Форум Рідного Міста

Все про акваріум!!!

Maluy - 5-5-2003 у 18:53

Всім, Доброго Здоровля!!!

Хочу розпочати нову тему про акваріум, а точніше я купив собі акваріум і хочу послухати ДОБРІ ПОРАДИ від тих хто вже займався рибками!

Отже що мене на початку цікавить:

Чи обовязково потрібно для акваріума підсвітку?
Чи можу я тримати рибки без компресора і фільтра, якщо так то які і що мінімально потрібно?
Чим краще кормити рибки?
Як часто потрібно міняти воду?
І на кінець порадьте якісь сайти де можна булоб щось ціуаве почитати!!!!

Користувач Олесь - 16-5-2003 у 16:01

Цитата:
Першим відправив користувач Maluy
Отже що мене на початку цікавить:
Чи обовязково потрібно для акваріума підсвітку?
Чи можу я тримати рибки без компресора і фільтра, якщо так то які і що мінімально потрібно?
Чим краще кормити рибки?
Як часто потрібно міняти воду?
І на кінець порадьте якісь сайти де можна булоб щось ціуаве почитати!!!!


Я тримав рибки досить довго. Написати про то можу багато, але для початку відповіді на запитання. Якщо буде цікавити ще щось - пиши на форум.

1. Підсвітку обов'язково, бо виставляти акваріум під сонячне світло я б не радив. Його важко регулювати, і в прохідних променях акваріум не дуже гарно виглядає. Тому треба лямпу, яка буде світити згори. Якщо акваріум великої площі, то лямп треба 2 і більше, щоб рівномірно розподілити світло. Я виходив з розрахунку приблизно 1W на 1 Л об'єму, тобто на 60 Л наприклад давав 60W жарівку. Відповідно, якщо акваріум має 120 Л - то дві жарівки по 60W. Подивишся сам - підбереш за яскравістю. Забагато світла недобре, бо почнуть шалено рости одноклітинні водорослі, буде "зацвітати"скло. Замало світла - рибки не будуть активні, зачахнуть рослини.

2. Без компресора і фільтра теоретично можна, але важко. Насичення води киснем тоді залежить від співвідношення площі поверхні води і об'єму акваріуму. Рибки, які нечутливі до насиченості киснем і чистоти води: сомики - вони періодично підпливають до поверхні і заковтують повітря. В кишківнику потім в них засвоюється кисень; рибки родини лабіринтових - гурамі, півники, макроподи. Вони мають спеціальний орган - власне той так званий лабіринт, де також засвоюється кисень із заковтуваного ними повітря. Півники в той сам час дуже чутливі до температури води і погано переносять холод. Макроподи найневибагливіші напевно з-поміж всіх акваріумних рибок. Їм на температурі не дуже залежить.
Можна обійтися без аерації, якщо є фільтр - вода насичуватиметься киснем в ньому. Фільтр не мусить бути щільним - я мав просто кавалок синтетичної вати (таку дають в якості підшивки до теплого одягу) і періодично як вона забруднювалася, її мив. Фільтрація або аерація найліпше як ввімкнута постійно. Найнижчий рівень кисню у воді настає в передранкові години. Я би радив, щоб фільтр був. Найліпше - такий підвісний, що чіпається збоку акваріуму.

3. Кормити живим кормом. Тубіфекс (так званий "трубочник";) - перевірений і добрий корм. Його продають на базарі. В магазинах також був, але брудний. Треба дивитися, щоб був направду живий (ті хробачки мають ворушитися) і чистий, щоб не смердів (він не має пахнути взагалі).
Деяких рибок можна кормити м'ясом, тоненько нарізаним. Тоді треба недоїдки відразу забирати з води, бо від м'яса вода швидко псується.
Мальків я вигодовував вареним курячим жовтком.
Важливо не перекормлювати! Ліпше недогодувати рибок. В них ожиріння розвивається дуже швидко і є незворотнім.
Якщо нема іншого виходу, і мусиш кормити сухим кормом - то найліпше сушена дафнія. Також є на базарі, має бути чистенька і свіжа.

