Форум Рідного Міста

Атеросклероз

Наталка - 19-6-2003 у 17:26

Моїй мамi (їй 59 рокiв) поставили дiагноз "атеросклероз". Хотiла б дiзнатися, чи це лiкується, чи, може, хоча б уповiльнюється перебiг хвороби. Я, чесно кажучи, дуже налякана, i прошу ваших повiдомлень. Можливо, хтось стикався з цiєю проблемою? Дякую за увагу.

Sagittarius - 11-12-2005 у 00:24

Попробую відповісти незважаючи на давність запитання.
Перш за все атеросклероз це захворювання обміну. Воно пов'язане з порушенням обміну ліпідів (жирів). В організмі людини жири ліпіди транспортуються по крові лише в упаковці з білків. Якщо упаковка погана - це так звані ліпопротеїди дуже низької щільності такі жири мають здатність проникати під ендотелій (внутрішній шар клітин судин) і там накопичуватися. Так утворюється атеросклеротична бляшка. Вонамає декілька фаз розвитку. Небезпека її в тому що вона:
1. Може звузити або перекрити повністю просвіт судини.
2. Можливе її виразкування - тоді розривається ендотелій над нею і весь її вміст потрапляє в судину - скажем якщо бляшка розташована в сонній артерії то її вміст при її розриві полетить в голову і закриє там якусь судину - як результат ішемічний інсульт. (Цікавий випадок - в обласній лікарні лежав пацієн власне з такою бляшкою, його мали оперувати, оскільки він був худощавий і судини на шиї добре пальпувалися то цю бляшку можна було навіть нащупати - ост він і дав її пощупати пацієнту з сусіднього ліжка - той як пощупав так пощупав - бляшка розірвалась, на щастя він вижив).

Але це вже остаточні стадії хвороби. Жінкам в цьому плані трішки легше - їхні статеві гормони мають властивість захищати їх від атеросклерозу. Тобто до настання менопаузи немає чого боятися.
Атеросклероз переважно в нас ставлять по кардіограмі - якщо там появляються ознаки порушеного кровопостарчання серцевого м'язу, дійсно судини серця дуже схильні до цього захворювання.
Ще його можуть поставити невропатологи - порушення постарчання головного мозку.

Можливий атеросклероз без формування бляшок (він і буває частіше у жінок), тоді на ультразвуковому обстеженні судин дуги аорти, нижніх кінцівок виявляють лише потовщення інтими.

Лікування:
1. консервативне - це перш за все дієта спрямована на зменшення прийому тваринних жирів, контроль за рівнем холестерину і прийом ліпідознижуючих препаратів.
2. Оперативне - балонна дилятація + стентування або ендоартектомія або аортокоронарне шунтування.

З цікавих речей - артерії рук не поражаються атеросклерозом.

Наталка - 11-12-2005 у 12:18

2 Sagittarius: щиро дякую за відповідь.