Форум Рідного Міста

Міжнародний джазовий мегапроект - 17 листопада 2007

Юля Польова - 15-10-2007 у 16:01

Львів

В листопаді стартує великий міжнародний проект ініційований одним з найвідоміших в світі сучасних джазових музикантів Кеном Вандермарком (США). Протягом тижня у Кракові десять найперспективніших музикантів з США, Швеції, Польщі та України творитимуть та запишуть музичний альбом, який за оцінкою багатьох критиків може стати найпомітнішим явищем у джазовій культурі за останнє десятиліття.

Презентація спільної творчості в оригінальному складі (всі десять учасників) пройде в Кракові, Гданську та Львові із одночасним записом концертів вживу.

Приємно усвідомити, що Україну в проекті представлятимуть два львів’янини – Юрій Яремчук та Марк Токар.

Можемо пишатися з того, що наші спільні зусилля упродовж шести років (Jazz Bez, Metro Jazz, Флюгери Львова) дали такий швидкий результат. Львівське джазове середовище представлено на найвищому світовому рівні в ролі співавторів!

Записаний альбом має вийти на початку 2008 року і суперечку за право його видання вже ведуть найвпливовіші світові музичні лейбли ще не дочекавшись остаточного матеріалу.

Зрештою імена говорять самі за себе:

Ken Vandermark (USA) tenor & baritone saxes, bass clarinet
Tim Daisy (USA) drums
Steve Swell (USA) trombone
Magnus Broo (Szwecja) trumpet
Yuriy Yaremchuk (Ukraina) tenor & soprano saxes, bass clarinet
Mark Tokar (Ukraina) bass
Dave Rempis (USA) tenor & alto saxes
Michael Zerang (USA) hand drums, percussion
Mikolaj Trzaska (Polska) alto sax, bass clarinet
Per-Ake Holmlander (Szwecja) tuba, bass trombone

Так що, готуйтесь – 17 листопада у Львові незабутнє та унікальне явище, концерт
Тентет Ken Vandermark “Resonance” Project


Бажаючі замовити квитки, замовляйте: тел. 80322 44 47 78 (79),
Email: dzyga.fest@gmail.com

Demyan - 15-10-2007 у 16:05

а скільки коштують квитки?

Юля Польова - 15-10-2007 у 16:11

Інформація про музикантів:

Кен Вандермарк (Ken Vandermark)

Народився: 1964-09-22, Ворвік, Род Айленд (США).
Останні декілька років Кен Вандермарк є одним із найважливіших музикантів сучасного джазу. Надзвичайний саксофоніст (передусім тенор) і кларнетист (передусім басовий). Майстерність гри ставить Кена в один ряд із найвидатнішими представниками обох інструментів у сучасному джазі. Упродовж останніх 20 років Кен працює над музичними імпровізаціями та їх компонуванням у Північній Америці і Європі.

Переїхавши з Бостона в Чикаго в 1989, він грає і записується у різноманітних контекстах зі знаменитими музикантами. У 90-их роках Кен брав активну участь у діяльності різних гуртів авангардової рок-сцени як, наприклад, «Gastr del Sol» чи «Jim O'Rourke». Однак основною формою самовираження Вандермарка залишається джаз.

Починаючи з 2005 він увійшов до складу «Umbrella Music». Музикант запрошений бути творчим директором ACME Festival – чотирьохденна подія, що проводилася в Афінах, залучивши більше 20 музикантів з Німеччини, Норвегії, Швеції, і Сполучених Штатів.

У даний час композитор і імпровізатор виступає у складі груп «Vandermark 5», «Powerhouse Sound», «the Frame Quartet», «the Peter Brotzmann Chicago Tentet», «Sonore» та виконує окремі дуети з ударниками «Tim Daisy and Paal Nilssen-Love», «the Territory Band», «CINC», і «Free Fa».Одночасно з «Vandermark 5», Кен керує діяльністю тріо «DKV», до складу якого, окрім самого Вандермарка, входять Хамід Дрейк і Кент Кеслер. Ця група пропонує слухачеві звучання акустичного тріо в традиції “free jazz”, що походить із ранніх форм цього ґатунку, але з домішкою молодіжної енергії.

