Форум Рідного Міста

Чи набере проект коституційної реформи необхідних 300 голосів

Олександр Ганущин - 24-6-2003 у 09:12

А тки рухаємося ми до парламентсько-президентської республіки. І Гарант рухається, і частина фракції більшості і частина опозиції. Є два проекти - президентський і парламентський, з невеликими відмінностями. Пропоную всім таки подумати над запропонованими тезами:
1) нам потрібні/не потрібні вибори в один рік до всіх рівнів рад;
2) нам потрібно/непотрібно щоб парламент формував "постійно діючу більшість"(проект Л.Кучми) "коаліцію парламентських партій скріплену угодою" (варіант схожий на німецький з підписанням відповідної угоди);
3) нам потрібно/непотрібно щоб Прзидент мав право розупуску парламенту, якщо той у місячний термін не сформує більшість (дивись пункт 2 з варіаціями останньої) та не спроможеться прийняти бюджет;
4) нам потрібно/не потрібно щоб більшість/коаліція визначала за погодженням з Президентом кандидатуру прем'єр-міністра;
5) нам потрібно/непотрібно щоб спікер підписува закони за Президента, коли той "прострочує" це й термін і не ненакладає ні вето ні підпису. Ця норма тільки у "парламентському варіанті"
Оце напевно і всі головні моменти реформи.:rolleyes:

кецо - 24-6-2003 у 12:36

1) нам потрібні/не потрібні вибори в один рік до всіх рівнів рад;

А що буде коли Президент наприклад на другий рік повноважень парламенту розжене його.
Нові вибори Парламенту потягнуть вибори до всіх Рад і Президента? Якщо ні то Парламент обирається на 4 (5) років, а Президент і Місцеві Ради частину терміну вже відпрацювали. Знов проблема в одних повноваження закінчуються за три роки в інших за 5. Що далі. А якщо Президент піде у відставку ... А якщо мер якогось з містечок звільниться за власним бажанням ...

5) нам потрібно/непотрібно щоб спікер підписува закони за Президента, коли той "прострочує" це й термін і не ненакладає ні вето ні підпису. Ця норма тільки у "парламентському варіанті"

Це питання на скільки я знаю і так врегулювано в Конституції.

Олександр Ганущин - 7-7-2003 у 12:05

А тема отримала серйозне продовження. Мова навіть не про штурханину у ВР - вона ж в усіх парламентах перманентно присутня. Тепер конституційну реформу мало не пов'язують з хлібною недостачею. У всякому випадку після перегляду телеканалів відчуваєш, ніби питання хліба та крупи пов'язані зі зміною Конституції. Мовляв, парламент не працює, закони не приймає - от і з хлібом у нас проблеми... А найкраще він працювати зможе, коли Президент матиме право його розпустити за таке неподобство.

Василь - 7-7-2003 у 14:15

Мені "дуже сподобалось" вчорашнє інтерв'ю Катерини Ващук на Інтері. Мова йшла про прийняття законів для запобігання продовольчої кризи, але одні слова пояснюють позицію так званої більшості: "Ми розуміємо, що необхідно відправити поправки президента до конституційного суду, а тоді й закони приймати". Це означає - що перша задача більшості - як-небудь пропхати поправки до конституції, а на решта їм начхати (але для чого так підставляти Януковича)

Наталка - 7-7-2003 у 14:21

Ну, проговорилась вона - з ким не буває? ;)

Василь - 7-7-2003 у 14:54

На укр. правді:

За словами президента, якщо опозиція виступає проти цього законопроекту, "вона повинна усвідомлювати, що виступає проти домінуючої у суспільстві думки і що уся відповідальність за це лягає на опозицію на чолі з "Нашою Україною" і особисто Віктором Ющенком". "Неможливо нескінченно говорити про те, як у тебе болить душа за долю "маленького українця" і одночасно блокувати прийняття таких необхідних для цього самого "маленького українця" рішень", - відзначив Кучма.

Цікаво, яка думка у суспільстві є домінуючою? Особисто я підтримую позицію проведення реформи в 2006 році.

Олександр Ганущин - 8-7-2003 у 09:42

Cуспільство... Воно прагне стабільності і зрозумілості. Скоротити кількість депутатів - для суспільства зрозуміло. Рівно як і чисельність клерків, починаючи з районного соцзахисту і закінчуючи адміністрацією Президента.

Олександр Ганущин - 11-7-2003 у 08:32

Ну так виглядає, що про перспективи реформи говоритимемо вже восени. Сьогодні останній день. Якщо нічого екстраординарного не станеться, то депутати успішно підуть на канікули, а "віз реформи" залишиться там де був

Олександр Ганущин - 11-7-2003 у 10:57

Е ні, буде все цікавіше. ВР прийняла постанову, що в КС тепер проекти зі змін в Конституцію можуть направляти не 226 а 150 депутатів, нарівні з Президентою Тай спікер отримав право самостійно направляти проекти в КС після їх реєстрації у парламенті.
Оце справжній компроміс - 400 голосів з 447 не жарт.
В першу чергу слід, напевно, привітати В.Литвина. А Л.Кучмі, виходить - не поталанило.