4. Якщо досягнуто доброї біологічної рівноваги - воду не треба міняти взагалі впродовж років. Чим більший об'єм акваріуму - тим легше досягається біологічна рівновага (то саме і в природніх водоймах). Добре на початку додати до акваріуму трохи води з іншого, в якому власне є така встановлена рівновага, щоб заселити потрібну мікрофлору. Тоді воду будеш тільки періодично доливати в міру випаровування. До речі, при добрій рівновазі не буде навіть підвищуватися жорсткість води!
А інакше - міняти при перших ознаках каламутності, поганого запаху (гнилі, кислого).
Для деяких рибок (ті ж лабіринтові) заміна води є сигналом до початку розмноження.

5. http://aquarium.kulichki.net (Aquaria.ru)
http://www.microbelift.com/homeaquariumforum.html
http://www.petalia.com.au/templates/StoryTemplate_Process.cfm?story...
http://www.aquarticles.com/

Maluy - 16-5-2003 у 20:08

А який саме легше, вид рибок, для початківця, можна побробувати розводити?

І що саие для того потрібно, чи обовязково окремий акваріум чи можна поки що скористатись якоюсь іншою посудиною?

І ще, який вид сомів самий мирний, щоб міг жити з мирними маленькими рибками?

Odarka - 19-5-2003 у 16:16

Найкраще розводяться гупіки.
Але акваріум -це погано, бо рибки часто вмирають, хворіють, вода у Львові жахлива для акваріума. Це не радість, а один клопіт, сум і сльози!!! О! І ще багато трупів рибок!!!

Користувач Олесь - 20-5-2003 у 17:25

Цитата:
Першим відправив користувач Odarka
Найкраще розводяться гупіки.
Але акваріум -це погано, бо рибки часто вмирають, хворіють, вода у Львові жахлива для акваріума. Це не радість, а один клопіт, сум і сльози!!! О! І ще багато трупів рибок!!!


Гуппі дійсно легко розводити. Не треба навіть окремого акваріуму. Тільки щоб мальків ніхто не поїв (якщо в акваріумі живyть великі рибки), як вони з'являться треба їх пересадити до іншого акваріуму. Вигодовувати можна вареним жовтком - можна його висушити і потім кормити таким розтертим порошком. Як трохи підростуть - давати дрібних дафній.
Щодо води - ще раз кажу, що все залежить від біологічної рівноваги і мікрофлори. Мікроорганізми здатні поліпшувати показники води (напр. твердість) і її хемічний склад. Поки мова не йде про рибок, які потребують особливо м'яку воду (напр. неони), цього достатньо. Я брав пісок для акваріуму на Світязі, і всупереч рекомендаціям, його не стерилізував, тільки трохи прополокав. Може, звідти і мав добру мікрофлору. Бо вода в акваріумі не псувалася, я її не міняв, тільки доливав. Періодично чистив скла. Нечистоти з води забирав фільтр, який я теж періодично чистив. От і все.

Користувач Олесь - 20-5-2003 у 17:27

Цитата:
Першим відправив користувач Maluy
І ще, який вид сомів самий мирний, щоб міг жити з мирними маленькими рибками?


http://aquarium.kulichki.net/fish/somkrap.html :)

Maluy - 9-6-2003 у 23:47

Мене зараз цікавить, як на рахунок корму???

В мене щось не дуже ростуть мої рибки! Не підскажите, чим потрібно кормити що відбувався ріст рибок??? Але крім живого корму, бо я сьогодні купив якийсь німецький, казли що він ще кращий ніж сухий мотиль!!!

Користувач Олесь - 10-6-2003 у 08:48

Цитата:
Першим відправив користувач Maluy
Мене зараз цікавить, як на рахунок корму???

