Форум Рідного Міста

Куди поїхати поплавати?

Роман Голощук - 9-6-2003 у 20:42

ЯК ПОВІДОМИВ “Газету” завідувач відділення комунальної гігієни львівської обласної санепідстанції Сергій Ющенко, лише три озера поблизу Львова придатні для купання: “Львівська Швейцарія”, “Бухта Вікінгів” та озеро “Електрон”. Відпочинок на березі цих озер – недешевий. Наприклад, вхід на “Бухту Вікінгів” коштує 20 гривень. Але, купаючись у невпорядкованих озерах, можна з порцією води ковтнути і збудників інфекційних захворювань, зокрема кишкову паличку.

За словами пана Ющенка, у Винниківському озері (колишньому Комсомольському) ще незавершені відновлювальні роботи. Брюховецькі озера декоративні, вони не призначені для купання. А Глинна Наварія – це технічна водойма. Ще з 1987 року тут купатися заборонено. Влітку якість води в цьому озері різко погіршується. Туди потрапляють неочищені стічні води. С.Ющенко повідомив, що були неодноразові спроби зробити цю зону рекреаційною. Однак джерел фінансування не знайдено й досі.

В улюбленому львів’янами кар’єрі у Ясниськах, за даними санстанції, вода також відповідає вимогам. Але там необхідно провести відповідні роботи з упорядкування території. Це озеро не пристосоване для рекреаційних цілей, позаяк кар’єр – штучно створена виробнича зона. Щоб його використати для купання, слід зменшити глибину, яка в деяких місцях становить 18-20 метрів. Кар’єроуправління ВАТ “Ясниська” півтора місяці тому звернулося до районної санстанції з пропозицією функціонально розділити територію на виробничу і відпочинкову. Планують вжити заходів для встановлення пляжних споруд, водопостачання, каналізації, закладів харчування. “Але наразі це питання залишається невирішеним, – зазначив завідувач відділу комунальної гігієни. – Вони не встигли до оздоровчого сезону облаштувати це місце для відпочинку”.

Богдан Мазур
Джерело - [url= http://www.gazeta.lviv.ua/2003/06/09/NewspaperArticle.2003-06-08.50... Львівська газета [/url]

Олександр Ганущин - 10-6-2003 у 11:33

Для себе нещодавно відкрив озера в Яворівському Національному парку. Є біля 10 покритих соломою будівель, на 10-20 і навіть 50 чоловік, так що день народження можна запросто провести. Були минулої суботи - всього дві машини з нашою. Поруч стежка Фанка, різьблені фігурки, "Чорне" озеро з лікувальним торфом, серйозні за площею ліси. І найголовніше - місця добре прибрані. Є озеро трохи далі де можна добре скупатися. Поруч база лісотеху для літньої практики студентів - можна навіть переночувати за яких 5 грн. Вхід у парк - 50 коп. з особи.
Це все за 30 хв. від Львова маршруткою і годиною лісом.

Яндрух - 10-6-2003 у 12:39

А', для мене достатньо і Малої Швейцарії, в народі - Коп'ятин.
Правда, в неділю, так в другій половиня дня, у "воду" заходити страшно...
От так посеред тижня, після "гарячого" робочого дня, скупнутися - сам кайф!!

Озеро в центрі міста

Роман Голощук - 16-6-2003 у 10:33

Майже кожен, хто живе у Львові, знає, що за Замковою та Лисою горами розкинувся мальовничий парк "Знесіння". Важко знайти мешканця нашого міста, який би ставився до цього парку з байдужістю і в якого він би не викликав приємні спогади про відпочинок. Навпаки, його люблять усією душею, тому що не в кожному центрі європейського міста можна знайти такий райський куточок природи, куди можна прийти, втікши із запиленого і людного Львова, і потрапити в інший світ зелені і затишку.

Усі, хто коли-небудь були на "Знесінні", бачили і тамтешнє "озеро", яке часто плутали із болотом, а тому, навіть зважаючи на невимовну спеку, не наважувалися в ньому скупатися. Перетворити цю водойму у справжнє озеро хотілося багатьом, але до справи так і не доходило.

