Форум Рідного Міста

Про рагулізм. Паркування.

Рост - 9-10-2018 у 16:13

Навіяно новиною про абонементи на паркування автомобілів.
ЛКП "Львівавтодор" вчинило просто еталонний рагульський поступок. Запровадило абонементи для паркування автомобілів в центральній частині міста. Ні, проблема не в самих абонементах, а у вартості.
Вони вирішили, що людина приїжджає в центр на роботу, і залишає свій автомобіль на повний робочий день. Кількість годин перемножили на кількість робочих днів, що дало 3780 грн на місяць при погодинній оплаті. Вартість місячного абонемента, вгадайте, 3700 грн.
В житті я зустрічаю розумних людей. Їх насправді не так уже й мало. Менше, ніж хотілось би, ну та що ж... Але чому рішення, від яких ми всі залежимо, завжди приймають рагулі?
Що цікаво, в Києві аналогічний абонемент, кажуть, коштує 630 грн.
І вишенька на цей тортик. Для заохочення придбання абонементів в подарунок вирішили надавати місячний абонемент на проїзд електротранспортом. Де Бі Ли. Ім Бе Ци Ли.
Ми точно живемо в матриці і нас явно донатить якийсь підліток із затримками розумового розвитку, на гроші батьків.


Ну і в цілому про платну стоянку на вулицях міста.
Я по суті така людина, яка може жити лише в умовах вільного підприємництва. Більше того, саме вільне підприємництво вважаю запорукою реального розвитку цивілізації.
Намальовані синьою фарбою лінії на асфальті і встановлені паркомати для збирання коштів - не є облаштуванням місця для паркування. Виділена територія, зі зручним заїздом-виїздом, відеонаглядом, чи контролем відповідальної людини - є облаштуванням паркомісць. За що, при бажанні, можна заплатити гроші.
Якщо місту бракує грошей на облаштування громадського простору, давайте введемо відповідний податок. Це, принаймні, буде чесно, відверто.
Збір коштів в бюджет міста за паркування на вулицях, які належать усім громадянам міста, є, на мій погляд, виявом рагулізму. Це створює дискомфорт громадян, це потребує фінансування засобів збирання коштів, створення (і фінансування за мій і ваш кошт) цілої служби контролерів за збиранням грошей за оце паркування. Чи не занадто великі накладні видатки за отой наш з вами кошт?
Тоді як комунальний податок, раз потрібно збирати гроші в такий спосіб, потребує лише прийняття відповідної постанови і відкриття рахунку. Орган, що контролює оподаткування, і так існує, а одним податком більше, одним менше...

Хоча ключове питання - доки ми будемо дозволяти керувати нами рагулям?
Ні, людина, здатна вести бізнес, не піде працювати службовцем, та й не треба, бо це буде марнуванням талантів. Але ж треба, щоб існував якийсь ричаг для впливу на стуацію. А то рагулі збирають кошти, рагулі розподіляють. Ми так далеко не заїдемо.