Форум Рідного Міста

Про "Подвійний доказ" і хабарі у ВУЗах

Олександр Ганущин - 18-6-2003 у 12:56

А цікава таки була вчора передача "Подвійний доказ" про хабарі у ВНЗ. І ректори навіть прибули. З ЛНУ Франка Зубрицька була.
Отож немає в нас ні корупції ні хабарів за вступ ні внесків зі здані іспити.
Пам'ятаю, що свого часу ця тема на Форумі з прохання модераторів ніби заспокоїлася. Саме суспільне питання надзвичайно актуальне. Чим більше про це скажемо, тим більше користі у подоланні цього негативного явища.

Олексій Мачехін - 18-6-2003 у 13:02

Наврядчи буде користь від обговорення. Це якраз та галузь, де потрібні радикальні дії.
Хоч, нажаль, зробити ефективну систему запобігання хабарництву майже неможливо. Навіть тести можна продати.

Зіронька - 18-6-2003 у 13:22

:o
Ой, не зліть Пелещишина...:o

Олександр Ганущин - 18-6-2003 у 14:51

Тести це теж одна з радикальних дій. Їх, щоправда треба міняти частіше.
А ще радикальніше - підняти заробітню плату викладачам десь о 2,5 рази та народний контроль придумати.

Роман Голощук - 18-6-2003 у 20:53

Цитата:
Першим відправив користувач Олександр Ганущин
Тести це теж одна з радикальних дій. Їх, щоправда треба міняти частіше.
А ще радикальніше - підняти заробітню плату викладачам десь о 2,5 рази та народний контроль придумати.


Я чув, що наш "гарант" розщедрився і підписав указ про збільшення зарплати працівникам сфери освіти на 30% відсотків. Але навіть якшо це і правда (а до того були тільки обіцянки), то і це мало допоможе у вирішенні проблеми хабарництва :(

rost - 18-6-2003 у 23:13

На жаль, і у 10 разів мало допоможе. Якщо всі кругом беруть і дають, то і серед викладачів завжди знайдуться хабарники. Зауважте, що працівники сфери освіти не самий типовий приклад. Там і справді низький рівень оплати, а беруть, я все ж насмілюсь порівняти, найменше. Та й беруть тому, що дають. Я особисто знаю багатьох студентів, що успішно провчилися 5 років, а "поборів", якщо і зазнали то або добровільно або символічно. А найбільше стогону про побори, чув від людей, яким в силу їх розумового рівня, можливо треба було утриматися від отримання вищої освіти.
Де хабарі і корупція дійсно процвітають і суми не в порівняння, так це там де на зарплату жалітися не приходиться. Адміністрація президента, уряд, податкова, митниця. А там, чи не найвищі "офіційні" зарплати.

Василь - 19-6-2003 у 07:42

Продовження Зіроньки: І не тільки зліть Андрія Пелещишина. Майже всі модератори та адміністратори форуму є викладачами.

Андрій Пелещишин - 19-6-2003 у 08:32

Цитата:
Я чув, що наш "гарант" розщедрився і підписав указ про збільшення зарплати працівникам сфери освіти на 30% відсотків.


Я згадую указ Президента про збільшення зарплати викладачів Національних Університетів на 50%. Вже два роки чекаємо.

Олександр Ганущин - 19-6-2003 у 09:30

Цитата:
Першим відправив користувач rost
На жаль, і у 10 разів мало допоможе. Якщо всі кругом беруть і дають, то і серед викладачів завжди знайдуться хабарники.


Ну що це ми знову. Майже як по радянськи - а навіщо платити вантажнику або завбази заробітню платню. Не все так однозначно. Та і всі кругом вже дано не хочуть давати. Ще не зовсім верхи не можуть а низи не хочуть, але

Цитата:
Першим відправив користувач rost

Де хабарі і корупція дійсно процвітають і суми не в порівняння, так це там де на зарплату жалітися не приходиться. Адміністрація президента, уряд, податкова, митниця. А там, чи не найвищі "офіційні" зарплати.


