Форум Рідного Міста

"Не так тії вороженьки, як добрії люди". Чи справді виконання тв...

Максим Стюфляєв - 7-3-2008 у 00:45

Вирішив підняти цю тему, бо вже кілька днів перебуваю під враженням від однієї з програм на державному каналі УР-3 (Радіо "Культура"). Може, якщо висловлюсь, то хоч попустить. На цьому каналі трапляються цікаві програми, але він відомий своїм консерватизмом, а його активні слухачі - це окрема розмова. І ось під час ранкового прямого етеру ведучий Дмитро Хоркін поставив "Садок вишневий коло хати" у виконанні "Мертвого півня". Господи, що тут почалося!!!... Слухачі почали агресивно вимагати "припинити паплюжити нашого пророка", "не ставити на "Культурі" ДЖАЗ (це про "півнів"!:o :lol: ). Вони ображали ведучого... Я не збираюся обговорювати цей конкретний випадок (для справедливості зауважу, що було і два дзвінки на захист "півнів"), а хочу поговорити ширше. Просто мене зачепило за живе. Чому частина наших "свідомих" українців так різко засуджує спроби подати наші музичні шедеври ( того ж Шевченка чи Івасюка) у рок виконанні? Чому відмовляє молоді у праві на власне бачення? Адже будь-який твір мистцтва, зокрема й музичного- це мов живий організм, сприйняття його змінюється залежно від часу і зміни поколінь. До речі, Шевченко був веселою, життєрадісною, сучасною людиною, любив товариство. І мені чомусь здається, якби Тарас жив сьогодні, йому, скажімо, "Суботів" "Кому Вниз" сподобався значно більше, ніж "скиглення", з яким його вчать у школах. А оті пуритани, на моє переконання, насправді ані Шевченка, ані його поезій не люблять і не шанують (може, і не читали). Бо Тарас для них- "пророк", бронзова статуя, "символ нації"- хто завгодно. Тільки не поет, зі своєю душею і почуттями, якого кожен має право сприймати так, як підказує власне серце. Своєю агресією вони лише відштовхують від української культури молодь, зокрема російськомовну молодь Сходу. Вибачте, що так розписався. Справді зачепило. Може, у когось будуть ще якісь думки з цього приводу?

Андрій Пелещишин - 7-3-2008 у 11:09

Я думаю, нове виконання твору не завжди його псує, навпаки - може відкрити у творі нові грані.
Інша річ, що я наприклад, категорично не переварюю пародійного виконання

Сергій Бєляєв - 7-3-2008 у 13:02

В принципі, Кобзар кладеться на музику важко. У виконанні Кому Вниз мені подобається. Мертвого півня не чув.

Юрій Сєров - 7-3-2008 у 14:12

Ставлюся до цього позитивно. Основне щоб було без всяких стьобів і пародій.
І у виконанні Кому Вниз і Мертвого Півня і Транс-Формера подобається.
У новому викладенні Кобзаря є кілька позитивних моментів: Шевченко доходить до молоді не лише у вигляді нудних концертів на УТ-1, демонструє, що Кобзар не історія, він абсолютно актуальний(!) і сьогодні, стимулюватиме молодь почитати Кобзар (це навіть з власного досвіду). Краще слухати Кобзар у рок-обробці, ніж не слухати його взагалі!
Дуже часто оті "пуритани" самі не знають Кобзаря, і просто відстоюють позицію "а Баба Яга проти" :)

Серж Петренко - 7-3-2008 у 18:25

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Я думаю, нове виконання твору не завжди його псує, навпаки - може відкрити у творі нові грані.
Інша річ, що я наприклад, категорично не переварюю пародійного виконання

Себто пародійного - безпосередньо на Шевченка чи взагалі? Пародій на Шевченка я начебто не бачив як таких. У звичайному їхньому вигляді вірші Шевченка кладуть на музику багато сучасних виконавців. "Сад", наприклад, регулярно цим займається - можна говорити навіть "спеціалізується". Загалом вважаю це позитивним явищем, бо іншим способом популяризувати Шевченка серед молоді навряд чи вдасться.

