Форум Рідного Міста

Оцінка знань студентів

vovka - 10-6-2003 у 20:48

Було б цікаво почути думку викладачів, стосовно того за якими критеріями вони оцінюють знання студентів ?
Адже не секрет, що той хто нічого не знає, але списав, або ще щось, може отримати "добре", а той хто щось знає, чимось цікавиться по темі , був на парах, хоче отримати диплом не тільки тому що так тато з мамою захотіли, отримує "задов", а то й комісію. Несправедливо якось.

Наприклад як впливають на вашу оцінку знань, той факт що студент ходив на пари (80-90%, ну пару пар пропустити в семестр думаю можна, так як є різні обставини) ?

Як впливає в вашому випадку той факт, скільки балів студент набрав по модулях ? Наприклад набрав 47 балів.
Чи доставите ви йому ті 3 бали до трійки , якщо він дасть відповідь на якісь додаткові питання, при умові що він таки ходив на пари і вроді би не дурак ? :)

Чи після іспиту ви дивитеся скільки в нього було по модулях ? А то на іспиті всяке трапляється. Ну не повезе з білетом. Але ж це не значить що хтось вже зовсім тупий і не заслуговує трійки. Чи можливо тоді усно відповісти на деякі питання, щоб заробити трійку ?
А то талон "К" - самі розумієте... Коли все по профілюючих 4 і 5, а тут якийсь талон виріс.. При умові що вроді би й старався на протязі семестру.

Чи ви принциповий викладач ?
Мається на увазі той факт, що ви все робити згідно статуту. Чи як воно там називається. Тобто на що написав екзамен, то й маєш бо так книжка пише, незалежно від того як ти ходив на пари, яка в тебе історія залікової і т.д.. Сюди ж входить така ситуація, коли студент розуміє про що пише, розуміє сам алгоритм, але не може його сформулювати математично. Тобто не може написати так як книжка пише. Як на мене сам факт розуміння алгоритму - це вже більше половини справи. Тому що ці знання таки залишаться в голові, а банальне заучування формул , і якоїсь сторінки книжки - на настпуний день забудеться. А ви як думаєте ?

І ще таке. Чи якісь особисті амбіції, або історія спілкування зі студентом є перешкодою в об'єктивному оцінюванні знань ?


Я розумію, що з того певно плідної дискусії не вийде. Так як не кожен хоче розкривати свої секрети, однак, можна висловитися анонімно я думаю. Або під іншим ніком.
При тому я б не хотів щоб називалися якісь прізвища, назва предмету, кафедри, і т.д.

Вроді все сказав що мав..

Андрій Пелещишин - 10-6-2003 у 23:15

Цікаве питання. Правда, дуже велике і навряд чи зараз я маю час відповісти в повному обсязі.
Я думаю, що певні загальні підходи є. В решті-реш викладачі діляться досвідом, навіть методичні семінари проводять.
Але можуть дуже суттєво різнитися підходи через наступні фактори:
Курс (молодший, старший, випускний)
Предмет (загальний, спеціальний)
Мета (розвиток гармонійної особистості, підвищення фахового рівня)
Розмір студгрупи (чи курсу, потоку) (5, 10, 20, 100)

Цитата:
Адже не секрет, що той хто нічого не знає, але списав, або ще щось, може отримати "добре", а той хто щось знає, чимось цікавиться по темі , був на парах, хоче отримати диплом не тільки тому що так тато з мамою захотіли, отримує "задов", а то й комісію. Несправедливо якось.

Всяке буває. Але життя усе розставляє потім по своїх місцях. А в мене як викладача враження про рівень студента складається задовго до іспиту, тому "флуктуації" (типу слабенький написав на 5) привертають увагу.
Хоча це можливо при не дуже великій кількості студентів, звичайно.

Цитата:

Як впливає в вашому випадку той факт, скільки балів студент набрав по модулях ? Наприклад набрав 47 балів.
Чи доставите ви йому ті 3 бали до трійки , якщо він дасть відповідь на якісь додаткові питання, при умові що він таки ходив на пари і вроді би не дурак ?

Напевно залежить від методики обрахунку балів - якщо система ультра формалізована (напр тестування) - то шансів нема, якщо оцінка по більш творчих показниках (якість відповіді і тп) - все може бути. Напевно.
Цитата:
Чи ви принциповий викладач ?

Смішне питання. Всі принципові, але в кожного свої принципи. А приписів мус дотримуватися.
Один з моїх принципів - студент повинен вчитися, але я мушу дати йому знання і понад норму, якщо він їх прагне. І крім знань ще і навики - мовні (на жаль студенти мого вузу деколи важко висловлюють свої думки і не вміють ввести дискусію) та творчі (щось знайти, "переварити", вибрати краще ...)

Цитата:
однак, можна висловитися анонімно я думаю. Або під іншим ніком.

Не бачу смислу. Для "чорнухи" тут не місце, а нормальну думку можна і від свого імени написати. А інакше, як ти знатимеш що писав ВИКЛАДАЧ?

Цитата:

При тому я б не хотів щоб називалися якісь прізвища, назва предмету, кафедри, і т.д.

Я також ...

