотай 5-10kw трифазний транс ~40v вторинні з кількома відводами, первинні -- зіркою і втисни його автотрансформатором (можна присобачити перемикач, але в твому випадку вроді не конче).
По суті, те саме є в стабілізаторі, але з автоматичним перемиканням. Якщо в тебе перепади невеликі, автоматика не конче потрібна.

Тарас Ільчишин - 5-3-2007 у 08:20

Замовили все-таки стабілізатор на 45кВт. Десь в 20-х числах має бути готовим.