Форум Рідного Міста

І знову про російську музику у маршрутках

Олександр Ганущин - 13-6-2003 у 10:03

Тема ця постійно актуальна.
Сам у маршрутках Львова їджу рідко, але у 4 з 5 таки грає "їхнє радіо" чи схожий на його репертуар. З власного досвіду помітив, що реакція на закид зі сторони пасажира має як правило кілька основних варіантів:
1. Водій погоджується перемкнути на іншу хвилю чи просто стишує звук до мінімуму. Такі випадки здебільшого траплялися зі мною особисто.
2. Водій вступає в дискусію, основна теза якої - " чому я маю вимикати те що мені подобається...", "ви платите за перевезення" і et cetera до хамства включно. Такі випадки спостерігав сам коли зверталися інші люди.
3. У дискусію вступають пасажири яким ця музика теж подобається. Аргументи - "я ж на англійській не розумію...", "а що є українське повністю радейко..." і так аж до переліченого у варіанті 2.
З власного досвіду скажу, що більшість водіїв маршруток ні сном ні духом не знають ні про які там рішення місцевих органів влади про заборону російської музики, зоча. як правило реагують на такі перізвища як Лобода, Сендега (в часи першого зама) та Вовчак. Інколи допомагає.
Знаю, що на Форумі є різні дописувачі, в тому числі і депутати міської ради. Тому прошу всіх (останніх особливо) допомогти у з'ясуванні таких питань:

Переконаний, що власників маршруток у Львові не так багато. Всі вони, теоретично, принаймні, повинні бути ознайомлені з відповідними рішеннями про заборону рос музики. Непогано було б знати цей спиок власників з означеними маршрутами. Тоді аргументів з'являється одразу більше.

Є напевно якись відсоток справжніх приватників, які просто отримують ліцензію у якогось органу на право водити машини визначенним маршрутом. Добре було б знати ПІБ начальника установи, контактні телефони зрештою. А раптом, під настрій, хтось захоче з'ясувати таки питання ріжучої вухо музики за межами маршрутки?:cool:

Цікаво також яку силу мають ці рішення органів місцевої влади, як вони діють. Кому куди і як писати кляузу у кінці кінців, коли якийсь хам водій таки до пече? Яка відповідальність за подібні речі, і чи є прецеденти???

Прошу не подумати про мене як про людину з таким собі склочним характером. Та й справ у мене, я переконаний і у відвідувачів Форуму куди більше ніж того часу, що дозволив би займатись питаннями з'ясування викладених вище подробиць. Однак вважаю, що заборона російської музики у маршрутках є одним з експериментів у нашому місці, мета якого домогтися: а) зняття низькопробного шумового фону; б) дотримання букви закону щодо мови культури і т.д., як би це банально не звучало.
Чекаю на Ваші коментарі
:)

Наталка - 13-6-2003 у 12:20

Читаю про Львiв, а враження таке, нiби мова йде про столицю. Щоранку в марштрутках одне i теж. «Рускоє радiо» або «Радiо шаньсонь». Сьогоднi cварилась з водiєм – мало того, що горлало якесь неподобство, так вiн ще й гучнiсть прибрати вiдмовився. Це вже небезпека не тiльки для смаку, а ще й для вух. Я вийшла з маршрутки з колосальним головним болем! Водiй менi теж казав – ви платите лиш за перевезення. Але ж в правилах цього перевезення чiтко сказано – воно повинно бути безпечним та комфортним! А який же тут комфорт?! I склочнiсть тут нi до чого. Уже немає сил слухати оте блювотиння, щось же має змiнитись на краще! Позавчора один водiй взяв у мене касету, яку я слухала у плеєрi, з тим, щоб прокрутити її на магнiтофонi, а там був такий собi вiнегрет – без подiлу на стилi – Iвасюк у виконаннi Тараса Чубая, Пiккардiйцi, кiлька речей Руслани, кiлька колядок, народнi пiснi, дещо з укр. року, так я мусила лишити касету водiю, а забрала лиш увечерi, на кiнцевiй зупинцi, бiля дому. А пасажири мене питали – де ви взяли таку музику? На Марсi, блiн! На жаль, в столицi навiть нема на що перемикнути. Не знаю, як з цим справи у Львовi?