Однак дехто думав зовсім по-іншому. Одного прекрасного дня кілька ініціативних львів'ян вирішили виправити чорну несправедливість. Вони домовились із дирекцією парку "Знесіння" про надання їм дозволу на впорядкування території. Адміністрація парку справді мала потребу в очищені місцини біля озера, однак на це бракувало коштів. Для того, аби здійснити маленьку мрію дирекції парку, ті ж таки ініціативні львів'яни відшукали щорічну ґрандову програму Світового банку.

Як розповів "Поступу" координатор цього проекту Іван Петренко, вони надіслали свій проект з очищення Знесінського озера і перемогли, отримавши на його реалізацію 13 тисяч доларів. Після чого взяли на себе обов'язок облагородити територію навколо озера, зняти шар мулу з дна озера, вичистити дно від сміття, скла, провести моніторинг про стан води в цьому озері і джерел, які входять у нього, а також спорудження малих архітектурних форм, тобто майданчиків, лавочок, грибочків для відпочивальників. Окрім того, як повідомив Іван Петренко, вони мали підготовити методички і брошури, в яких міститиметься інформація про озеро, якість води тощо.

"Процес виконання проекту був досить складний і довготривалий. Адже закінчити його повинні були ще півроку тому, але складнощі виникали на шляху дуже часто із усяких дріб'язків. Наприклад, важко було дістати бульдозер для вирівнювання території, незважаючи на те, що є гроші. Але таких машин у місті обмаль, до того ж, більшість з них не зовсім справні, а якщо й справні, то практично не реально доставити їх на місце, де вони повинні працювати, -- розповідає Іван Петренко. -- Також дуже багато проблем виникало із дозволами різних установ міської ради, зокрема з управлінням екоресурсів та іншими установами. Ще однією неприємністю став менталітет наших людей. Чомусь завжди, коли хтось починає подібні роботи, то через кілька днів "добрі люди" обов'язково або руйнують, або забирають усе, що можуть. Це стосується і лавок, і грибочків, і інших споруджень".

Відповідаючи на запитання, чи погана реклама озера не заважала реставраторам, Іван Петренко зазначив, що в озері завжди купалися діти -- їм не заборониш. "Зрештою, вода в озері не є дуже брудною, оскільки поблизу немає жодних забруднюючих підприємств чи інших споруд, а тому забруднення озера здебільшого природне, хоча люди також його забруднюють, викидаючи у водойму порожні пляшки та інше сміття", -- розповів він. Між тим, на його думку, територія біля озера дуже вигідна, оскільки воно знаходиться майже в центрі міста, є під'їзд для автомобілів та інші вигоди, але, разом з тим, навколо гарна природа, і не відчувається присутність міста. "Тому ця територія цінна сама собою, як потенційний інвестиційний проект у майбутньому", -- вважає пан Петренко.

"Ми намагалися облагородити живописну місцину для того, щоб у перспективі адміністрація парку мала можливість залучати до подальшого її розвитку серйозніших інвесторів і робити з цієї території чудове місце відпочинку для львів'ян. Однак проект ще не завершений, оскільки очікуються результати експертизи стану води, необхідно зробити інші пов'язані з цим роботи. А тому усі роботи заплановано закінчити впродовж місяця.

Іван Петренко також зазначив, що реалізуючи проект очищення озера, одночасно проводили пошук його потенційних інвесторів і тому місцину рекламували де тільки можливо. А після звіту перед Світовим банком робота в цьому напрямку здійснюватиметься ще інтенсивніше, оскільки лише тоді можна буде говорити з банком стосовно продовження співпраці. "Якщо вдасться домовитися із інвесторами, то біля озера можна було б зробити кращий під'їзд для автомобілів, паркінг, облаштувати один-два тенісні корти, розширити озеро тощо. Тобто, якщо до цього хтось реально візьметься, то з озера можна зробити ідеальне місце для відпочинку львів'ян, і головне -- до нього не потрібно далеко їхати.
Дмитро САВА

Джерело - [url= http://postup.brama.com/dinamic/i_pub/usual.php?what=10854] Поступ [/url]

Рост - 20-6-2003 у 12:35

А я виїжджаю в Задорожну. Це біля Миколаєва.
Озеро там хороше, чисте. Єдине, що приблизно 50 км від Львова.
Туди можна їхати і електричкою, але звідки і в який час не знаю.

Андрій Пелещишин - 20-6-2003 у 19:16

Електричка (точніше пасажирський потяг) - "Львів-Мукачево" зі Львова (головний вокзал) десь біля 7-20 ранку, за годину в Задорожному. Назад на ній же в районі 21-00
Кажуть - дуже зручно.

