Форум Рідного Міста

Аукцiон eBay визнаний винним у порушеннi патентiв

Agent86 - 31-5-2003 у 15:44

Опублiковано 28 травня 2003 року
Суд присяжних штату Вiрджинiя визнав компанiю eBay, що володiє найбiльшим у свiтi онлайновим аукцiоном, винною в порушеннi патенту, що належить фiрмi MercExchange i її засновниковi Томасу Вулстону. Патент стосується технологiї безпечних фiнансових транзакцiй за допомогою кредитних карт. Суд ухвалив, що eBay повинний виплатити 35 млн. дол. США власниковi патенту. У eBay, утiм, опротестували таке рiшення.

Вiдповiдно до заяв самого Вулстона, iдея створення технологiї безпечних карткових транзакцiй виникла в нього в 1994 р., коли вiн прийшов до висновку, що для невеликих компанiй торгiвля через iнтернет може виявитися досить вигiдною справою, але за умови, що всi платежi будуть надiйно захищенi. Крiм технологiї безпечних операцiй iз кредитними картами Вулстон має патенти i на iншi винаходи в областi електронної комерцiї. Цiкаво, що до захоплення винахiдництвом в областi торгiвлi через iнтернет i пiдстави MercExchange Вулстон працював у ЦРУ i брав участь у розробцi систем зв'язку цiєї спецслужби.

На думку аналiтикiв, рiшення суду виявиться не занадто хворобливим для eBay. Доходи аукцiонного гiганта зараз складають близько 2 млрд. дол. у рiк, i 35 млн. дол. не є для eBay непiд'ємною сумою. Використовувати платiжну технологiю, що порушує патент, суд прямо не забороняв, хоча такий результат не виключений. Що стосується Вулстона, те вiн повiдомив, що задоволений рiшенням суду, але хотiв би все-таки продати патент iншiй органiзацiї. Переговори, що проводилися до цих пiр, з eBay по цьому питанню до позитивних результатiв не привели.

[/size][/font]
джерела : www.compulenta.ru, Reuters