Яндрух - 13-6-2003 у 12:31

У Львові в маршрутках рідко коли ввімкнуть Люкс. Я вже не кажу про Ніко. А шо там довго думати: їдеш на авто - от i маєш слухати Авто-FM...

Олексій Мачехін - 13-6-2003 у 12:55

В Києві Люкс - іноді гірше шансону. Зросійщелися донеможна вже.
Найвпливовіший аргумент у моєму досвіді сказати: "Або прислухаєтесь до вимог, або віддавайте гроші - я пішки піду".
Таким чином я вже відучив курити в салоні водіїв одного маршруту.
Гроші вони не віддадуть - жаба велика. :)

Користувач Олесь - 13-6-2003 у 17:23

Львівські обсервації
Юзьо ОБСЕРВАТОР

http://postup.brama.com/dinamic/i_pub/usual.php?what=10820

Cокаль

У неділю їздив я аж до Соколя на здибанку з читачами. Що вам сказати? Місто дуже файне. Таке зелене, жи такого зеленого ше-м не видів. Там навіть своє радіо є. І що цікаво: на тому радії нігди не звучать пісні братніх народів. А по місту їздять маршрутки, в яких за умовами тендеру вмикають іно "Радіо-Сокаль". Га? Слухайте, я так гейби попав у Львів своєї мрії. Там ще й три книгарні є! І це при тому, що в окремих наших повітових містах і жодної ся не лишило. А ту три! Та ще й пильнують, аби в тих книгарнях було вдосталь української літератури.

Але того ще мало. Там і Юзьо свій є! Правда, під іншим іменем -- Дзюньо Непідкупний. Але пашталакає в газеті так, ніби то мій стриєчний брат. А насправді виявилося, жи кубіта.
І ту я си міркую, чому тільки в Сокалю знайшлися такі затяті патріоти, жи створили своє радіо? Райрада тільки раз виділила кошти, а вже за рік радіо стало заробляти на себе само. Місцевий нарід надає йому перевагу перед іншими ефемками. На жаль, в інших наших містах пустили все на самоплин. Колишні книгарні торгують бозна-чим, а якщо якісь книжки і є, то переважно москальська попса. Додайте сюди москальські телєвізію і радіо і маєте повну картину духовного життя провінції. Добре хоч газети українські доходять. Правда, не всюди. Є ще в нас такі заповідники, куди нога "Поступу" не ступала. Про це вже місцеве начальство пильнує.

Ігор+ - 13-6-2003 у 18:40

Якщо маршрутки є міським транспортом, то має бути так само тихо, як в трамваї (скрипіння рейсів замінимо на пищання тормозів), але якщо то приватний траспорт чи транспорт приватного підприємства, то нехай крутить що хоче.
А існує заборона тільки російських пісень чи англійських також?

Юрій Сєров - 14-6-2003 у 16:09

Я сам із Сокаля, тому можу лише ще раз похвалити наших патрійотів, а також саму радіостанцію. Музика просто суперова, до речі почув там багато українських виконавців, про яких й не мав гадки. Чому неможливо зробити щось аналогічне у Львові? Шкода, що радіо "Сокаль" у Львові не тягне :(

Наталка - 14-6-2003 у 18:57

Вибачте, але, на мою думку, хай маршрутки будуть десять разів приватним транспортом, та заробляють вони гроші на громадянах, і, якщо я не маю права заборонити їм крутити оту нудотину, то хоч маю право вимагати, аби її крутили тихше, а не так, що шибки у машини дзвенять, а просунутий водій-"шансонщик" просто не чує, де саме пасажири просять його зупинитися? :(

Ігор+ - 14-6-2003 у 19:38

Цитата:
Першим відправив користувач Наталка
Вибачте, але, на мою думку, хай маршрутки будуть десять разів приватним транспортом, та заробляють вони гроші на громадянах, і, якщо я не маю права заборонити їм крутити оту нудотину, то хоч маю право вимагати, аби її крутили тихше, а не так, що шибки у машини дзвенять, а просунутий водій-"шансонщик" просто не чує, де саме пасажири просять його зупинитися? :(


Все правильно, замовник завжди правий і нехай їм буде у збиток робити що хочуть, тоді вони зачухаються і три рази подумають перед тим, як щось робити на перекір.
Не забороняти адміністративно, а мати можливість поскаржитись власнику автопарку. Вони самі ж повинні наліпити на маршрутці щось типу "Як ви задоволені цим маршрутом? Дзвоніть 55-55-55" і номер авто. Щоб кожен міг сказати своє "фе".