В мене щось не дуже ростуть мої рибки! Не підскажите, чим потрібно кормити що відбувався ріст рибок??? Але крім живого корму, бо я сьогодні купив якийсь німецький, казли що він ще кращий ніж сухий мотиль!!!


Перечитай уважно попередні постінги: Не перегодовуй рибок! Розміри рибок залежать не тільки від кількості і якості корму, але від розмірів акваріуму, тобто від того, чи має рибка місце, щоб плавати - для росту потрібна рухова активність, а також від інших умов - тривалості світлового дня, температури води, її характеристик тощо. На тих веб-сайтах, що я дав раніше, мало би бути написано, яких розмірів виростають ті чи інші рибки і впродовж якого часу. З тим, що чим менший акваріум, тим вони можуть бути менші від вказаних в довіднику розмірів.
Якщо годуєш тим німецьким кормом, почитай, що входить до його складу, для яких видів рибок він призначений. Памятай, що найліпший є живий корм. Ну і було би добре, якби Ти написав, які саме рибки тримаєш. Бажаю успіхів!

Яндрух - 11-6-2003 у 08:38

Е-ех, я тоже колись мав рибок. І сомиків мав, і гупій, і гурамій, двох вуалехвостів мав. Неонів, здається, ше мав і мулінезій, тоже двох - я всьо старався мати по парі! Хоча ті неони мені часто здихали, я всьо равно їх знов купляв. О, згадав - ше мав мечоносців - тоже, ясне діло, пару (але той самець був безстидник!)
Колись магазин "Природа" - то було св'ященне місце для таких, як я. А тітонька-продавщиця була ледь не богинею: розпоряджалася такою кількістю рибок! Там їй ше помагав якийсь хлоп (може, її чоловік?..), але ми не були в такому захваті від нього, як, власне, від тої тітоньки. Вона, до речі, здається, і зара' там робить (а може, і не робить - не знаю). Так, інколи, зайдеш - згадаєш минуле, як воно було... Аж сльози навернуться...
Ше був колись магазин "Оазис": тоже рибний, але там навіть тримали якогось пітона, скрученого в акваріумі (ясно, без води!) і, взагалі, багато иншої живності - ну, не риб, тобто. Але, так як, окрім рибок, я більш нічо' не мав, то мене то мало цікавило. Лиш на того вужа нам давали подивитися. Той магазин "Оазис" був за Старим ринком (я знаю, де то є). Але вже давно його там немає: зара' там є якийсь бар (!).
Так добре було дивитись на тих рибок в акваріумі. Деякі могли взяти крісло, сісти і годинами дивитися на них. Але я найбільше, шо просидів, дивлячись на рибок - то десь з пів'години: надоїло!
Але потім я почав задивлятися на дівчат і ті риби, автоматично, мені "вгоріли". Я їх взяв всіх (рибок!!) виловив в бутель і завіз в "Природу" - там віддав задурно тій тітонці-продавщиці: вона відразу моїх риб вилляла ув один з великих акваріумів, які там тоді були (а може ше і досі є, але вже, ясне діло, без моїх риб). Я так час від часу ше заходив до того магазину перевіряти, чи хто дивиться на моїх риб і був страшенно радий з того, як хто споглядав на той акваріум, в якому були мої рибки. Там завше було повно тлуму людей: хто на рибок дивився, хто на тітоньку-продавщицю, а хто купляв корм для риб, а то й їх самих - тоді вся увага людей, що перебували тоді на той час в магазині, автоматично переходила на того покупця (не знаю, заздрісні були чи шо).
...Я тоді, напевно, добре зробив, шо полишив тих риб: як дівчата - то не риби...
А зара' - зара' є добре: і рибки, і корм для них є на кожному кроці. А не так, як кулись: в магазині "Природа" і всьо!
Ну, ше там було в "Уазисі", але я вже говорив, шо його потім не стало.
А, згадав - ше був Краківський базар: там тоже багато продавали риб і живого корму для них (як я так забув про базар!!).
От так коротенько про те, як я любив рибок. Але то було давно...