Переспівувати Івасюка будуть іще довго, а створювати рок-обробки народних пісень - завжди. І нічого поганого в цьому нема. Народні пісні для того й народні, щоб їх усі видозмінювали на свій розсуд (звісно ж, це не виправдовує відвертої халтури, котрої теж вистача). Мене лише зачіпає, чому зазвичай усі претензії висуваються саме до рокерів? От співала собі народні пісні Раїса Кириченко, і ніхто навіть уваги ніколи не звертав, що її репертуар має дико совкову й попсову обробку, куди більше схожу на "Чоботи з бугая", ніж на власне народну музику в її справжньому, первісному вигляді. От навчили нас у Радянському Союзі, що Кириченко і Зінкевич - це правильно, а той же "Сад" - це плазування перед Заходом, і багато хто тепер усе життя так вважатиме! Вже давно СРСР не стало, вже мало хто пригадає, звідки ці стереотипи пішли, однак радянські установки лишаються: оцей жанр - мистецтво, а цей - кака!

Перепрошую, якщо шанувальникам вищезгаданих Р.К. й В.З. образливо таке читати.

Андрій Пелещишин - 7-3-2008 у 20:00

Цитата:
Себто пародійного - безпосередньо на Шевченка чи взагалі?

Пародій взагалі

Dmy - 7-3-2008 у 20:35

Та то невиліковно. Завжди є т. зв. реформатори, і т. зв. консерватори. Останні зовсім не обов'язково не знають і не люблять Шевченка, просто у них вже склався певний його образ (не лише людини, а і поезії), і навряд чи вони колись відмовляться від цього світлого образа. Насправді, всі ми, хто більше, хто менше, консервативні у тій чи іншій галузі.
Щодо конкретного випадку, то не можу говорити предметно, бо вже не пам'ятаю деталей, але був колись на "Промені" в якийсь із культурницьких передач у Ніни Жежери якийсь дядько-літературознавець: за віком і поглядами явно не рокер. Спілкувалися вони на тему української літератури, поезії, Шевченка, зокрема, а в паузі Ніна Петрівна запустили "Садок вишневий". Так цей дядько по тому сказав, що йому дуже сподобалося, бо ось в цьому, цьому і цьому місці Шевченко мав на оці, оце, оце й оце, а ці музиканти зіграли так, так і ось так, що цілком відповідає шевченковій ідеї (тобто мої тутешні займенники він роз'яснив дуже докладно й аргументовано). Ніночка полегшено зітхнула і сказала, що дуже боялася, що йому не сподобається. От така історія.

Nazar - 7-3-2008 у 21:27

До-речі, а де можна почитати докладніше про розуміння , що "мав на оці, оце, оце й оце, а ці музиканти зіграли так, так і ось так" не лише про Шевченка, а взагалі про культурний прошарок та розуміння його образів, щоби не була "шафа" А САМЕ ОТ ТАКА СЛОВНИКОВА РОЗКЛАДКА?

vovka - 7-3-2008 у 21:55

З інтересу спеціально качнув і послухав "Садок вишневий". Непогано, мені сподобалося :)

Максим Стюфляєв - 8-3-2008 у 15:44

Щойно відкрив форум, глянув профіль останнього зареєстрованого користувача і подих перехопило. На форумі зареєструвався Дмитро Хоркін. Той самий ведучий, якого я згадував у цій темі. Пане Дмитре, вітаю на форумі! Сподіваюся, Вам у нас сподобається!;)

Юрій Сєров - 9-3-2008 у 12:47

Задля інтересу можна було б створити каталог гуртів і пісень, які використовують слова, написані Тарасом Григоровичем.
До речі, як "8 Березня" (дуже незрозуміле свято) справляти, так всією країною, а про Шевченка згадують значно менше. :(

Максим Стюфляєв - 9-3-2008 у 13:53

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Задля інтересу можна було б створити каталог гуртів і пісень, які використовують слова, написані Тарасом Григоровичем.
Уточніть, Ви пропонуєте робити окремий сайт чи скласти список прямо на форумі? Було б цікаво.:)

Юрій Сєров - 9-3-2008 у 13:58

Починаймо тут, а якщо буде зацікавлення, то можна було б розвинути і в окремий проект. :)
Можна не обмежуватися лише роком, а згадувати усіх виконавців, щоб не було суперечок рок це чи не рок :)

Максим Стюфляєв - 9-3-2008 у 14:01

Добре, одразу після футболів почнемо;) Мене ця ідея зацікавила. Але зробити це краще в окремій темі.

Юрій Сєров - 9-3-2008 у 14:09

Цитата:
Але зробити це краще в окремій темі.

Звичайно.