Яндрух - 14-6-2003 у 20:57

Ей, шановні – а ви робіть так, як я роблю: після того, як затвору двері маршрутки, я відразу втикаю си в вуха навушнички і маю всіх в #####. Скільки там тої їзди?!
То марна справа шось домагатися від тих шоферюг; і принизливо ше й до того...
It’s no good, як співає DM.
От так.

Олександр Ганущин - 15-6-2003 у 17:07

Цитата:
Першим відправив користувач Яндрух

То марна справа шось домагатися від тих шоферюг; і принизливо ше й до того...
От так.


Хм. Марна чи ні, а інколи є настрій когось таки повчити культурі і всього решти. Та й на цю тему написав повідомлення щоб спільно боротися з цим неподобством. Звісно весь свій вільний час на це ніхто тратити не буде. Чекаю таки на відповідь від знавців автотранспортно/ліцензійної теми як і законодавчого підгрунтя/вирішення таких прецедентів.

Андрій Пелещишин - 15-6-2003 у 20:57

Олександре! Я з Вами згоден! У приципі можна було б якийсь моніторинг або навіть щось більше організувати, а потім на Форумі дати результати.
Можна не обмежуватися музикою. Хамства та непорядку і без неї у маршрутках є досить

Юрій Сєров - 16-6-2003 у 00:31

Як на мене то в цій справі треба давити "зверху". Орган, який ліцензує автоперевізників має контролювати що і як крутять в маршрутках.
Сендега прийшов до влади. Десь чув, що він видав указ про заборону рос музики в маршрутках. Може тепер почнут ьвиконувати...

І ще.

Nazar - 16-6-2003 у 09:45

Вже волись писав, що чув по радіо про акцію студентів, які роздавали водіям касети з українською музикою, касет було небагато, напевно про дотримання авторських прав і годі говорити, але справа то дуже шляхетна.

Хтось щось знає про то детальніше?

Олександр Ганущин - 17-6-2003 у 12:09

Шляхи можуть бути і дешевші. Як от наприклад наліпки у транспорті з відповідними надписами "А ти слухаєш українське ?". Могло б навіть за соціальну рекламу піти. Нехай може депутати нашої міської ради візьмуть це на озброєння

Олексій Мачехін - 17-6-2003 у 12:44

Людоньки, невже ви не розумієте? Нашим можновладцям не цікаве питання української мови та культури!!! Ніхто ніяких грошей на це не дасть. Вони краще новий банкетик зроблять, у відрядження до Криму з'їздять.
Вирішення мовної та культурної проблеми лежить на плечах ентузіастів, що вкладають в це свої сили та душу.

Олександр Ганущин - 17-6-2003 у 14:47

Це не зовсім так Олексію. Зазначене питання у Львові є достатньо привабливим і з політичної точки зору, точніше політичного іміджу. Як на мене - популярно бути тим політиком хто дбає про українську мову і у буденній ситуації - дбає про наші вуха у маршрутці теж. Але прошу наразі ці пропозиції сприймати за ті. що не виходять за межі Львова.

Ростислав Пелещишин - 17-6-2003 у 15:06

Цитата:
Першим відправив користувач Олександр Ганущин

Переконаний, що власників маршруток у Львові не так багато. Всі вони, теоретично, принаймні, повинні бути ознайомлені з відповідними рішеннями про заборону рос музики. Непогано було б знати цей спиок власників з означеними маршрутами. Тоді аргументів з'являється одразу більше.

