Форум Рідного Міста

Longhorn стане модульною операцiйною системою

Agent86 - 31-5-2003 у 15:51

Опублiковано 28 травня 2003 року
Нова версiя Windows, вiдома пiд кодовою назвою Longhorn, буде модульною. Про це повiдомляє ZDNet з посиланням на менеджера Microsoft по OEM-постачаннях Марка Майерса.

По наявним даним, Longhorn буде складатися з базового модуля, у якому зосередиться близько 95% функцiональностi ОС, i безлiчi доповнень, за допомогою яких буде реалiзовуватися пiдтримка рiзних мов i устаткування.
Причина, по якiй Microsoft вирiшила зробити структуру Windows модульною, дуже проста: у даний час компанiя змушена випускати безлiч модифiкацiй тiєї ж Windows XP: Home, Professional, TabletPC, Media Center, i кожна з них має варiанти для рiзних мов. Усе це значно ускладнює життя компанiї, тому що кожна з версiй збирається самостiйно, а диски з рiзними модифiкацiями Windows штампуються на рiзних виробничих лiнiях. Усе це веде до iстотного росту витрат.

У випадку з Longhorn усе буде iнакше. На компакт-диски буде записуватися та сама базова версiя ОС. Вона буде поставлятися i збирачам комп'ютерiв, i системним iнтеграторам, i кiнцевим користувачам. Для адаптацiї операцiйної системи до конкретних регiонiв i моделей комп'ютерiв будуть випускатися доповнення, причому не виключено, що в їхнiй розробцi зможуть взяти участь виробники устаткування. Тому, замiсть того щоб замовляти в Microsoft версiю ОС для планшетних комп'ютерiв, так ще i на якiй-небудь екзотичнiй мовi, потрiбно буде замовити базовий варiант Longhorn, модуль пiдтримки особливостей TabletPC (рукописний ввiд i т.п.) i модуль локалiзацiї. Процес установки додаткових модулiв обiцяють зробити максимально швидким i простим.
Для пiдтримки язикових модулiв у Longhorn з'явиться спецiальний компонент Multilingual User Interface (MUI), тодi як модулi для оптимiзацiї пiд конкретне устаткування будуть установлюватися через службу Component Management Interface (CMI). Цю же службу планується використовувати i для модернiзацiї ОС з часом. Працювати CMI буде за принципом, близькому до служби додавання i видалення програм у сучасних версiях Windows.

Варто вiдзначити, що ранiше за модульнiсть Windows особливо ратували супротивники Microsoft, що вимагали випускати базову версiю ОС без Internet Explorer, Media Player i iнших подiбних програм. Microsoft вдалося переконати суд, що з Windows Internet Explorer не викинеш, однак життя змусило компанiю зробити вибiр на користь модульностi ОС. Хоча ця модульнiсть, швидше за все, не буде мати на увазi виключення з Windows стандартними компонентiв, яким став IE, чого з таким запалом домагалися опоненти Microsoft пiд час антимонопольного процесу.
[/size][/font]
джерела : www.compulenta.ru, ZDNet