Василь - 14-7-2003 у 08:49

Цікаві слова Литвина та інших з так званої більшості, яка вона в них справжня і т.д. - відстояла проект президента до КС. Тільки ось одна біда - єдині хто голосував проти СДП0. А це мінус 38 голосів; 241-38=203 - результат був б негативний., якби не інші депутати (ніяк не можу назвати їх меншістю чи опозицією - бо народ з ними)

Олександр Ганущин - 14-7-2003 у 09:06

Про яке голосування йдеться, Василю???

Василь - 14-7-2003 у 09:18

Може погано висловився, маю на увазі про направлення проектів змін до конституції в КС у п'ятницю зранку, за яке проголосувало 400 депутатів

Олександр Ганущин - 14-7-2003 у 09:27

Там було спочатку 390 за СДПУ (о) - (о) як за основу, потім 400 , з них СДПУ(о) - 6 "за"
Річ у тім, що гравців на полі конституційної реформи побільшало. І крок спікера, який дозволив набрати 400 голосів народних це теж одна з "заявок на перемогу", чи "загравання м'язами" .
А вище наведені 6 - "за" свідчать - у такому розвитку подій мав інтерес і Президент.
Детальніше рекомендую http://www.zn.kiev.ua/ie/show/451/39599/
а ще http://www.a-v.net.ua/politica/35

Grabchuk - 2-4-2004 у 12:00

Схоже реформа розвернулася на 180 градусів і продожує впевнено просуватися до свого логічного (як би то сказати) кінця?

Grabchuk - 14-4-2004 у 11:52

Верховна Рада України не прийняла рішення про ухвалення змін до Конституції. За відповідне рішення проголосувало 294 депутатів з необхідних 300.

Тему можна закривати?

сумна - 14-4-2004 у 12:14

Ой ні, це ж тільки початок! Зараз розпочнеться найцікавіше!

Grabchuk - 14-4-2004 у 16:40

Щодо того, що "Зараз розпочнеться найцікавіше", то я згідний.
А от шансів пихнути реформу до виборів стає все менше. Це швидше за все добре, хоча...

Тепер Ющенко і Тимошенко повинні взяти на себе відповідальність за долю країни і відповідно за результат виборів. Якщо опозиція програє вибори, то потім буде дуже складно пояснити своє голосування за реформу.

Captivitas - 14-4-2004 у 16:46

До просувачів реформи приєднався Мороз: реформу потрібно провести до президентських виборів.

Captivitas - 14-4-2004 у 16:54

Голосування не працює, але імхо все таки протягнуть парламентсько-комісійний проект.

Олександра Бабяк - 14-4-2004 у 23:29

Проект 4105 так і не був проголосований, що вже для нас є певною перемогою (з чим можна усіх привітати), на жаль, ще не у війні.
А Литвина після сьогоднішніх слів "Згідно Конституції проект 4105 не може бути повторно проголосований. І на ніякий компроміс із Конституцією, я йти не буду. (як би цього не хотіли певні ...)" я почала поважати (ну, принаймні, ставлюсь до нього вже без такого скептицизму та упередженості, як раніше) - так тримати пане Володимире. Ну, не сподівалась я, приємно здивував. Або нарешті визначився, кого слід підтримувати, або справді неупереджений політик (у що повірити дуже важко).

Dmy - 15-4-2004 у 14:13

Цитата:
Першим відправив користувач Олександра Б.
А Литвина я почала поважати (ну, принаймні, ставлюсь до нього вже без такого скептицизму та упередженості, як раніше), приємно здивував. Або нарешті визначився, кого слід підтримувати, або справді неупереджений політик (у що віриться трішки менше).

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Перепрошую, пані Лесю, неупереджених політиків НЕ БУВАЄ! Це - оксімюрон (чи як го там). Якщо не теоретично, а на життєвих прикладах, то "неупереджений політик" - "живий труп". Але пану Володимиру таке не загрожує. Після наукового комунізму, надто після АП :mad:
Таких не беруть в ... (оте цікаве місце) ;)
Що можна поставити йому в "+" - те, жи не всі його розклади поки що зрозумілі, доречі як і тих пацанів, що кнопки забули натиснути.
Ось хто канкрєтна підставився, так це Мороз. Не буде тепер му подяки, хто б вибори не виграв! :P

Олександра Бабяк - 15-4-2004 у 23:09

Я згідна з Вами, дані слова Литвина були сказані лише для його власної вигоди, яку він десь уже собі в Ющенкові побачив. І не більше ...

Dмитрик - 15-4-2004 у 23:55

Як на мене, Литвин виглядав досить переконливо, та й на офіційності заяви наголосив??? Стосовно "неупереджений" - гадаю лапки варто лишити не тільки для позначення цитати:D
ТАкож існує версія, що реформу завалили навмисно...

Dmy - 19-4-2004 у 19:05

Цитата:
Першим відправив користувач Dмитрик
Також існує версія, що реформу завалили навмисно...

Чи часом не існує версії "Хто?" Спостерігаючи за істерикою відразу по голосуванні Гавриша, Шуфрича, Кравчука (частково - йому не звикати): "Ми ще покажемо! Ми ще переголосуємо!" - починаєш підозрювати, жи не вони :D