Є напевно якись відсоток справжніх приватників, які просто отримують ліцензію у якогось органу на право водити машини визначенним маршрутом. Добре було б знати ПІБ начальника установи, контактні телефони зрештою. А раптом, під настрій, хтось захоче з'ясувати таки питання ріжучої вухо музики за межами маршрутки?:cool:

Цікаво також яку силу мають ці рішення органів місцевої влади, як вони діють. Кому куди і як писати кляузу у кінці кінців, коли якийсь хам водій таки до пече? Яка відповідальність за подібні речі, і чи є прецеденти???
Чекаю на Ваші коментарі
:)


Власників маршруток у Львові дужу багато (мова йде про сотні підприємств і підприємців), щодо власників маршрутів, а саме вони відповідають за виконання умов ліцензії, то їх звичайно значно менше, проте всеодно за багато. Відповідно до Українського законодавства ліцензії на здійснення пасажирських перевезень автомобільним транспортом видаються у Львові Управлінням транспорту і зв"язку, що знаходиться на вул.Окружній 57 а тел. 33 11 38.
На Управління транспорту покладені і функції контролю за виконанням перевізниками умов на яких видано ліцензію.
Щодо рішення органів місцевого самоврядування по питаннях заборони російської музики, то вони не передбачають конкретну відповідальність за їх невиконання чи порушення, а в нормативних актах України про це нажаль не згадується.
Правда Правилами допрожнього руху передбачено, що "21.2. Водіям маршрутних транспортних засобів забороняється під час перевезення пасажирів розмовляти з ними, їсти, пити, палити, а також перевозити пасажирів і вантаж у кабіні. " Подібне передбачено і Постановою КМУ "Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту": "34. Водію автобуса забороняється:

починати рух до повного зачинення дверей та відчиняти їх до повної зупинки автобуса;

змінювати маршрут та розклад руху;

розмовляти з пасажирами, їсти, пити, палити під час руху автобуса;

продавати пасажирам квитки під час керування автобусом.

Олександр Ганущин - 17-6-2003 у 15:36

Цитата:
Першим відправив користувач Ростислав Пелещишин
Цитата:
Першим відправив користувач Олександр Ганущин



Власників маршруток у Львові дужу багато (мова йде про сотні підприємств і підприємців), щодо власників маршрутів, а саме вони відповідають за виконання умов ліцензії, то їх звичайно значно менше, проте всеодно за Щодо рішення органів місцевого самоврядування по питаннях заборони російської музики, то вони не передбачають конкретну відповідальність за їх невиконання чи порушення, а в нормативних актах України про це нажаль не згадується.
автобусом.


А чи можна отримати ці рішення органів місцевого самоврядування??? І яку вони все таки мають силу, невже суто дорадчу???
:(

Олексій Мачехін - 17-6-2003 у 15:50

Цитата:
Першим відправив користувач Олександр Ганущин
Як на мене - популярно бути тим політиком хто дбає про українську мову і у буденній ситуації - дбає про наші вуха у маршрутці теж. Але прошу наразі ці пропозиції сприймати за ті. що не виходять за межі Львова.


Я сподіваюсь, ніхто не думає що проблема російської музики актуальна лише у Львові?
Я тішуся тим що у вашого врядування стає свідомості йти проти здорового глузду (не знаю як там закони) та забороняти одну певну мову. Але це є загальноукраїнська мовна та культурна проблема.

Олександр Ганущин - 18-6-2003 у 15:16

Проблема таки справді культурна і трохи комерційна. Бо радіо сокаль україномовне це добре, але нехай принаймні одна Львівська регіональна ефемка зробить щось подібне і про тягне з рік. До речі, перед виборами, таке могло б і вийти.

А самоврядування у нас таки могло б краще старатись. От до приміру, на Форумі наразі зареєстрований тільки один депутат. Ось він в міру вільного часу натхнення і решти переробляє цю інфу, що ми тут шкрабаємо і десь там реалізовує її у певні рішення (що можуть вилитисьі в самоврядні).
І точно ніби знаю, що участь в обговоренні міських проблем пропонували всім депутатам Львівради. Але щось не густоу списку користувачів. Але це не питання цієї теми.
Тут важливо розуміти, що мало заборонити, слід ще контролювати насаджувати і ще багато чого іншого. В тому числі потрібні і статті на Форумі. Бо переглядів теми таки біля 200 і це добре. Майже як з питаннями що подобається жінкам/чоловікам :)
А про моніторинг цьої справи треба якось подумати.

Nazar - 18-6-2003 у 19:16

І ще би щось про заклади громадського пребування-харчування-випивання, тобто про саме музичний супровід-фон написали наші любі можновладці, було-небуло, прийняли-неприйняли.
А то заходили ми з Христиною у кавярню у Кульчицького, а там по при портрети Бандери грає вона сама, всіма улюблена....

