Форум Рідного Міста

Kubuntu. Мій досвід з linux

Андрій Пелещишин - 10-1-2019 у 20:24

Маю ноутбук, який ніби і не є старий, але з ряду причин (трохи підозріла поведінка системи живлення) перейшов в категорію "запасного". От я і вирішив поекспериментувати.
Це ноут на базі Intel i3, 4 Гб оперативки. Нічого такого, але з другого боку, ніяких надзавдань перед ним і не ставилося.
Звісно, що там стояла десята Вінда, ліцензійна (академічна ліцензія, маємо таку можливість). Не скажу що були дуже проблеми, але робота не була комфортною. То гальмує, то браузер тупить на десяти вкладках...

Поставив Kubuntu. Все залізо стало миттєво, драйвери знайшлися. Софт весь в комплекті, але для мене це не критично, щось доставити. Засобів веб-девеломенту нема, але думаю, що як треба, то доставлю. Наразі це почитати Інтернет, оперативно глянути документ, якщо треба підключити до телевізора для перегляду відео.

Ну що я скажу... Інтерфейс дуже зручний, все супер. Але головне продуктивність. Не знаю, скільки вікон/вкладок треба відкрити, щоби браузер (firefox) тупив, мені це не вдалося, не залежно від типу контенту. Кількість відкритих програм теж ні на що не впливає, гладкість роботи вражає. Офіс є, працює, для більшості задач повністю ок (якщо не рахувати документів з макросами).

Короче кажучи, я свій ноут не впізнаю. Це тепер машинка іншого класу.

Єдине, що відображення шрифтів, порівняно з Windows трохи не таке якісне. Згладжування включені, але все таки тут він явно поступається Windows. Або хіба що я щось не вловив у налаштуваннях.

Через це для читання книг користаюся не вбудованими засобами, а поставив Ice Book Reader для windows. Для цього довелося встановити середовище Wine, що теж не склало особливих проблем.

Рост - 10-1-2019 у 22:52

О, дякую.
В нас як раз після покупки нового ноута в розряд таких, як у тебе, попадає старенький asus x51l.
І як раз була думка спробувати лінукс, бо десятка для нього точно не підійде.
Трохи сумнівався, бо з власного досвіду десктоп в лінуксі відчутно програвав перед віндою. Але то було більше 10 років назад, коли я з тим працював. Тепер уже не матиму сумнівів.
Ну, вертати в тру-програмізди я не намірений, тому слакваре ставити не буду, але щось так приглядався до Mint.

Max Yuzhakov - 10-1-2019 у 23:06

По шрифтах може стане краще якщо доставити пакет https://packages.ubuntu.com/uk/bionic/ttf-mscorefonts-installer

Андрій Пелещишин - 11-1-2019 у 13:24

ок, дякую :)

Андрій Пелещишин - 11-1-2019 у 13:35

Поставив, нічого так, звісно що шрифти від Майкрософт гарніші.

Але виявив, що наплужив в іншому місці. Не знаю як, але в налаштуваннях Кубунти стояла неправильна розподільна здатність монітора. Замість 1366 на 768 було 1360 на 768. Через цю фігню видно все підглюкувало.
Стало краще.

Андрій Пелещишин - 11-1-2019 у 13:39

Цитата: Початково розміщене учасником Рост  

Ну, вертати в тру-програмізди я не намірений, тому слакваре ставити не буду, але щось так приглядався до Mint.


Працюючи в Кубунту я інколи забуваю, що це не Вінда. Відчуття таке, що це добре кастомізована вінда з приємними прибамбасами.

Юрій Марків - 15-1-2019 у 16:48

Використовую операційки на базі дебіан вже мабуть років 12 (пробував також freebsd).

Починалося все з цікавості, також колись вплинула наявність у Львові групи ентузіастів-лінуксоїдів. Додалося ще, мабуть, бажання якось долучитися до айтішного середовища, бо в той час я ще офіційно рухався в іншому напрямку. Можливо, ще хотів якось виділитися...
Зараз просто користуюся і нікому нічого нема бажання доказати. Для ще більшого позитивного враження по можливості ставлю всюди SSD замість HDD.

Повністю перейшов на лінукс і вдома, і на роботі мабуть що років 5-6 тому. В основному це lubuntu через легкий робочий стіл. Також raspbian та osmc/kodi на міні-комп'ютерах raspberry pi. Такий вибір зробив через величезну спільноту користувачів, тобто питання, які виникають, або вже кимось вирішені і достатньо пошукати на форумах/stackoverflow, або там же питаю і часом навіть протягом години отримую рішення.

Перший рік з тих згаданих "5-6 років" через звичку час від часу все ж завантажував віндовс на віртуалці. Причини досить смішні - не зумів спершу встановити драйвери для принтера та сканера. Також ще одна операція по роботі була заточена під віндовс деякий час.

Минулого року сталася ще така подія - старші родичі попрохали встановити їм убунту... :-O :-) Бо віндовс дістав глюкавістю (насправді ловлять запросто вірусню, бо користувачі з них так собі). Річ у тім, що вже давно рядовий користувач не повинен заходити в чорну консоль і вводити якісь страшні рядки. Зараз навіть можна зустріти таке питання на лінуксовому форумі: "Хлопці, я поставив лінукс і давно користуюся, але не можу знайти де тут консоль, допоможіть знайти" ))

Загальні враження в мене і в родичів - все працює, нема зауважень.

Upd: оновив Ubuntu до 18.04.1 LTS - з чим стикнувся, то це з потребою встановити пропрієтарні драйвери відеокарти замість відкритого коду. Тільки це теж не було чимось страшним, бо система передбачає вже певний рівень юзабіліті, тож самостійно запропонувала на вибір і потрібно було лише клацнути мишкою.