Незалежно від вище згаданих проектів, Вандермарк бере участь у записах «NRG Ensemble», в якому він замінив засновника цього проекту – Гала Расела. Вандермарк постійно підключається також до проектів, що постають завдяки співпраці американських та європейських музикантів: уже декілька років він є членом тентету Пітера Брюцмана, а також допомагає керувати двома американо-скандинавськими проектами: «School Days» та «Territory Band». Особливо останній з них презентує неабияку мішанину різних впливів – від джазових до сучасної композиторської музики. Кен також бере участь у записах «AALY Trio» Метса Густавсона. Окрім цих гуртів, Вандермарк активно працює у різноманітних короткотривалих проектах, як дуети (напр. з Джебом Бішопом) чи тріо (із Джо Морісом чи з Джоном МакФі, чи з Пандалісом Карайоргісом).

Гра й діяльність Кена Вандермарка була гідно оцінена у 1999 році, коли йому присудили премію МакАртура (серед лауреатів якої були такі світила джазу, як Сесіл Тейлор та Ентоні Брекстон).

У 2005 Кен Вандермарк відвідавши Львів зі своїм гуртом «Vandermark 5» викликав фурор на фестивалі «Метро джаз» та став улюбленцем львівської джазової публіки.

Тім Дейзі (Tim Daisy)

Народився: 1976-07-15, Векеган, США
Грає на барабанах, марімбі, вібрафоні.

Тім, переїхавши до Чикаго 1997, одразу входить до складу творчих ансамблів міста. Там він співпрацює з Дейвом Ремпісом. У 1998 вони сформували тріо «Triage», до якого ще ввійшов Гордон Левіс. «Triage» випустили п'ять записів, подорожують з концертами у Сполучені Штати, Канаду, і Європу.

У тому ж 1998 Тім приєднався до танцювальної компанії «58 group». Тут він здобув цінний досвід поєднання руху і звуку, і це надало йому перспективу у новій імпровізації власних творів.

У 2001 Тім приєднався до групи «Vandermark 5». Вони записують чотири альбоми.
Дейзі - керівник двох груп: «Festival Quartet» ( Keefe Jackson на тенорі саксофоні, Josh Berman на корнеті і Anton Hatwich на басі) і «Sky and Lights» ( Jason Stein на бас кларнет і Anton Hatwich на басі).

На даний час Тім працює з такими музикантами, як: Ed Blackwell, Elvin Jones, Paul Motian, Rashied Ali, Dennis Charles, Milford Graves, Hamid Drake, Paul Lovens, Paul Lytton, and Han Bennink.

Стів Свелл (Steve Swell)

Народився: 1954-12-06 Ньюарк, Нью Джерсі, США
Стів належить до американських вільних джаз-музикантів, тромбоніст і композитор.

У 1975 Стів переїзджає до Нью Йорку де розпочалось його музичне життя. Стів грав у 40 колективах: salsa bands, big bands (найважливіші Buddy Rich і Lionel Hampton) презентуючи свої твори на Бродвеї у «Боб Фоссес Денсінг». Свелл стає членом групи «Makanda Ken McIntyre's band» з якою їздить в турне. Вони проводять записи з такими відомими музикантами: Tim Berne, Joey Baron, Herb Robertson, Jemeel Moondoc, Anthony Braxton, Cecil Taylor, William Parker, Bill Dixon, Butch Morris, John Zorn, Elliot Sharp, Rob Mazurek, Perry Robinson.

Стів Свелл був учасником проектів: «Slammin' The Infinte» (w/Sabir Mateen, Matthew Heyner, Klaus Kugel), «Fire Into Music» (w/William Parker, Jemeel Moondoc, Hamid Drake), «Unified Theory Of Sound» (w/Cooper-Moore, Matt Lavelle) та «Nation Of We».

Юрій Яремчук (Yuriy Yaremchuk)

Народився: 1951-06-18 Новокузнєцьк, Росія
Композитор і інструменталіст, грає на тенор- і сопрано-саксофоні, кларнеті, фортепіано.
На даний час живе і працює у Львові, постійний учасник джазових фестивалів «Jazz Bez» та «Флюгери Львова».