Nazar - 20-6-2003 у 19:34

Повернусь до статті про озеро в центрі міста:
"Іван Петренко зазначив, що в озері завжди купалися діти -- їм не заборониш. "Зрештою, вода в озері не є дуже брудною, оскільки поблизу немає жодних забруднюючих підприємств чи інших споруд, а тому забруднення озера здебільшого природне, хоча люди також його забруднюють, викидаючи у водойму порожні пляшки та інше сміття", -- розповів він. "


По - перше чомусь анітроха не згадується той факт, що озеро знаходится поблизу старознесінського цвинтара, де хоч і заборонені поховання і яке вже давно є частиною парку, але час від часу туди таки докопують небіжчиків до родинних поховань. Хоча рівень води в озері є вищим за рівень цвинтару - відстані недостатньо: 100 з чимось метрів.
Навіть якщо це не брати до уваги, то вся місцина з озером і біля нього була частиною скидання промислових відходів не лише шклозаводу, а й інших. Так, їх розрівняли та частково засипали, але якось троха непособі, коли йдеш по стежці, і дрібні (але вже зішліфовані часом) кавальчики шкла тут і там виблискують на сонці, а їх там аж забагато...

Рост - 24-6-2003 у 10:58

2 Андрій Пелещишин
А хіба мукачівський поїзд там зупиняється? Скільки ним їздив - щось такого не пригадую...

Андрій Пелещишин - 24-6-2003 у 16:27

е-е--е-е-
Вже і не знаю. Може я і наплутав

Небезпечні озера

Роман Голощук - 25-6-2003 у 09:25

Серед міських водойм санітарні служби визнали придатними для купання лише чотири. Йдеться про озеро на базі відпочинку “Електрон”, Винниківське озеро, Карстове на вулиці Володимира Великого,4 та озеро на вулиці Повітряній. У решті водойм купатися заборонено. У Брюховицьких та Піщаних озерах на вулиці Гординських,18, а також у штучному на Кульпарківській та у Карстовому на В.Великого,14 виявлено кишкову паличку. Ці озера не мають жодного рекреаційного обладнання і там встановлено попереджувальні таблички. Тому на час купального сезону патрульно-постова служба міліції здійснюватиме перевірки на зазначених водоймах. Управління з питань надзвичайних ситуацій закликає львів”ян не порушувати правила поведінки на воді, а у разі необхідності звертатись до аварійно-рятувальної служби за номером 8-230-411-46,- повідомляє радіо Люкс .

Петро Гонсалес - 22-4-2013 у 15:10

Минулої неділі сходив на басейн СКА - той, що відкритий, з підігрівом, два роки тому відновлений і реконструйований після тривалого простоювання - то є ЩОСЬ ! :cool:

Була гарна сонячна погода, хоч і з прохолодним вітерцем, десь до 15 градусів надворі... та в басейні відчуття неймовірні: тепленька, блакитна, прозора як сльоза вода, свіже повітря, вітру на поверхні води практично немає - дуже комфортно плавати! Це не те, що закритий басейн, де відчуття духоти. Але... дорого і мало: 45 хв + 15-20 хв на перевдягання і душ до і після. :(

До речі
Цитата:
Реконструкцію басейну проведено благодійним фондом Олексія Івченка «Здорова нація» 2011 рік.

Це з пам'ятної таблички на стіні. Це того самого Івченка, що оскандалився з Майбахом свого часу; того самого Івченка, котрий входить до КУН'у, куди ще входить його заступник А. Лопушанський, що балотувався на нещодавніх виборах і "виїжджав" на тому, то збудував пам'ятники Ст. Бандері десь в районі і там же відкрив юридичні приймальні "Народний адвокат". Що кому: старшому поколінню партія КУН запропонує пам'ятники та символічні знаки, молодшому - спорт. :baddevil:

P.s.. Тільки от якби ще той спорт був так само задурно, як дивитися на пам'ятники? :yawn:
p.p.s. Тому залишається надія, що незабаром літо, вода в озері прогріється і можна буде там купатися і плавати за не такі грубі гроші й до того ж скільки заманеться. ;)

http://diving.lviv.ua/news/outdoor-pool-ska
http://explorer.lviv.ua/forum/index.php?topic=5157.0
http://www.nsblvs.org/component/jmultimedia/?layout=default&vie...