Форум Рідного Міста

Міцкевича - полякам

Андрій Пелещишин - 3-7-2003 у 10:01

Вчора по телебаченню (ТРК Люкс здається) почув, що голова Львівського УРП запропонував віддати пам’ятник Міцкевича полякам, а на його місці поставити меморіал українцям, що загинули в україно-польських конфліктах.

Пропозицію про “відправку Міцкевича до Польщі” вже чув не раз. Цікава думка учасників Форуму.

Наталка - 3-7-2003 у 14:18

Здається, ця позиція голови Львівського УРП пов’язана не стільки з Міцкевичем, його творчістю та його пам’ятником, скільки з Волинською трагедією. Пан Ростислав Новоженець - так, здається, його звуть - пропонував ще на пам’ятнику Шевченкові у Варшаві зробити один неполіткоректний напис. Але оскільки тут мова йде саме про пам’ятник, то я проти відправки Міцкевича до Польщі. Це не вирішення проблеми. А для меморіалу українцям, що загинули в україно-польських конфліктах, а також тим, хто загинув в україно-російських братніх стосунках, а ще для пам’ятників багатьом поетам, письменникам і громадьським діячам, які просто зобов’язані бути на Україні, можна знайти інше місце. Просто позиція державної влади що до оцінки подій на Волині змушує деяких політиків на провокаційні виступи, аби хоч таким чином донести до громади свій погляд на ту трагедію.

Андрій Пелещишин - 3-7-2003 у 14:38

Ну може й так, але пропозиції по перенесення пам'ятника Міцкевича я чую з часів коли ще пам'ятник Шевченка ставили. Тому і запитав думки дописувачів

Наталка - 3-7-2003 у 14:49

В будь-якому випадку, я за те, щоб Міцкевич лишився там, де нині стоїть :)

Яндрух - 3-7-2003 у 14:56

Хіба?...
Адже ж Наталка мешкає у Києві...

Юрій Сєров - 3-7-2003 у 15:01

Як на мене у нас люди з тими пам'ятниками падають на різні маразми :(

ВІДЧЕПІТЬСЯ від пам'ятників. Най собі стоять і все.

І нових наразі не треба ставити. А то кожен наступний гірший за попередні.

Наталка - 3-7-2003 у 15:37

Так, у Києві. Але пам’ятник Міцкевичу бачила. А те, що нових не треба... так це дивлячись кому вони ставляться. Я вже років п’ять мрію про те, як понесу квіти до пам’ятника Олександру Олесю, та тільки де він? Звісно, таку зелену бабу, яку у нас в Києві Незалежністю обізвали, ставити не варто :( У нас навіть жарт ходить - чому баба на колоні зелена? Бо молода ще, усього 12 років - недозріла. :)

Олексій Мачехін - 3-7-2003 у 15:41

За совєтів було таке правило (його, доречі, ніхто досі не відміняв)

Пам'ятник ставлять після смерті... або за життя - бюст на батьківщині двічі героя.

Баба на майдані - не бюст. Та й стати двічи геройкою наша незалежність ще не встигла.
Так що маємо.

Користувач Олесь - 3-7-2003 у 15:55

А чи був Міцкевич поляком? Як він сам писав в "Панові Тадеушові" - O Litwa, Ojczyzna moja. До речі, білоруси його теж вважають своїм. З інтерв'ю з білоруським письменником Апанасом Цихуном (вибачайте, що білоруською):

Апанас Цыхун:
- Тое, што ён пiсаў на польскай мове, яшчэ нi аб чым не кажа. Тады такiя часы былi. А пытанняў у мяне нават не ўзнiкае: чый ён пiсьменнiк? Гэта акрэслiў яшчэ сам Мiцкевiч, калi напiсаў: «O Litwa, Ojczyzna moja.» А, як вядома, летапiсная Лiтва – гэта сучасная Беларусь.

http://gazeta.grodno.by/218/t6.html

Sophijka - 4-7-2003 у 10:00

Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
А чи був Міцкевич поляком? Як він сам писав в "Панові Тадеушові" - O Litwa, Ojczyzna moja. До речі, білоруси його теж вважають своїм.

Гм, пригадую, як мене поляки колись запитували, а чи не вважаємо і ми його українцем, на що відповіла - якщо стільки народів претендують, ми вже не пхатимемося... Жарт, звісно. Нікому нічого не віддамо :sing: Не знаю, чим керуються люди, що подають такі ідеї, але, спроектувавши це все у майбутнє, пам'ятники невдовзі стоятимуть лише на тій землі, де та чи інша особа народилася...
Щодо білоруської - супер! правда чомусь рідко доводиться її чути, але добре що є твори і переклади:)

Користувач Олесь - 4-7-2003 у 10:28

Йдемо далі. Славнозвісний художник Ян Алойз Матейко. Всюди згадується як поляк. Проте з походження він є словаком.
Так само багато українських видатних людей фігурують в історії теж або як поляки, або як росіяни.

Цитата:
Першим відправив користувач Sophijka
Щодо білоруської - супер! правда чомусь рідко доводиться її чути, але добре що є твори і переклади:)


Спеціально для Софійки ;) біографічна довідка білоруською мовою:
ЯН МАТЭЙКА (JAN MATEJKO) (1838-1893) Нарадзiўся i ўсё жыцце пражыў ў Кракаве.Вучыўся ў кракаўскай школе мастацтваў. Маляваў партрэты i гiстарычныя карцiны. Заснавальнiк гiстарычнaга жанру ў нацыянальным жывапiсу. Стварыў два гiстарычных цыкла прысвечаных гiсторыi Рэчы Паспалiтай. Член Акадэмii Урбiна (Iталiя), Кракаўскай Акадэмii,Французкага Iнстытута Мастацтваў.

Яндрух - 5-7-2003 у 19:08

Хтось був дуже слушно завважив, шо тре' накласти "на памнятники" мораторій - на 50 літ: мо' в нашій ментальности шось би і перевернулось... І не споруджували би такі покручі, відомі які. А мо' то таке нове мистецтво настало - super new wave!