P.S. Найбільше я любив сомиків!... ... (але потім пішли дівчата...)

(Е-е-ех, шо там говорити - славні були часи...)

Maluy - 11-6-2003 у 20:46

Цитата:
Ну і було би добре, якби Ти написав, які саме рибки тримаєш. Бажаю успіхів!


В мому не величкому рибному світі вже й не так багато риб, трошки за малий акваріум всього на 30л. (доречі, а скільки можна в такому "об'мному" акваріумі тримати риб???). Отже:
2 - Данії
1 - Барбус
1 - Гуппі
1 - змійка
1 - сомик
1 - присоска
2 - Молінезії
ну і слимак:)!
Що ще можна зкомпанувати з тими видами риб. В мене було 2 - Гуппі але Данії самку так заганяли що самка не витримала лихої години. А самця теж потрохи добивають, але я стараюсь його рятувати!

Користувач Олесь - 12-6-2003 у 17:32

Цитата:
Першим відправив користувач Maluy
В мому не величкому рибному світі вже й не так багато риб, трошки за малий акваріум всього на 30л. (доречі, а скільки можна в такому "об'мному" акваріумі тримати риб???). Отже:
2 - Данії
1 - Барбус
1 - Гуппі
1 - змійка
1 - сомик
1 - присоска
2 - Молінезії
ну і слимак:)!
Що ще можна зкомпанувати з тими видами риб. В мене було 2 - Гуппі але Данії самку так заганяли що самка не витримала лихої години. А самця теж потрохи добивають, але я стараюсь його рятувати!


Почнем з того, що при підборі видів рибок, яких ти хочеш тримати в одному акваріумі, треба виходити з наступних засад:
1. Біологічні:
У видів рибок мають бути однакові вимоги щодо температури води, її хемічних і фізичних характеристик, грунту, рослин. Рибки з одної географічної зони будуть мати однакові вимоги щодо якостей води (це все найдеш за тими лінками, що я дав раніше). Можа виходити зокрема з цього.
Грунт: Якщо є рибки, які люблять порпатися в ньому (сомики, золоті рибки), то він має бути м'який (тобто пісочок, а не галька) - щоб рибки не поранилися. Одночасно треба тоді подбати про фільтрацію води, бо такі рибки будуть її каламутити.
Рослини: для рухливих рибок треба залишати відкриті ділянки, щоб вони могли "набирати швидкість" (даніо, барбуси etc.). І навпаки, є види рибок, які потребують зависати у воді поміж густими зарослями (неони). Деяких рибок (телескопів наприклад) тримають в акваріумах без рослин і грунту, бо вони легко ранять свої випуклі очі об будь-які гострі предмети.
Освітлення: деякі рибки люблять тінь, тоді треба подбати про наявність рослинності, яка б її створювала.

2. "Зоо-психосоціальні", або сумісність видів:
очевидно, що не можна тримати хижих рибок (напр. більшість цихлід) з мирними чи дрібними видами. Це також стосується поєднання рибок різних розмірів - великі риби, навіть не хижі, деколи поїдають дрібніших, очевидно сприймаючи їх просто за рухомі їстівні об'єкти.
Повільні - рухливі рибки. Повільні рибки переважно мають неврівноважену психіку. Тобто якщо поряд з ними є рухливі рибки, які навіть не становлять жодної загрози, вони можуть почати метатися в істериці, намагатися вискочити з води і рано чи пізно загинути (деколи просто перестають їсти). В свою чергу, рухливі рибки, особливо то стосується барбусів, деколи обкусують плавники в малорухливих рибок (напр. при такому поєднанні: барбуси-скалярії).