Хм. Це, напевно, заздрість каже. В уряді теж є зарплати по 200 грн. Навіть у МЗС

Олексій Мачехін - 19-6-2003 у 09:32

Додам трішки.
Із найбільшим хабарництвом мені в Києві довелося зустрітися у школах. В багатьох з них директори дозволяють собі відверто казати батькам:
"Що ви собі думаєте? Ваші діти закінчують школу а ви збираєтесь на кожний іспит по 50 гривень!"
Жахлива ситуація і з медалями. Так, пільги відмінили, але ціна медалі не впала. Торік в мого брата забрали срібну медаль лише тому, що мати не принесла хабаря. Але більш абсурдною була ситуація - викладач школи проводила перепис в цьому районі та побачила мамчину квартиру (колись батько добре працював і тому зробив добрий ремонт. на той момент він вже покинув ту роботу й достатки родини значно зменшились) та розтренькала по всій школі як живуть окремі учні. Хабаря відкрито ніхто не вимагав, але "обурені" вчителі завалили братові іспити. З чим це було пов'язано сказали вже потім.
Молодший брат зараз в 2-му класі іншої школи (навмисно нікого не називаю). Вчителі відверто кажуть "подаруйте цьому вчителеві на день народження праску, цьому телевізор", тощо.
Батьки не хотять чинити спротив - бояться.
Господи, коли наші люди наберуться гідності аби показати дулю нечесній людині?
В такі

Олександр Ганущин - 19-6-2003 у 11:42

Складне бачу вийшло питання. Думаю, що кредом має бути все таки "Не бійся". Не бійся чинити спротив такій системі. Сам у житті зараз зіткнувся з подібними явищами, де вимагають не стільки грошей, як застосування "телефонного права" з боку окремих осіб. Інколи аж смішно чути - або хтось подзвонить, або ви не складете/здасте/поступите/отримаєте.... Види такого спротиву можуть бути різні. Один з кращих - не помічати. Демонстративно. А ще оптимізм зберігати.

Odarka - 19-6-2003 у 13:11

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
А може таки взяти його за краватку та луснути об стіл пару разів. Може тоді зрозуміє що в світі існують аргументи потужніші за телефонне право?


Правильно саме луснути - бо до декого не доходить.
Я ще досі жалію, що стримала свого брата, коли він хотів поговорити з однією викладачкою в універі, яка брала 20 $ за "3", ще й приймала екзаиен п'яна, а я платити не хотіла, бо знала добре предмет...а вона мені :"Що в мікрофончик легше співати, ніж тут передімною сидіти"

Андрій Пелещишин - 19-6-2003 у 18:51

нагадую, що на Форумі заборонено заклики до насильства. Ще трохи і тред буде видалено.

Одарко, вашим багатим досвідом спілкування з викладачами-хабарниками треба ділитися з Вченою Радою НУ Вашої альма-матер. Повірте - сигнал буде детально вивчено - Ви просто імовірно не пробували. А помогло б однозначно. Якщо звичайно це не наклеп. І буде ефективніше ніж бездарна та протиправна пропозиція Олексія. Ви що, Олексію, хочете щоб хтось після Вашої поради за грати попав? Викладачі не такі вже беззахісні люди.

Одарко! А Форум не місце для інформації типу "вона в мене вимагала" - тут неможливо перевірити правдивість Ваших слів.

Приклад навзаєм - припустимо я напишу "Со*я Ч*й коли працювала на ТВ вимагала з мене 2000USD за участь у передачі". Брехня? - однозначно!!!!! А як перевірити чи виправдатися?????
Тому Форум не місце для зливу компромату. Це буде присікатися.

Odarka - 19-6-2003 у 19:00

О! Вибачте, я просто не думала, що хтось буде сумніватися у правдивості моїх слів. Але...
Більше на цю тему нічого не буду писати! Не люблю, коли мене у неправдивості звинувачують!

Олексій Мачехін - 19-6-2003 у 19:02

Я цілком Вас розумію, Андрію. Тому не навів жодного імені або ж, навіть школи.
Проте, якщо б Ви могли щось порадити у наступній ситуації, то було б значно краще.
А ситуація наступна.
Школи в Києві (не знаю точно як у Львові, але під Львовом теж) стають дедалі корумпованішими. Іноді доходить до того, що стає традицією конверт на столах екзаменаторів ТА секретарів комісій.
Звертатися до директора часто абсолютно безглуздо. В район - теж. Це зумовлено тим, що директор в долі а призначений він районом (у нас призначають), через мохнату лапу.
Повірити в те, що батько чи мати зможуть щось вчинити із свавіллям чиновника районо я відмовляюсь, хоч, може, і дарма.

Що робити? Може взяти диктофон та записати розмову? Якщо навіть хтось доведе що то був голос директора і в разі, якщо директор казатиме не двозначними висловами, цілком можливо його й накажуть - знімуть з посади, тощо.
Школа не ВУЗ. Там вчаться діти, майбутнє яких ще можна зіпсувати атестатом.