Але давайте може заведемо нову тему, якщо буде продовження.

З дитинства ненавиджу маршрутки

Injust - 19-6-2003 у 01:23

i тому завжди намагаюся використовувати альтернативнi види мiського транспорту,i передусiм трамвай чи в Києвi метро.На маршрутку сяду лише у разi крайньої необхiдностi.Причин тому декiлька - незручнiсть проїзду та вiднедавна ська попсня.Уявiть собi :у травнi ,коли на дворi було 30 градусiв мусив протягом тижня їхати маршрутом 44 вiд старого ЦУМу i до Рясне.У салонi спека (про кондiцiонери в нашому краї нiхто не чув),купа народу та вдодаток "iзик" з приймача,яким пашталакає "Наше радiо".:mad:
Так i мусиш пiвгодини їхати як худоба поки маршрутку пiдкидає на львiвськiй брукiвцi i заливаєшся потом,а по нервах тобi б'є яка небудь московська "звєзда".Забуваєш навiть,що ти у Львовi.Одного разу якийсь водiй певно забувся i вмикнув чи то "Люкс" чи то "Львiвську Хвилю" i там як раз була Руслана,так приємно було їхати!Не рiзало вухо рiзними "ну что дарагiє,паслушаєм татушек".Таке враження,що усi цi водiї народилися в одному селi,ходили до однiєї школи i вчилися в одному i тому ж ПТУ,тому що музичнi смаки мають геть усi абсолютно iдентичнi.
Колись,правда,бувало на 44 маршрутi вмикали "Радiо Незалежнiсть" - то можна було жити.Тепер вже такого не побачиш,нажаль.
Так що закликаю усiх потенцiйних та щоденних пасажирiв львiвських маршруток домагатися ефiру україномовних станцiй в салонах маршруток i насамперед Люкс ФМ...Ну просто тому що мене там можна часто почути :))

Олександр Ганущин - 19-6-2003 у 09:18

А проводили ж колись і самі радіостанції колись рекламні кампанії... Пам'ятаєте ті вишеньки Люксу на задньому склі "пижиків". Чому зараз не роблять. Десь там на Форумі були у нас люди з радіостанцій...

Дуже актуальна тема про музику в закладах гром харчування. Але там дещо інші аспекти. Там ти куди більший клієнт ніж у маршрутіці, але твої інтереси вступають в конфлікт з іншими інтересами відвідувачів. Але у постійних кнайпах персонал (з досвіду) можна виховати досить добре у цьому плані

кецо - 19-6-2003 у 10:21

Шкода, що дана дуже цікава тема проходить не в рамках дискусії, а так би мовити простої розмови, коли всі її підтримують. Але якщо брати Львів у цілому то це не так. Я певен що противників заборони російської музики (в маршрутках, кабаках) буде дуже багато. Тому хотілося б і почути аргументи двох сторін.

Олександр Ганущин - 19-6-2003 у 11:21

А й справді, люд, що пише дуже однорідний в думках. Цілком згідний з попереднім дописувачем... Треба було б таки почути іншу сторону

Олексій Мачехін - 19-6-2003 у 11:45

В якості напівапонента можу виступити і я.
Спарава в тім, що забороняти певну мову це абсолютний абсурд. Як на мене, українська низькоякісна музика ажніяк не клаща, але й її слухають водії маршруток, щоправда з касет.
Проблема полягає не в мові музики а в її якості та мові радіомовлення. Може варто не видавати ліцензії на мовлення в місті хвилям, що мають російськомовних ведучіх? Бо критеріїв визначення гарна музика - негарна музика ніколи небуло й небуде.

ЗІ
В Києві донедавна діяла станція "Золоті ворота", що спеціалізувалася на "непопсовій" музиці. Там був російські та українські джаз, рок, блюз. Тобто справді якісна музика, яку приємно слухати будь-якою мовою. Згодом її закрили. Чому - долсі ніхто не знає. Мабуть через те, що була перша у діапазоні і сканери автоматично вмикались на ній. Зараз там широкоформатне радіо.