3. Взаємини в рамці одного виду: деякі види рибок потребують жити в зграї - барбуси, скалярії, інші (їх є досить багато видів). Таких рибок треба тримати чим більше одного виду, тим ліпше (наприклад, 10). Це, ясно, залежить від обєму акваріyму - переходим до цього. Засада така - чим менший загальний об'єм, тим більше треба об'єму на одну рибку. Тобто 30 літрів - 4-6 рибок середніх розмірів (коло 5 літрів на рибку). В більшому акваріумі (напр. 100 літрів) можна тримати з розрахунку 2-3 літри на рибку. Крім того, малий акваріум може мати просто недостатні лінійні розміри для дуже рухливих рибок - тоді ліпше, як він має видовжену форму.

4. Естетичне поєднання: яскраві кольорові рибки можуть не пасувати до рибок делікатнішого забарвлення.

Ти тримаєш по 1-2 рибки різних видів, з них напр. барбус потребує товариства собі подібних, і сомик також любить зграю. Ліпше вибрати 1-2 види, але по більше екземплярів кожного. Або 2-3 великі рибки одного виду.

Maluy - 15-6-2003 у 09:45

Цитата:

Ти тримаєш по 1-2 рибки різних видів, з них напр. барбус потребує товариства собі подібних, і сомик також любить зграю. Ліпше вибрати 1-2 види, але по більше екземплярів кожного. Або 2-3 великі рибки одного виду.


[Я вже до того вимновку давно прийшов але, що маю тепер з тими рибками робити не викидати ж їх!!!!

Я вже рішив що саме краще тримати 2 або 3 види але хочаб як мінімум по 3 кожних!
А коли б я почав реставрацію, то яких рибок саме краще і прикольніше, на Твою думку, варто тримати???

Maluy - 29-7-2003 у 16:15

А підскажіть будьласка!!!

В мене нова проблема! Я свій акваріум чищу кожних 2 тижня але мені дуже сильно почали водорослі брудом облипати і мій акваріум взагалі не має вигляду!!!
Що робити??? Як боротись???

Odarka - 29-7-2003 у 16:45

Цитата:
Першим відправив користувач Maluy
А підскажіть будьласка!!!

Залежно яким брудом. Брудом можуть бути бурі чи фіолетові мікроскопічні водорості, які починають розмножуватись від нестачі світла (природнього). Якщо бруд таки бруд - екскременти риб та відмерлі частини рослин - тоді в акваріумі не може встановитись біологічна рівновага, тобто бракує бактерій, які знищують то всьо. Щоб ця рівновага краще встановилась, потрібно у промитий і засаджений акваріум посадити дуже обмежену кількість риб (4 шт на 25 літрів води маленьких риб і максимум 2 великих на цей об'єм). У водоймі також повинні бути різні слимаки: фізи і катушки, які повзають по листю і стінках, очищуючи їх, і меланії, які живуть у грунті, їдять в ньому все, що ще можна з'їсти, розпушують грунт і очищують воду. Дуже допомагає до "нового" акваріума долити 1-2 літри "старої" води - води з акваріума, де вже ця рівновага встановлена. Ознакою наявності б.р. є: відсутнісь екскрементів на дні, опавший на дно відмерлий листок повинен за ніч-другу повністю зникнути. І це все при підмінюванні 2-х літрів води раз на місяць. Зловживати підміною води не варто, бо це б'є по рівновазі, і відмовитись від неї не можна, бо перестають рости рослини.

dr.Trollin - 29-7-2003 у 17:26

Є-є. А тут би можна таке (маленьке) але нецілком біологічне питання. :-)

На які _мінімальні_ температури є б/м надійні нагрівники до тих акваріумів?

Бо мені тут до експериментів треба температурну стабілізацію спорудити. Моя "реперна комірка", що є виповненою досліджуваним мною металом має Тплавлення 10.587°С. Ну і мені цікаво помістивши у холодильну камеру термовирівнювач з нею зорганізувати щось біля 20-22°С. Або нижче.

Я вже придивлявся до тих акваріумних нагрівників. Виходить так, що стабілізація там десь зо 0.5°?
Але у ТТХ на жоден з них таки не було вказано -- а як вони в часі поводяться? Бо у мене один цикл експерименту - то доба.