Ваші поради? В мене молодший брат вчиться у 1-му класі. В самого скоро підуть діти. На даний момент я не бачу виходу окрім залякування (хочаб) нечемного вчителя.

Odarka - 19-6-2003 у 19:02

І ще одне. Не закликайте людей до дискусій, якщо ви самі не хочете, щоб люди наговорили зайвого. Якщо теми слизькі і ви боїтеся, щоб цей форум не закрили, краще зразу ставта крапку на заданій темі. Або вивіште список, що можна казати, ащо ні!

Андрій Пелещишин - 19-6-2003 у 19:16

Одарко! Образи та дискусія - дещо різні поняття. Принаймні для мене. Ображати не можна. Ось і весь список.

Олексію, в цю хвилю не пораджу. Може трохи пізніше. Може Ростислав Пелещишин підкаже щось (але напевно на наступному тижні).
Запропоновані Вами методи не виглядають на надто законні. Особливо щодо залякування. Повірте, вчителі та викладачі потроху змінюються, і образ беззахисного вчителя зникає. І слава Богу! А то б почали зараз двійочники (заслужені) кулаками оцінки вибивати і придумувати всякі "відмазки".
А сигналізувати про порушення варто. І директору, і в райвно і в правоохоронні органи. Результат імовірно буде. А то в мене таке враження, що у Вас вся освітня система виглядає як суцільний моноліт, основна задача якого вибити хабара. Повірте (як людині яка бачить усе зі середини) так не є.
Навіть якщо не буде сакцій проти вимагача, то він навряд чи насмілиться продовжувати.
Але ні в якому разі не вдаватися до насильницьких дій - автоматично жертва та зловмисник міняються місцями. І Ви вже ніколи не будете правими

А "мохната лапа" не врятує. Точніше врятує, але не задарма. І тоді вимагання хабара стає "економічно невигідним"

Олексій Мачехін - 19-6-2003 у 20:33

Я розумію про що ви говорите, бо сам кожну оцінку мав змогу заробити чесно - декан в нас такий.
Але питання полягає в тому, аби дитина в школі (студенти можуть самі захиститись) не постраждала через боротьбу батьків із хабарництвом.

Андрій Пелещишин - 19-6-2003 у 20:44

Якщо дитина добре знає предмет, то малоімовірно, що постраждає. Але зрозуміло, що на шпаргалки та списування може вже не розраховувати.

rost - 19-6-2003 у 21:05

Цитата:
Першим відправив користувач Олександр Ганущин
Хм. Це, напевно, заздрість каже.


Хм. Як кажуть там де я зараз живу "it's not a case".

Цитата:
Першим відправив користувач Олександр ГанущинВ уряді теж є зарплати по 200 грн. Навіть у МЗС


Може дехто таку зарплату там і має, але я не дуже бачу, за що, скажімо, прибиральниці у МЗС хтось дасть хабара.
Ну хіба, якийсь сердобольний референт підкине "дєтішкам на молочішко". Там то, як раз, більше бере той у кого "офіційна" зарплата побільша.
Хто би сперечався, зарплати, а особливо бюджетникам, треба піднімати. Але не треба сподіватися, що це засіб в боротьбі з хабарництвом. Якщо будуть давати, то будуть і брати. Адже дають в основному ті, хто має, ще менше.

Олексій Мачехін - 19-6-2003 у 21:18

Цитата:
Першим відправив користувач Андрій Пелещишин
Якщо дитина добре знає предмет, то малоімовірно, що постраждає. Але зрозуміло, що на шпаргалки та списування може вже не розраховувати.


Багато чого в школі залежить від ставлення вчителя. Не зписувати - це одне. Інша справа коли його не будуть вчити і за незнання ставити мінімальні оцінки. Погодьтесь, вчитель має таку можливість.

Мені здається що відходимо від теми.

rost - 19-6-2003 у 21:20

Щодо, шкільних поборів, згідний. Там, якщо директор і "колектив" чітко і злагоджено працюють в певному напрямку справді важко це обійти.

Але, шановні студенти, якщо є знання предмету то є і спосіб здати без хабаря. А якщо даєте, щоб життя собі полегшити, то не треба плакатися на форумі.

marco - 19-6-2003 у 23:00

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Але питання полягає в тому, аби дитина в школі (студенти можуть самі захиститись) не постраждала через боротьбу батьків із хабарництвом.