Яремчук працює у різних стилях (free jazz, contemporary music, improvisation music) та є майстром різноманітних сучасних технік гри на саксофоні (мультифони, слеп, подвійне стаккато). У своїх сольних концертах надає перевагу вільній імпровізації. Юрій Яремчук писав музику для театру, брав участь у багатьох авангардних виступах за участю художників, театралів і танцюристів.
Юрій Яркмчук є лідером численних джазових фестивалів, акцій, хепенінгів, фестивалів нової імпровізаційної музики.

Учасник і лідер таких груп: «Відео Джаз», «Оркестр Московських композиторів», «Сакс мафія», «Російсько-Українский проект», «Тріо Олександра Несторова», «Юрій Яремчук Квартет», «Юрій Яремчук-Марк Токар Дует».
Зазвичай Яремчук гастролює у Франції, Канаді, Італії, Німеччини, Росії та Польщі. На даний час Юрій Яремчук творить музику в домашній студії.


Марк Токар (Mark Tokar)
Арт-директор фестивалю «Jazz Bez», арт-продюсер серії джазових концертів «Метро Jazz».

Навчався в Катовіцькій джазовій Академії ім. Шимановського в рамках стипендії від міністра культури Республіки Польща “Gaude Polonia”. Виступає на багатьох Jazz фестивалях України, Росії, Польщі, а також бере участь у міжнародних проектах з авторськими програмами.

Автор та учасник багатьох творчих проектів: «Leo’m’Art» (Україна - Польща), «Improvising Creative Trio» (Україна–Німеччина), «COMM» (Литва-Німеччина-Україна) та ін.

Дейв Ремпіс (Dave Rempis)

Талановитий саксофоніст, з'явився, за минулі декілька років, як один з найактивніших молодих музикантів на імпровізаційній сцені в Чикаго.

Його майстерність була відмічена провідними виданнями Америки: Chicago Sun-Times, the Chicago Tribune, the Chicago Reader, the Philadelphia Inquirer, Down Beat, Boston Globe.

Інтенсивно виступає в клубах, концертних залах, і фестивалях в США, Канада, і Європа. Він найтісніше співпрацює з «Triage» (з Джейсон Аджемян і Тімом Дейсі) і «The Rempis Percussion Quartet» (з Антоном Хентвіч, Тімом Дейсі і Френком Росалі) та «Vandermark 5».

На додаток до цих груп, Ремпіс регулярно грає з групами: «The Territory Band», «The Crisis Ensemble», «The Chicago Improvisers Group», «The Thread Quintet» та музикантами: Паулом Літом, Акселем Дорнерем, Хемітом Дрейком, Фредом Лонберг-Холмом, Міхалем Зерангом, Джимом Беккером, Кевіном Друмом, Паалом Нільсом -Лавом, Крісом Дженасом, Тоні Баком, і Джо Морісом.



Майкл Зеранг (Michael Zerang)

Майкл Зеранг народився в Чикаго, Іллінойсю
Починаючи з 1976 року Майкл - професійний музикант, композитор, концентрується на імпровізованій музиці, вільному джазі, театрі маріонеток, експериментальному театрі, і міжнародних музичних акціях.

Майкл інтенсивно співпрацює з сучасним театром, танцем, і іншими мистецькими формаціями і отримав нагороди трьох Joseph Jefferson Awards за оригінальні музичні композиції в театрі у 1996, 1998, і 2000.

Починаючи з 1981року Зеранг продукує понад шістдесят дисків, виступає в США і закордоном розширюючи коло однодумців. Від 1985-1989 Майкл Зеранг арт директор Link's Hall Performance Series, де він проводить понад 300 джазових концертів, традиційної етнічної народної музики, електронної музики і музики інших напрямів. Він продовжує проводити концерти в Cafe Urbus Orbis від 1994-1996. Та фестиваль The Candlestick Maker in Chicago's Albany Park у 2001 - 2005.

Викладацька практика: Художня Школа Інституту Чикаго – викладає техніку перформенсу, дизайн звукових проектів (лялькової комедії); Центр Танцю Колумбійського Коледжу – ритмічний аналіз; Північно-Західний Університет США – курси Композиторів та хореографія...


Міколай Тшаска (Mikolaj Trzaska)

Саксофоніст, басовий кларнетист.
Народився: 1966-04-7, Ґданськ, Польща.