Користувач Олесь - 29-7-2003 у 18:17

Цитата:
Першим відправив користувач Maluy
А підскажіть будьласка!!!

В мене нова проблема! Я свій акваріум чищу кожних 2 тижня але мені дуже сильно почали водорослі брудом облипати і мій акваріум взагалі не має вигляду!!!
Що робити??? Як боротись???

То, що написала Одарка. Врахуй те, про що писалося в попередніх постінгах - світло, рівновага... Чи не залишається недоїджений корм. Той бруд, що вже є, акуратно зніми з листків рослин ватою (візьми кавалок вати в руку і засунь руку в воду).
Раніше Ти питався, яких рибок ліпше тримати. Для початку якихось невибагливих - скажімо, візьми тих гуппі, але пройди весь цикл - від мальків до подальшого розмноження - наберешся досвіду в утриманні тої водяної господарки, тоді займешся якимись складнішими рибами.

Ну і корисна річ - тло для акваріуму:
Взяти кавалок ватману, трохи більший за стінку акваріуму (можна зліпити з менших аркушів). На ньому аквареллю мазюкаєш шось таке в підводних кольорах - не треба нічого конкретного, тільки такі плями, розводи, пасма - в темно-гранатових, темно-зелених, чорних барвах. Даєш, щоб повністю висохло. Тоді зіжмакай той папір і знов розрівняй, але не повністю. Для того він і має бути більший, ніж стінка акваріуму - щоб в такому трохи пожмаканому стані дорівнювати їй за площею. Цей папір закріплюєш ззаду акваріуму (можна приліпити скотчем чи якось інакше). Спробуй. Мусить бути джерело світла згори над водою (верхня лямпа). Результат мене самого, як я це зробив вперше, дійсно вразив. Потім будеш знати, що до чого, то зможеш зробити інше таке тло, ще ліпше. Тільки треба використовувати акварельні фарби - в них "водяний вигляд".
Можна таке тло зробити наліплюванням на папір шматків бамбуку, соломи, дерева. Поекспериментуй сам.

Maluy - 29-7-2003 у 19:19

Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
Цитата:
Першим відправив користувач Maluy
А підскажіть будьласка!!!

В мене нова проблема! Я свій акваріум чищу кожних 2 тижня але мені дуже сильно почали водорослі брудом облипати і мій акваріум взагалі не має вигляду!!!
Що робити??? Як боротись???

То, що написала Одарка. Врахуй те, про що писалося в попередніх постінгах - світло, рівновага... Чи не залишається недоїджений корм. Той бруд, що вже є, акуратно зніми з листків рослин ватою (візьми кавалок вати в руку і засунь руку в воду).
Раніше Ти питався, яких рибок ліпше тримати. Для початку якихось невибагливих - скажімо, візьми тих гуппі, але пройди весь цикл - від мальків до подальшого розмноження - наберешся досвіду в утриманні тої водяної господарки, тоді займешся якимись складнішими рибами.

Ну і корисна річ - тло для акваріуму:
Взяти кавалок ватману, трохи більший за стінку акваріуму (можна зліпити з менших аркушів). На ньому аквареллю мазюкаєш шось таке в підводних кольорах - не треба нічого конкретного, тільки такі плями, розводи, пасма - в темно-гранатових, темно-зелених, чорних барвах. Даєш, щоб повністю висохло. Тоді зіжмакай той папір і знов розрівняй, але не повністю. Для того він і має бути більший, ніж стінка акваріуму - щоб в такому трохи пожмаканому стані дорівнювати їй за площею. Цей папір закріплюєш ззаду акваріуму (можна приліпити скотчем чи якось інакше). Спробуй. Мусить бути джерело світла згори над водою (верхня лямпа). Результат мене самого, як я це зробив вперше, дійсно вразив. Потім будеш знати, що до чого, то зможеш зробити інше таке тло, ще ліпше. Тільки треба використовувати акварельні фарби - в них "водяний вигляд".
Можна таке тло зробити наліплюванням на папір шматків бамбуку, соломи, дерева. Поекспериментуй сам.


