Форум Рідного Міста

1 травня. Відзначати чи ні?

Андрій Пелещишин - 1-5-2018 у 13:40

У нас 1 травня асоціюється з купою радянських символів, відповідно багато хто ставиться з іронією і вважає, що цьому святу не місце серед значних.
Але, з другого боку, цей день відзначають (і в тому числі вихідним) у багатьох країнах, у тому числі таких, на які ми орієнтуємося, цей день і святковий і вихідний. Під ним ховається достатньо серйозний базис, день покликаний не забувати, що праця людини повинна гідно цінуватися, берегтися, оплачуватися.

Є ще один момент. Це свято виникло не на пустому місці, а на грунті масових святкувань, що відбувалися з певною поганською традицією індоєвропейських народів (Вальпургієва ніч, відьми те се). Наскільки я зрозумів, що наших предків до прийняття християнства це було головне свято року.

Юрій Марків - 2-5-2018 у 10:55

Щодо свят, то є такий Зеник, що займається євроремонтами, дуже цікава його сторінка в фб - можна вважати класикою.
https://www.facebook.com/pg/zenykremont/posts/

Рост - 3-5-2018 у 12:28

Чудова сторінка, дякую, Юрку :)

Стосовно первомая, то вважаю, що згадувати нам про нього не можна ще декілька десятків років. Поки ще живуть ті, хто ходив на совіцькі демонстрації і ті, кому розказували про демонстрації ті, хто туди ходив дітьми.
Це отруєні люди і їх пам'ять все зіпсує, перетворить на совіцьке "міртрудмай".
А років через 50 можна починати святкувати. Ну, нехай через 30, але дуже обережно.

Юрій Марків - 19-5-2018 у 14:05

Закрили доступ до перегляду дописів на сторінці Зеника для неавторизованих у фб. Хоча все ще можна бачити смішні відгуки на головній сторінці.
Якось залишив зробити запаску на шиномонтажі, майстер несамовито матюкався з кимось. Наступного дня приїхав забрати, зачинено. Може вийшов на обід? Телефоную дізнатися, коли буде на місці, каже "нині нє, велике свято". Яке саме свято - не пригадую, та якесь зі списку Зеника. Дуже типово для Галичини... :-| :)