Форум Рідного Міста

"Польські враження бувшого вчителя географії" або "... і в Пол...

marco - 8-7-2003 у 10:02

До Вашої уваги стаття надрукована в Правді України http://www2.pravda.com.ua/archive/2003/july/7/2.shtml

Суб'єктивний погляд українця Петра Левського, який добре знає цю країну зсередини на сучасні стосунки українців і поляків.

Наталка - 8-7-2003 у 12:21

Вражена до глибини душі, хоча не можу сказати, що це така вже новина для мене. Про ставлення до нас росіян знаю не з чуток, а от з польським шовінізмом ще не стикалась, хоча чула багато. Прикро те все :( А найприкріше - що українці дозволяють так до себе ставитись, бояться любити себе - чи не вміють? - бояться на весь голос сказати "ми - найкращі", нехай це і близько не так, але, якщо в це повірити, щось зрушиться з місця, почнеться якась дія, чи що... Якщо людині 100 разів сказати, що вона свиня, на 101 вона почне хрюкати, але якщо переконувати, що вона - людина, нація - найкраща, то буде якийсь позитив - бо українцям до шовінізму ще ой як далеко! І до націоналізму теж :(
Завтра в Києві, в Будинку Вчителя буде конференція з приводу вибачення за Волинь - хочу піти, почути думки тих, хто був безпосереднім свідком та учасником тих подій - пана Василя Кука, наприклад. Думаю, буде цікаво. Пізнавально. Бо страшилки київської преси про "злих бандєровцев" дуже сильно тхнуть "совком"... :(

Андрій Пелещишин - 12-7-2003 у 20:06

А тепер Українська Правда мене просто вразила (вкрай неприємно) давши статтю-відповідь якогось поляка, яка носить просто хамський характер і є невиваженою, образливою як для героїв старшого покоління так і для молодих громадян України і (як на мою думку) є просто примітивною і неглубокою, чим власне і чудово ілюструє головну статтю ("Враження колишнього вчителя географії.." .)

Олександр Ганущин - 13-7-2003 у 13:57

Так, цю статтю таки вартує почитати і добряче задуматися. А до речі, де та відповідь поляка, Андрію??? Дайте посилання.

Андрій Пелещишин - 13-7-2003 у 14:09

http://pravda.com.ua/archive/2003/july/12/1.shtml

Олександр Ганущин - 13-7-2003 у 14:21

Дякую за лінк, погоджуюся з вище викладеною оцікою "відповіді Чемберлену". Про ОУН і УПА так написав, хоч зараз листай підручники з історії часів СРСР з відповідними цитатами. "З'їзд" з приводу "Не вся еліта а тільки її частина" теж не переконливий. Найбільша проблема все таки економічна - складно говорити про велич країни, коли описаним чином їздять на заробітки до Польщі.

Наталка - 13-7-2003 у 16:51

Так, ця відповідь замість заперечення просто підкреслює викладену в основній статті думку. :( Ця "Полуправда хуже лжи" гірша того та іншого разом. Таке собі місиво із злости, образи та закликів до порозуміння. Ще й російською писано, як я зрозуміла...

rost - 13-7-2003 у 23:10

Цитата:
Першим відправив користувач Олександр Ганущин
Про ОУН і УПА так написав, хоч зараз листай підручники з історії часів СРСР з відповідними цитатами.

А яким по вашому мало би бути ставлення поляків до ОУН, як організаціі УКРАЇНСЬКИХ націоналістів? Як би поставилися українці зараз до скажімо організації мадярських націоналістів на Закарпатті, члени якої вбивають міністра внутрішніх справ України? (якщо це звичайно не Кравченко). При цьому Цезар Рудзиньскі, хоч і крізь зуби, але признає тодішню політику польських властей тупою.
Я думаю, що перелом в ставлення до ОУН/УПА на схід від Збруча є значно важливішим ніж ставлення до них поляків. А що злого УКРАЇНСЬКІ націоналісти зробили своїм співвітчизникам на сході?
Можна погоджуватися, чи не погоджуватися з кожною із статей, але реальність на сьгодні є та, що Польща зараз, хочеться нам того чи ні, є чи не єдиною державою в Європі, яка дійсно i об"єктивно зацікавленa в становленні сильної і стабільної України. І це попри те, люблять нас чи не люблять окремі польські шовіністи. Вони можуть собі скільки завгодно співати і плакати про "польскі Львуф", але тількі ті з них, що не сповна розуму можуть на ного зазіхати.