Дуже дякую за корисну пораду, така фантазія мені сподобалась, тут біля мене моя дівчина вона класно вміє малювати різні фантазії от буде їй завдання додому!!! :)

Odarka - 13-11-2003 у 17:48

Кому потріна валіснерія звичайна (не спіральна)? В мене її наплодилося, тож я вирішив, що аніж викидати рослини, ліпше віддати їх в добрі руки форумців (тобто в добру воду, я мав на увазі ):D

Олексій Мачехін - 13-11-2003 у 17:51

АГОВ!!!!
Хто це під ніком Одарки тут працює? Сольки перед компутєром зараз нема :mad:

Наталка - 14-11-2003 у 11:37

Цитата:
Першим відправив користувач Odarka
Кому потріна валіснерія звичайна (не спіральна)? В мене її наплодилося, тож я вирішив, що аніж викидати рослини, ліпше віддати їх в добрі руки форумців (тобто в добру воду, я мав на увазі ):D


Не знаю, хто це пише замість Соломійки :mad:, але валіснерію я би взяла собі :D У мене і вода добра! :rolleyes::saint:

ЗОРЯНА - 14-11-2003 у 12:21

У мене в дитинстві був акваріум. Якось у спекотний літній день я вирішила що "рибкам треба погрітися на сонечку". Рибки витримали коло години. Я так плакала, адже хотіла їм на краще.

Odarka - 14-11-2003 у 14:05

Цитата:
Не знаю, хто це пише замість Соломійки :mad:, але валіснерію я би взяла собі :D У мене і вода добра! :rolleyes::saint:


То Ромко :sing:
Я потримаю її до сольника

Яндрух - 19-11-2003 у 19:48

2 Odarka:

Знаєш, Одарко, я б тобі порадив зробити так як я зробив...

Знаєш, я теж колись мав тих рибок: я їх любив, їх доглядав, воду їм носив аж зі студні, пхав їм в акваріум різне причандалля... Кльово було дивитися на них!
Ну, але вічно ті риби в мене не могли бути. Всьо колись ся кінчає! Так і ті риби...
Тож ти, Одарцю, багато там не бався з тими рибами, а ті, які вже стали не потрібні, - ти їх всіх вилови в слоїк і завези в магазин "Природа": там разом з тітонькою-продавщицею випустите їх (твоїх рибок!) в якийсь з тих здоровенних акваріумів і буде по всій параді! І тобі легше, і маґазинові приємно (але ти не бери грошей за свої рибки: шо там можна взяти за них - якійсь копійки хіба... Так задурно віддай).
І ось так, одного разу можна буде прийти в той магазин "Природа" - навідати свої рибок: як вони там, чи живі-здорові...

Ось так я колись зробив, з тими рибками...
(Ех, як згадаєш, як воно було, - аж сльози навернуться...)


(##-##)

Odarka - 24-12-2003 у 16:47

Всім! Всім! Всім!
Передноворічна акція!!!
Риб'ячий пакет "Новорічний"!
Всього за 10 коп. 6 рибок Гуппі: малі, більші, великі...

Серйозно. Тих гупіків наплодилося, хоч іж. В мене всього 25 літрів корисного об'єму, так що пожалійте бідних рибок - в разі вашої відмови всі рибки підуть за вікно... :(

Олексій Мачехін - 24-12-2003 у 17:31

А може й краще зї'сти?
Чи в унітаз?

Наталка - 24-12-2003 у 20:29

Так, припиняйте це обговорення способів нищення живої природи!!! :mad: Я заберу навіть за 20 коп., якщо рибки доживуть до Різдва. :)

Олексій Мачехін - 24-12-2003 у 20:39

Вони дуже важко переживуть подорож. Навіть гупаки. Віддай їх, Солька, в магазин - я саме так і роблю а натомість беру равлика чи водорость.

