Форум Рідного Міста

Microsoft одержала лiцензiю на Unix

Agent86 - 21-5-2003 у 08:25

Опублiковано 20 травня 2003 року
19 травня компанiя SCO оголосила про укладення лiцензiйної угоди з корпорацiєю Microsoft. Софтверний гiгант лiцензував у SCO близько 40 патентiв, що стосуються технологiй, використаних в ОС сiмействi Unix. Рiшення про пiдписання лiцензiйної угоди з SCO у Microsoft пояснюють бажанням уникнути проблем з порушенням патентiв при випуску програмних продуктiв, що забезпечують сумiснiсть мiж обчислювальними системами на базi Unix i Windows. Про умови лiцензiйної угоди поки нiчого не повiдомляється.

З iншого боку, пiдписання лiцензiйної угоди означає непряму пiдтримку Microsoft останнiх атак SCO на постачальникiв дистрибутивiв Linux i корпорацiю IBM. Нагадаємо, що в SCO думають, що IBM вiдкрила для Linux-спiвтовариства код ряду розробок, патенти на которi належать SCO. Вiд IBM компанiя має намiр одержати компенсацiю в розмiрi 1 млрд. дол. США. Вiдповiдний позов уже спрямований у суд. Що стосується користувачiв iнформацiйних систем на базi Linux, те зовсiм недавно SCO розiслала пiвтори тисячам з них листа з попередженнями про те, що тi можуть понести судову вiдповiдальнiсть, якщо продовжать використовувати цi ОС без вiдповiдної лiцензiї SCO.

Одночасно компанiя оголосила про припинення постачань власного дистрибутива Linux i виходу з консорцiуму UnitedLinux, у якому вона виступала в якостi одного iз засновникiв. Тепер у SCO називають Linux "несанкцiонованим вiдгалуженням" Unix. Така полiтика компанiї, не дуже давно називалася Caldera, що спецiалiзувалася на випуску дистрибутивiв Linux, досить вигiдна Microsoft. Вона вносить невизначенiсть i викликає сум'яття серед учасникiв ринку Linux. Побоювання в законностi придбання систем на базi Linux можуть змусити багатьох клiєнтiв зробити вибiр на користь продуктiв Microsoft.

Про те, що переслiдування Linux з боку SCO вигiдно, у першу чергу, Microsoft повiдомлялося ще пiсля подачi позову проти IBM. Тепер ж вигоди для софтверного гiганта очевиднi: його продукти цiлком законнi з погляду дотримання патентiв SCO, тодi як при покупцi систем на базi Linux є ризик зiштовхнутися iз судовими позовами. Що стосується SCO, те їй угода з Microsoft теж вигiдна, хоча б з погляду пiдвищення вартостi фiрми. Пiсля появи новини про пiдписання лiцензiйної угоди з Microsoft курс акцiй SCO вирiс вiдразу на 40%.
[/size][/font]
джерела : www.compulenta.ru, SCO