кецо - 20-6-2003 у 13:26

Я згідний з тим що не можна комусь нав"язувати свою точку зору, зокрема слухати чи не слухати йому російську музику і російські радіостанції. Треба щоб сусупільство само до цього дійшло, і тут не останню роль відіграють ті хто створює цю нашу українську музику.
не має свого то люди звичайно беруть чуже.
І це зовсім логічно.

Олексій Мачехін - 20-6-2003 у 13:29

Проблема полягає втому, що є своє. Але нема грошей на його розкрутку. А уросіян є гроші на розкрутку своєї музики. От і маємо ситуацію що заклопотані люди просто ЗАБУЛИ що десь є і своє. Варто тільки руку простягнути.

Олександр Ганущин - 20-6-2003 у 14:36

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Проблема полягає втому, що є своє. Але нема грошей на його розкрутку. А уросіян є гроші на розкрутку своєї музики.


Це взагалі то велика проблема, те що нема грошей на розкрутку. В епоху глобалізації це стосується всього. Адже, коли хтось володіє капіталом вищим на порядок - він має можливість просувати свій товар чи послуги, чи ту саму музику на порядок успішніше. Саме для цього в економіці інсують методи певного регулювання, а щодо музики теж повинна існувати окрема політика.

Odarka - 20-6-2003 у 14:53

Я б просто хотіла, щоб маршуток взагалі не було, а були гарні автобуси - ці машинки - це знущання з людей - брудні та неохайні. Щодо музики, вона взагалі там має бути відсутня. Бо водії є різні люди з різними смаками, не повинні навязуватисвоєї думки змученим оселедцям (читайте людям).

Олексій Мачехін - 20-6-2003 у 15:04

От і виробили в Черкасах мініавтобус Богдан (на заміну ПАЗ тільки меньж габаритний). Радіо там поставити неможливо лише через те, що водій і так погано чує пасажирів - сидить за перетинкою та ще й біля двигуна.
Вони змістовні та достатньо маленькі аби маневрувати у місті. Просто супер - тиша, повага, чемність.

кецо - 23-6-2003 у 11:37

Спостерігаю відхилення від теми.
А щодо відсутності грошей, то на скільки я знаю економіку, якщо б це було прибутково (продавати українську музику)гроші безперечно найшлибся (навіть цей же самий російський капітал).

Odarka - 29-9-2003 у 17:46

Цитата:
Першим відправив користувач Ігор+
Якщо маршрутки є міським транспортом, то має бути так само тихо, як в трамваї (скрипіння рейсів замінимо на пищання тормозів), але якщо то приватний траспорт чи транспорт приватного підприємства, то нехай крутить що хоче.

Приватний тоді - коли їздить собі сам! А коли він залежить від моїх (в загальному) грошей, то я має право вимагати комортний проїзд. :mad:

Odarka - 29-9-2003 у 17:51

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Людоньки, невже ви не розумієте? Нашим можновладцям не цікаве питання української мови та культури!!! Ніхто ніяких грошей на це не дасть. Вони краще новий банкетик зроблять, у відрядження до Криму з'їздять.
Вирішення мовної та культурної проблеми лежить на плечах ентузіастів, що вкладають в це свої сили та душу.

Було б непогано, якщо б на плечах ентузіастів висів кулемет! Бандери треба Україні! :sing:

tsa - 29-9-2003 у 18:39

А що у Львові заборона на російськомовне радіо? Щос я не втелепав???

Odarka - 29-9-2003 у 19:08

Цитата:
Першим відправив користувач tsa
А що у Львові заборона на російськомовне радіо? Щос я не втелепав???

Це було б прекрасно, якщо б була заборона, тоді пішов попит на україномовну музику:D

Volodymyr - 29-9-2003 у 19:11

а не буде навпаки - "запрєтний плод сладок"?

Odarka - 29-9-2003 у 19:16

Цитата:
Першим відправив користувач Volodymyr
а не буде навпаки - "запрєтний плод сладок"?

Чомусь у Литві, Латвії немає в них "тяги" до російської музики;)

Volodymyr - 29-9-2003 у 19:18

у мене також :)

ну окрім ддт, акваріуму та аукціону...
як на мене, то можна пишатися тим, що серед української музики немає тої, що можна слухати у маршрутках :)

p.s. краще, щоб у маршрутках взагалі нічого не грало... моя думка