Наталка - 24-12-2003 у 20:42

Ну, гуппі живучі - знаю це з власного досвіду, знаю також, як їх перевозити :) Але якщо є можливість, то дійсно, краще - в зоомагазин ;)

Олексій Мачехін - 24-12-2003 у 20:46

Щодо живучості - меченосці належать до тієї ж родини що і гупаки - карпозубі. А на меченосцях мої друзі ставили експерименти (теж розплодились). Найгуманніший з експериментів - дія на воду змінного струму. Експерементально було доведено правдиву дивлвижну живучість карпозубих.

Щось мене сьогодні на недобре тягне... море продали, народ об...рали, відрядження до Москви. Якийсь день що хочеться кого-небуть прибити :(

Наталка - 24-12-2003 у 20:59

Дати адресу? ;)

Odarka - 25-12-2003 у 17:02

Наталочко, ми тобі обов'язково рибок подаруємо.
Дякую Олексію за пораду :)

Яндрух - 23-2-2004 у 19:50

Люди!!!

Та що то ся творить: ляльку закрили, свободу закрили, і на маєш - вже черга дійшла до крамниць!

Усім, усім, кому не байдужа доля "наших маленьких друзів": над магазином "Природа", що на Ринку, "нависли чорні хмари"!

Життя усіх рибок, птаства та іншої пернатої, волохатої живности у небезпеці!!

У вівторок, 24 лютого, о 3-тій годині по полудні, у Личаківському апеляційному суді буде розглядатися справа про ЗАКРИТТЯ згаданого повище маґазину!!

Люди, не має жодного сумніву: ті зволо... домагатимуться свого й таки (скоріш за все) магазин з багаторічною історією закриють. Не проґавмо можливості й покажмо, на що ми ше здатні: як не вдасться відстояти права маленьких беззахисних звіряток і рибочок, то принаймні докладімо усіх можливих (і неможливих також), мислимих й (правильно!) немислимих зусиль, аби маґазин перенесли у достойне місце, а не у якийсь там зарагулений підвал!

А наостанок будемо домагатись встановлення МЕМОРІЯЛЬНОЇ ТАБЛИЦІ на фасаді будинку, з котрого мають "попросити" вже згадуваний повище маґазин!

(Давайте обговоримо на Форумі, кому доручити таку поважну й гідну пошанування справу: витісування з чистого каменю таблиці, котра б символізувала тяжку й гідну подиву долю наших пернатих, чотириногих та інших друзів у королівському місті Львові під час царювання самодержця-а Л. у країні У. Й моя ось перша пропозиція: не доручаймо таку благородну та історичну місію горезвісному скульпторові Самотесу - вже бо маємо "гарний" приклад його "творчости".)

Людоньки, не залишмо напризволяще бідних рибок: ви ж, мабуть, дехто теж тримаєте у свої домівках нишпорок-сомиків, всюдисущих гупі, красунь-молінезій та невимовно гарних дискусів, як і я колись, свого часу! Магазин "Природа", після того як мені вже "стало не до рибок", став останнім притулок для них, моїх рибок! Але, на превеликий жаль, рибки не живуть так довго, як ми, люди: вже давно нема там моїх рибок.


Отож, люди, не втрачаймо пильности: ворог не дрімає, а так і очікує, як би то нас звести на манівці перед історичною подією "Х", що незабаром можна буде спостерігати у країні У. восени!

Місце зустрічі змінити не можна: ВІВТОРОК, 24 ЛЮТОГО, ЛИЧАКІВСЬКА, 81, ТРЕТЯ ГОДИНА ПО ОБІДІ!

(Зі собов прихопити плякати, транспаранти, гнилі помідори й тухлі яйця (тортів на "них" шкода - самим можна поласувати), а головне (!) - мати здорові та справні горлянки, аби влаштувати гідну шумову завісу для продажних суддів й прокурорів, й підтримати нашого одного-однісінького адвоката - захисника прав рибок, пташок, котиків та песиків!)
(Також можна "нагудзяти" на них "клюмбу" ...)



##-##:cool: