Форум Рідного Міста

F# - функцiональна мова програмування вiд Microsoft

Agent86 - 31-5-2003 у 16:11

Опублiковано 28 травня 2003 року
У компанiї Microsoft перспективним програмним розробкам придiляється багато уваги. Серед найбiльш перспективних напрямкiв дiяльностi пiдроздiлу Microsoft Research присутнi не тiльки новi операцiйнi системи, офiснi i мультимедiйнi застосування, але i засобу розробки i мови програмування.

Цим, однак, iнiцiативи Microsoft не обмежуються. В даний час у лабораторiях Microsoft Research ведеться розробка ще однiєї нової мови, названою F#. Ця мова програмування є функцiональною, а не бiльш звичним iмперативним (до iмперативного вiдносяться, зокрема, мови "Сi", "Паскаль", "Фортран" i їм подiбнi). Якщо в iмперативних мовах програма являє собою набiр виконуваних у визначеному програмiстом порядку команд, то функцiональна програма представляє iз себе сукупнiсть функцiй. Функцiї визначаються через iншi функцiї або рекурсивно - через самих себе.

У процесi виконання програми, функцiї одержують параметри, обчислюють i повертають результат, що може використовуватися як параметр iншої функцiї. Програмуючи функцiональною мовою, програмiст не повинний описувати порядок обчислень. Йому необхiдно просто описати бажаний результат у видi системи функцiй. Подiбний пiдхiд, до речi, використовується i при виконаннi обчислень в електронних таблицях MS Excel.

Мова F# заснована на одному з найбiльш розповсюджених функцiональнiй мовi - Caml. Змiни i доповнення, внесенi розробниками Microsoft у Caml, стосуються, насамперед, iнтеграцiї мови з платформою .Net. Iншою важливою особливiстю F# стане можливiсть iнтеграцiї програм на ньому iз застосуваннями, написаними на iмперативних мовах C#, Visual Basic, SML.NET. У результатi, примiром, можна буде використовувати бiблiотеки F# при написаннi коду на C#, i навпаки.

Поки в Microsoft немає планiв по випуску F# як комерцiйного продукту. Це поки винятково дослiдницький проект, причому не самий головний для Microsoft Research. У роботi над мовою Microsoft активно спiвробiтничає з дослiдницькими органiзацiями, а в червнi нинiшнього року дослiдницький пiдроздiл корпорацiї планує вiдкрити код компiлятора F#.
[/size][/font]
джерела : www.compulenta.ru, Microsoft Research