Роки дитинства та ранньої юності пройшли у хатці поруч з лісом, завдяки чому Міколай мав можливість щодня спілкуватися з природою. У Державному художньому ліцею в Ґдині-Орлові, в якому вперше зустрівся з хлопцями, що грали rock' n' roll на гітарах. 1987 року Міколай розпочав навчання на факультеті живопису при Вищій художній школі в Ґданьску. Восени 1986 року Тшаска приєднався до free рокової групи "Sni Sredstwom Zauklanianie" , яка пізніше переформувалася в групу "Milosc" (у березні 2000 року в анкеті критиків "Jazz Forum" вона була визнана найкращою групою минулого десятиріччя, випереджаючи колективи З.Намисловского та Т.Станька).

Захоплений музикою та життям Джона Колтрейна, Міколай взявся за альт-саксофон, з яким не розлучається досі. Цілком віддавшись репетиціям, після другого курсу він покинув вуз. І відтоді пов'язав своє життя з нині вже культовою групою "Milosc". Завдяки роботі з цим колективом Тшаска мав нагоду співпрацювати з зірками світового джазу, такими як Лестер Боуі, Томаш Станько, Лешек Можджер, Адам Пєроньчик. Влітку 1993 Міколай вирішив спробувати власні сили як композитор та лідер і створив групу "Loskot". Репертуар групи складають в основному композиції Міколая, створені під впливом всієї існуючої спадщини світової музичної культури з використанням окремих елементів джазу і року. У квітні 1994 року разом з Тиманьским вони створюють дует "Maslo". Дещо пізніше Тшаска співпрацює з Марчіном Сьвєтліцкім, результатом чого стає щонайменьше сотня спільних виступів, диск "Cierpienie i wypoczynek", а також справжня дружба.

Захопившись напрямком "yass", Тшаска стає одним з найактивніших його творців. Співпрацює з джазовими, "yass" та рок музикантами. Окрім того, схрещує звуки свого саксофону з такими групами як "Oczi Cziorne", "Variete", "Swietliki", "Mapa", "Trupy", "NRD", "The Users" та Катажиною Носовскою.

Протягом останніх років мистецький образ музиканта змінюється, він бере на себе складну роль композитора театральної музики, концентруючись на сольних музичних проектах. Він також створює музику до фільмів та спектаклів. Міколай Тшаска нині є одним з метрів yass-ової сцени.

Остап Шумин - 15-10-2007 у 16:11

де саме відбудеться це дійство

Юля Польова - 15-10-2007 у 16:13

Про місце і ціни трохи пізніше. Ще уточнюється інформація.

Юля Польова - 16-10-2007 у 11:50

Конецерт VanDermark Tentet

Вартість квитків від 50-250 грн

Місця продажу:
вул.Вірменська 35, галерея « Дзиґа »
(для студентів та працівників закладів культури знижка 50%,
пропозиція дійсна до 12 листопада)

вул.Лесі Українки1(каси театру)

Юля Польова - 16-10-2007 у 11:52

Дійство проходитиме в театрі ім Марії Заньковецької.
Детальніше про проект: http://www.dzyga.com

Юрій Сєров - 16-10-2007 у 11:53

Цитата:
для студентів та працівників закладів культури знижка 50%,
пропозиція дійсна до 12 листопада)

А для працівників закладів освіти?

ZT - 16-10-2007 у 15:18

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
А для працівників закладів освіти?


А працівники закладів освіти можуть попросити студентів купити квиток ;)

Юля Польова - 17-10-2007 у 10:38

Поважай себе, слухай якісну музику...

Купуй квитки :)))

Юля Польова - 25-10-2007 у 16:26

Форумчани, студенти і не тільки, поціновувачі джазу і осінніх вечорів з доброю музикою !!!!

А квитки на Ken Vandermark “Resonance” Project уже в продажі...(вул. Вірменська 35, галерея "Дзига")

Хочу нагадати про теплу цінову пропозицію для студентів та працівників закладів культури (50 % знижки на квитки у кожен ряд).


Слухай вже сьогодні те, що світ почує завтра !:)))

Юрій Сєров - 9-11-2007 у 00:37

Афіша