Captivitas - 2-9-2004 у 11:07

Одна з пропозицій Болонського процесу - це 7-бальне оцінювання.
http://aksioma.iatp.org.ua/europa12_1133.html

Bullet - 10-9-2004 у 22:29

Не зовсім до цієї теми, але згадала своє студентсво.. весь час дивуюсь з того, що зараз викладаю предмет, викладачку якого терпіти не могла...

Ігор Луцький - 13-2-2005 у 12:03

Я вважаю, що знання студента залежать тільки від нього самого. І нехай говорять, що рівень викладання низький, але якщо студент хоче знати, він знатиме, якщо ні, то ні.

Юрій Філатов - 14-2-2005 у 12:29

деякий час викладав дискретку в КГПУ, одразу хочу сказати що не маю пед. освіти, викладав спецкурс за запрошенням зав кафедрой примата. пан Андрій Пелещишин має рацію говорячи про розрізнення у курсі, предметі, меті та т.ін. я б ще додав специфіку ВУЗу і як не дивно стать, чому стать? кілька років займався з обласною командою учасників олімпіад з інформатики (програмування) - відсоток дівчат наближається до нуля, однак посилання на зайнятість сім'єю, дітьми та т.ін. ще не мають сенсу як, скажімо при порівнянні кількості видатних вчених...

Цитата:
Першим відправив користувач vovka
...той хто нічого не знає, але списав, або ще щось, може отримати "добре", а той хто щось знає, чимось цікавиться по темі , був на парах, хоче отримати диплом не тільки тому що так тато з мамою захотіли, отримує "задов", а то й комісію.

в мене неможна було списати, треба було знати, щоб відповісти, якщо студент виявляв цікавість до теми +1 бал

Цитата:
Першим відправив користувач vovka
Наприклад як впливають на вашу оцінку знань, той факт що студент ходив на пари

якщо дівчина відвідувала білше ніж 50% відсотків занять мала мінімально "4", на хлопців не впливало, нехай хоч не ходе зовсім аби знав тему, я не вдаю з себе великого майстра оповідань, щоб усі слухали розкривши рота...

Цитата:
Першим відправив користувач vovka
Як впливає в вашому випадку той факт, скільки балів студент набрав по модулях?
Цитата:

не знаю про що це... ніякої автоматизації опитування не визнаю, лише особиста співбесіда...

Цитата:
Першим відправив користувач vovka
Чи можливо тоді усно відповісти на деякі питання, щоб заробити трійку ?
Цитата:

всіляко спонукаю до цього, ставити "2" вважаю ганьбою для викладача...

Цитата:
Першим відправив користувач vovka
Чи ви принциповий викладач ? ... Як на мене сам факт розуміння алгоритму - це вже більше половини справи.
Цитата:

дивлячись який алгоритм, якщо йдеться про знання алгоритму Форда-Фалкерсона (пошук найбільшого потоку у мережі) то й не половина, а принаймні 95%

Цитата:
Першим відправив користувач vovkaІ ще таке. Чи якісь особисті амбіції, або історія спілкування зі студентом є перешкодою в об'єктивному оцінюванні знань ?
Цитата:

на жаль - так, завжди намагався підвищити оцінки чемним, старанним, ввічливим, доброзичливим студентам та прискіпливо ставився при оцінюванні до зухвалих, але таких майже не було, кому воно потрібно приходити на теорію графів або алгоритмів щоб посваритися з "прєподом", адже я не вимагав нухильного відвідування, а на оцінюванні - розумієте самі, усі щирі "агнці"

-=IGO=- - 14-2-2005 у 21:17

Викладач оцінює відносно. Відносно своїх знань, поглядів, ставлення до студента... Принаймні сам викладач певний що оцінює правильно, але вот чи ця шкала оцінювання задовільняє самого студента вот це вже проблематично.
Лише тести ніякого ставлення до студентів не проявляють так би мовити. І то тоді це не показує нормально рівень знань студента. Адже можуть бути відповіді які таки теж правильні допустим в деяких випадках і т.п.

А вчитись хочеться більше на парах де цікаво викладають. Саме в цьому ключ до знань. Інакше без зацікавленості студенти вчать по мінімуму предмет, це якщо ше взагалі вчать.

Та й шкала по суті придумана для певної зацікавленості студента прагнути вищої оцінки, ну і щоб розділити студентів на кращих і гірших. Так виходить.

Юрій Філатов - 15-2-2005 у 12:41

Цитата:
Першим відправив користувач -=IGO=-
Викладач оцінює відносно.
...Та й шкала по суті придумана для певної зацікавленості
студента прагнути вищої оцінки, ну і щоб розділити студентів на кращих і гірших. Так виходить.


перша теза майже вірна, більше того, викладач ВУЗу часто й густо одноосібно склада навчальний план та екзаменаційний матеріал ;) бачите "сам п'ю, сам гуляю..." сам складаю - сам читаю - сам перевіряю :(

вихід бачу лише у підписних лекціях, студент має обирати сам викладача, а зарплатня викладача має залежати від кількості студентів на лекціях, перевіряти знання має комісія, але... дуже багато ціх "але"...
з власного студенського буття та спілкувань із студентами - мушу думати що на мою улюбленну "дискретку" запишеться аж півтора студенти :P

для чого оцінки? - для складання звітів та інших видів "випердосів" (є така гра викладачив та адміністрації, ВИвчення ПЕРедового ДОСвіду)