Олександр Ганущин - 14-7-2003 у 08:12

Цитата:
А що злого УКРАЇНСЬКІ націоналісти зробили своїм співвітчизникам на сході?

Нічого злого. Просто пропаганда років зо 50 своє таки дала. Спеціалістам з з психологічних операцій сілд винаходити прийоми, що дозволили б у короткий термін - років 10 зняти таке нав'язане негативне враження. Аргумент "Діди воювали проти буржуазних націоналістів" можна перекрити тим же голодомором. А ще відкрита державна політика, фільми штибу "Нескореного" тільки з переможним кінцем, відповідна "корекція" з освітою як шкільною так і вищою.

Цитата:
Можна погоджуватися, чи не погоджуватися з кожною із статей, але реальність на сьгодні є та, що Польща зараз, хочеться нам того чи ні, є чи не єдиною державою в Європі, яка є дійсно об"єктивно зацікавленою в становленні сильної і стабільної України. І це попри те, люблять нас чи не люблять окремі польські шовіністи. Вони можуть собі скільки завгодно співати і плакати про "польскі Львуф", але тількі ті з них, що не сповна розуму можуть на ного зазіхати.


Так, Польща зараз зацікавлена у стосунках з Україною. Але вірно підмітив учора Піховшек - не все так буде, що Кучма і Кваснєвський наче брати. Політика Польщі може бути як скажімо Румунії - з усіма атрибутами територіальних претензій, не знятих образ і ще купи всього.
А от щодо люблять чи не люблять нас - переконаний НЕ ЛЮБЛЯТЬ. От тільки рахуватися треба, тай небезпека велика, що Росія може присунутися до їх держави упритул. Світ звичайно вже не той, але пам'ять ще та...

rost - 14-7-2003 у 09:05

Польща навряд, чи насмілиться коли небуть висунути територіальні претензії до України, бо крім "кресув всходніх" мусить пам"ятати і про т. зв. "терени одзискане" на заході. І про те в кого їх відібрали.
А Кваснєвський з задоволенням дружив би з не Кучмою, як би українці не Кучму вибрали.

Sophijka - 14-7-2003 у 12:32

Прикро... Бо навіть, якщо перейти у площину не політичну, а особистих стосунків, все те ж. У поляків шовінізм у крові, і байдуже, де б вони не народилися - у Познані, а чи у Перемишлі. І то дивно, бо я ще могла би зрозуміти ностальгію старшого покоління. Але молоде... Воно і далі керується тим, що там народилася "моя бабця/дідо" тд. і починає розмови на теми, хто в кого що забрав (невдовзі це скидається на те, що якісь дитині забрали якусь забавку, бо дуже часто ці люди не чули нічого про Варшавську угоду і інші речі, зате вони можуть глузливо посміхнутися і промовити "так-так, Київська Русь..." ) І сумно чути українську мову стареньких бабусь на Холмщині, і водночас купу неприємних речей з уст того ж таки покоління молодшого на тій же ж Холмщині...
Хоча стосовно шовінізму. Не знаю, як назвати ті відчуття, які українська молодь має до поляків, але на любов це теж не схоже...

До п. Наталі: Щодо вибачень... Хотілось би колись почути вибачення стосовно голодомору. Але я не вірю що це коли-небудь взагалі трапиться. Як і не вірю в Європу Cohn-Bendita ( Стаття про Європу , Сайт Кон-Бендіта )

Продовження дискусії

marco - 23-7-2003 у 23:44

Опублікована третя поспіль стаття в рамках цієї дискусії. На цей раз стаття Йосипа Сірка [url=http://www.pravda.com.ua/archive/2003/july/21/2.shtml]
"Львів - був і залишається українським містом, незважаючи на різних окупантів..."[/url]

Олександр Ганущин - 24-7-2003 у 09:44

http://www2.pravda.com.ua/archive/2003/july/21/2.shtml
Та ніби непогана стаття. Хоча схоже, що і на нашому Форумі аргументів не бракує