Пробували ми в свій час підняти таке питання перед дирекцією однієї з "кращих" львівських шкіл. В результаті письмового звернення частини батьків 1 класу, і розмови з директором, в процесі якої (як нам здавалось) було досягнуто взаєморозуміння, було зібрано збори батьківського комітету школи з завучами і директором.
На зборах все було перевернуто з ніг на голову, нас пропісочили як анонімщиків і наклепників, в кращих традиціях совкових партійних зборів :(

Що з того вийшло?
Батьки які хотіли давати хабарі і вчителька яка прихильно до цього ставилась лишилися взаємно задоволені.
Клас (батьки, а відповідно і діти) поділився на 2 табори.
Деякі батьки з цього класу забрали дітей в іншу школу, деякі перевели в паралельний клас...
Ті "опозиціонери" які залишилися просиділи всі 3 роки початкової школи на останній парті і "12-ки" отримували в основному з тих предметів які вели інші вчителі...

Найгірший результат - недовіра дітей до вчителів і нелюбов до школи і процесу навчання :(

Реплікант10322195 - 19-6-2003 у 23:05

Повністю поділяю думки rost.
Інколи навіть смішно стає, коли дивлюся на певних представників податкової адміністрації чи інших вищезазначених rost, в яких обличчя "ледь влазить в об'єктив".

Реплікант10322195 - 19-6-2003 у 23:35

На рахунок студентсько-викладацьких особливостей.
Я розрізняю 3 категорії викладачів з погляду сабжу:
1. Ті, які не беруть.
2. Ті, які беруть лише коли студенти дають.
3. Ті, які беруть у масовому порядку.

Викладачі 1-ої категорії, як показала практика інколи не відрізняються морально від 3-ої категорії, але це _імхо_ залишимо в стороні, оскільки зайдемо в оффтопік.

Викладачів 2-ої категорії вважаю досить розумними людьми і не маю нічого проти них, адже коли студенту зовсім не потрібно вчити предмет, який він забуде через півдня після здачі, то такі викладачі є, можна сказати, "спасінням". Тут можна спорити які предмети потрібні студенту, а які ні. В будь-якому випадку це проблеми навчальної програми, а викладачів 2-ої категорїї, можна вважати тими хто згладжує деякі огріхи навчальної програми за певну (розумну) плату. Припускаю, що дописувачі навіть чули анекдоти про такий тип викладачів.

Викладачів 3-ої категорії мені доводилося зустрічати настільки рідко, що я навіть забув останнього представника цієї категорії. Колега недавно розповідав, що в його ВНЗ була така викладачка, яка на іспитах придумувала нереальні питання і збирала "данину", але її за це "елементарно покарали".

Хотілось б зазначити, що ця класифікація далеко не повна, а так придумана за 5-ть хвилин, оскільки зустрічалось багато викладачів, яких можна було віднести відразу до декількох категорій.

Реплікант10322195 - 19-6-2003 у 23:59

Цікаво було б провести паралель з ВНЗ європейськими чи американськими. Наскільки я розумію там проблема хабарів в вузах не має стояти в принципі, оскільки система навчання відрізняється принципово. Там студенти платять значно більші кошти за навчання і мають змогу в розумних межах вибирати предмети, яким їх будуть навчати, а не підвищувати за такі кошти навики набирання "лівих" документів у ворді, сканувати, розпізнавати та перекладати ті ж самі "ліві" документи або здавати "ліві" предмети.

Ігор+ - 20-6-2003 у 01:18

В америці все на тестах, вчителі/викладачі використовуються тільки для навчання на протязі року.

Василь - 20-6-2003 у 07:13

Повністю погоджуюсь з Андрієм, що якщо студент знає, то навіщо хабарі і т.д.; всі хороші студенти нашої кафедри ще нікому і ніщо не давали. Однак є немаленька групка студентів, які невідомо яким "макаром" попали в університет і за яких просять "дуже високі" люди.

marco - 20-6-2003 у 09:05

Цитата:
Першим відправив користувач Василь
за яких просять "дуже високі" люди.


Це також цілком окрема тема.
Є певна категорія студентів, які принципово не вчать і не здають іспити чи заліки зі всіма іншими, тому що оцінки їм виставляють за замовленням, проханням чи наказом різного рангу посадових осіб ВНЗ.

Колись такі студенти це приховували перед своїми одногрупниками, тепер - навпаки, привід гордитися, а ті, хто здає самостійно, той або зубрилка, або лох.

Олексій Мачехін - 20-6-2003 у 13:16

Життя розставить акценти саме. Коли лох буде працювати за нормальні гроші на нормальній роботі а крутий у татка під крилом теж за нормальні гроші але доти, поки тато працездатний.