Форум Рідного Міста

Румунські питання.... знову невдача

Олександр Ганущин - 18-6-2003 у 16:50

Спробую запропонувати на Форумі тему із зовнішньої політики
Отже наш Президент таки спромігся підписати договір про демаркацію державного кордону з Румунією. Вірніше про частину демаркації. Проблеми національної безпеки не вирішилися у цілому. Бо ж заборонили на самому о.Зміїному розмішувати будь які наступальні (читай оборонні) комплекси. Як от наприклад звичайний катер берегової охорони, не кажучи про С-200. А найголовніше - шельфову зону, багату на нафту так і не розподілили. Не вдалося. Хоча, зрештою, це таки крок вперед. Бо з З Білорусією, чи то з Росією відповідні документи підписані давно, але:
1) Не ратифіковані парламентами цих країн;
2) Практично не виконуються.
Отож, кого зацікавила така й подібні теми, чекаю відгуків:)

Олексій Мачехін - 18-6-2003 у 17:06

Щодо кордонів, то на мою думку рано (!!!) зараз їх ділити.
Рано тому, що влада в країні слабка, корумпована та нечемна.
Хто захоче ратифікувати в Верховній зРаді угоду про державний кордон із Росією - злочинець такий самий, як і той ЛДК, що визнав в ньому Азовське море внутрішнім, що автоматично означає розподіл наших узбережних родовищ газу навпіл із східним сусідою.
Якщо куций гарант поїде до Румунії домовлятись про Зміїний, то продасть і ті родовища.

Як на мене, треба чекати на сильного політика та тримати гаранта дома усіма силами. Хай краще вдома сидить. До виборів, сподіваюсь, недалеко.

rost - 18-6-2003 у 22:45

Боюся, що з румунами поїзд вже пішов. Справа в тім, що однією з передумов вступу до НАТО є відсутність не врегульованих територіальних проблем з сусідами. Отже простір для маневру був.
А тепер, хто би і що не робив, витягнути якісь поступки з Румунії пуста трата часу. А от ще поступися румунам буде можна завжди.

Олександр Ганущин - 19-6-2003 у 09:10

Якось розказували мені про перипетії переділу кордону з Румунією на Мармароському відтинку (гірська частина Закарпаття) після 2 світової війни. Напоїли румуни слив'янкою полковника, відповідального за переділ і той провів кордон непевною рукою не по гірському вододілу, а по р. Тисі, ще й віддавши румунам біля 60 км. залізниці, що йшла по другому березі річки. Сталін полковника звичайно розстріляв, а кордон і досі там.
Територіальні суперечності - справа дуже складна. Позитивом є те, що Зміїний таки закріплений за Україною. Все решта - суцільний негатив. Наше керівництво зайнято глобальними справами. А в Румунії - партія Велика румунія, з націонал-патріотичною ідеологією має мало не більшість у парламенті. От і дбають про свої інтереси більше ніж ми

кецо - 20-6-2003 у 12:20

Більшість газет схильні вважати підписання такого договору проривом у Україно-Румунських відносинах. Тай на мою думку умови угоди не є вже такими поганими для України (принаймі пока що - до визначення кордону по морю).

Олександр Ганущин - 17-7-2003 у 18:29

У продовження теми. Іон Ілієску заявив, що подасть у міжнародний суд на Україну, якщо та не вирішить з Румунією питання делімітації шельфу. Ось Вам і прорив...

Олексій Мачехін - 18-7-2003 у 09:17

Ну і пішов він зі своєю Гаагою в цю, як її, ну що в кожної людини є ... (перепрошую але вже пече).
Я зара дістану старі мапи довоєнні та знайду цей Зміїний. І я поставлю пиво Ілієску якщо він там не позначений як острів.

А то ж бач який розумний - знайшли газ та нафту і одразу острів став звичайною скелею! У нас там колонія - пошта є, люди живуть. Які ще питання?

Андрій Пелещишин - 3-2-2009 у 13:28

Є свіже рішення щодо Зміїного
За повідомленням УНІАН:
Цитата:
Міжнародний суд ООН вважає, що острів Зміїний не може вважатися частиною прибережної лінії України при визначенні серединної лінії при делімітації континентального шельфу та виключної економічної зони.
Про це йдеться в оголошеному у вівторок рішенні Міжнародного суду ООН в Гаазі.

"Врахування острова Зміїний означало б юридичний перегляд географії", - заявила президент суду Розалін Хіггінс, зачитуючи рішення.

http://pravda.com.ua/news/2009/2/3/88994.htm

Павло Жежнич - 3-2-2009 у 15:29

Заступник міністра закордонних справ України Олександр Купчишин:
Цитата:

Україна задоволена рішенням Міжнародного суду ООН у справі про делімітацію континентального шельфу та виключної економічної зони між Україною та Румунією в Чорному морі.

Цитата:

Лінія є компромісною, а рішення суду є обов’язковим для обох сторін.

Цитата:

Острів Зміїний було визнано островом з територіальним морем у 12 морських миль.


http://pravda.com.ua/news/2009/2/3/89005.htm

Павло Жежнич - 6-2-2009 у 12:53

Директор енергетичних програм Центру НОМОС Михайло Гончар:
Цитата:

Нашій країні відійшли величезні газові родовища. Загальна оцінка і розвіданих, і перспективних запасів складає 1,5 трлн кубометрів.

Цитата:

Правда, щоб ці віртуальні запаси стали реальними, нам потрібні гроші, час і технології. Час - 5-7 років, гроші - мільярди євро.

Цитата:

Бухаресту дісталися значні родовища газу (близько 70 млрд кубометрів) і нафти (близько 12 млн тонн). Що таке 70 млрд кубометрів газу? Це обсяг нашого річного споживання. А 12 млн тонн нафти? Ми вже зараз добуваємо 4,5 млн тонн на рік.

Компанія Чорноморнафтогаз:
Цитата:

Україна нічого не втратила. На так званій спірній території, що дісталася Румунії, немає родовищ. Там ніхто ніколи толком не проводив розвідку.


http://ua.korrespondent.net/business/734092

Андрій Пелещишин - 6-2-2009 у 12:59

Цитата:
Україна нічого не втратила. На так званій спірній території, що дісталася Румунії, немає родовищ. Там ніхто ніколи толком не проводив розвідку.

Це взагалі позбавлена глузду фраза. Звідки він знає що немає родовищ, якщо ніхто ніколи не проводив розвідку?