Форум Рідного Міста

Нафтопровід "Одеса-Броди" чи "Броди-Одеса"

кецо - 26-6-2003 у 15:16

Наші політики вміють як ніхто робити з мухи слона (моя особиста думка). Яка різниця в яку сторону качати нафту. Аби бюджет отримував від цього вигоду. А якщо з Одеси по ки що немає чого качати, то чому б не прийняти російське замовлення. ... Але це ж "москалі" їм вірити не можна, вони обманять... і пішло поїхало.

Олексій Мачехін - 26-6-2003 у 15:43

Справа у економічній перспективі. Так, зараз росіяни можуть запустити нафтопровод у реверсному режимі і заплатити за якийсь термін його роботи.
Але тоді ринок транспортування каспійської нафти в Європу повністю опиниться в руках Росії. Європі ніби то й треба, аби була хоч якась конкуренція на цьому сегменті, але хто конкретно вкладатиме гроші в запуск труби - невідомо.
А от що найімовірніше, так це те, що Німеччині цей провід в разі реверсного використання... як до ср-ки карі очі, до ж-пи чорні брови.
Даруйте за приказку

кецо - 27-6-2003 у 10:51

Мова йде про тимчасове використання нафтопроводу у зворотньому напрямку. Каспійської нафти в Одесі ще скоро не буде.

Олександр Ганущин - 17-7-2003 у 11:10

Індикативний це проект Одеса-Броди. Ось знову, вартувало тільки міністру палива і енергетики заїкнутися про "європейське" використання трубопроводу - а Гарант одразу ж його поправив... Куди, мовляв....
А розмови про реверс будуть точитися доти, доки це не набридне західним зацікавленим сторонам. Так принаймні зараз виглядає. Аж сумно.

Олексій Мачехін - 4-2-2004 у 15:04

Реверсу «Одеса-Броди» не буде
14:29 [ 4.02.2004 ] | ForUm

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про використання нафтопроводу Одеса - Броди у прямому напрямі, повідомив після закінчення засідання уряду в середу віце-прем’єр Андрій Клюєв. «Напрям - від Одеси до Брод», - сказав він в інтерв’ю журналістам. Зі слів віце-прем’єра, відповідно до рішення уряду, буде створена робоча група, яка відпрацьовуватиме з власниками нафти питання спільного використання нафтопроводу.

А. Клюєв також підкреслив, що уряд підтримує законопроект про передачу в концесію нафтопроводу Одеса - Броди і морського нафтотерміналу «Південний».

Міністр палива і енергетики Сергій Єрімілов повідомив журналістам, що вже у цьому році очікується транспортування по нафтопроводу 4-5-млн. тонн каспійської нафти.

ЗОРЯНА - 4-2-2004 у 15:10

Якраз у "Контрактах" стаття була на цю тему. Якби Україна вирішила використовувати нафтопровід у реверсному напрямі польща відмовилася б від співпраці з нами.

Наталка - 4-2-2004 у 19:11

Коли я чую про щось "тимчасове" в руках у Москви, мене розбирає сміх... крізь сльози. Сподіваюся, реверсу дійсно не буде.

Олексій Мачехін - 6-7-2004 у 09:24

Кабмін дозволив використовувати "Одеса-Броди" у реверсному напрямку

Кореспондент.net
05 Липня 2004, 17:51

У понеділок, 5 липня, Кабінет Міністрів України скасував своє рішення про використання нафтопроводу "Одеса-Броди" винятково в прямому напрямку для транспортування легкої каспійської нафти до країн Європейського союзу.



Таким чином, з’явилася можливість для використання цієї нафтотранспортної системи в реверсному напрямку для прокачування російської нафти на чорноморському терміналі "Південний" під Одесою.

На минулому тижні джерела в Кабінеті Міністрів повідомили про те, що з ініціативи і при безпосередньому тиску з боку Президента Леоніда Кучми у вівторок, 29 червня, уряд України затвердив можливість використання у реверсному напрямку нафтопроводу "Одеса-Броди".

Напередодні Польща заявила про готовність не тільки парафувати угоду про створення спільного підприємства за участі "Укртранснафти" і компанії "Пшиязнь" для добудування нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька, але й підписати її.

21 червня Росія відмовилася від постачань нафти "сибірська легка" до Європи по нафтопроводу "Одеса-Броди", відзначивши свою зацікавленість у використанні нафтопроводу для постачань нафти в напрямку Одеси.

Наприкінці квітня цього року Президент Леонід Кучма висловив думку, що транспортування каспійської нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямку Бродів є економічно невигідним проектом, а також відзначив відсутність інтересу компаній США до "Одеса-Броди" і необхідність якнайшвидшого запуску нафтопроводу.

Європейський союз і США неодноразово закликали Україну розпочати використання "Одеса-Броди" у прямому режимі, однак Кабінет Міністрів не зміг відшукати для цього можливості.

Будівництво нафтопроводу "Одеса-Броди" потужністю 9 млн тонн на рік і завдовжки 674 кілометри завершено наприкінці 2001 року, однак уряд поки не зміг залучити нафтові компанії для транзиту нафти по цьому нафтопроводу.

Наталка - 6-7-2004 у 16:22

Прозвучить це, як безсмертна репліка віслючка Іа, та все ж скажу: "Цього і слід було чекати...". :(

Олександра Бабяк - 7-7-2004 у 12:09

Особисто я виступаю проти напрямку Броди- Одеса, окільки такий напрям справді на руку Росії. В такому випадку Росія буде мати більше привілеїв, а Україна може лише втратити. Як доходи до бюджету так і певну економічну самостійність (ми ж все більше економічно узалежнюємося від Росії).
Вибачте за тафтологію.