До Вашої уваги стаття надрукована в Правді України http://www2.pravda.com.ua/archive/2003/july/7/2.shtml
Суб'єктивний погляд українця Петра Левського, який добре знає цю країну зсередини на сучасні стосунки українців і поляків.
Вражена до глибини душі, хоча не можу сказати, що це така вже новина для мене. Про ставлення до нас росіян знаю не з чуток, а от з польським
шовінізмом ще не стикалась, хоча чула багато. Прикро те все
А найприкріше - що
українці дозволяють так до себе ставитись, бояться любити себе - чи не вміють? - бояться на весь голос сказати "ми - найкращі", нехай це і
близько не так, але, якщо в це повірити, щось зрушиться з місця, почнеться якась дія, чи що... Якщо людині 100 разів сказати, що вона свиня, на 101
вона почне хрюкати, але якщо переконувати, що вона - людина, нація - найкраща, то буде якийсь позитив - бо українцям до шовінізму ще ой як далеко! І
до націоналізму теж
Завтра в Києві, в Будинку Вчителя буде конференція з приводу вибачення за Волинь - хочу піти, почути думки тих, хто був безпосереднім свідком та
учасником тих подій - пана Василя Кука, наприклад. Думаю, буде цікаво. Пізнавально. Бо страшилки київської преси про "злих бандєровцев" дуже
сильно тхнуть "совком"... 
А тепер Українська Правда мене просто вразила (вкрай неприємно) давши статтю-відповідь якогось поляка, яка носить просто хамський характер і є невиваженою, образливою як для героїв старшого покоління так і для молодих громадян України і (як на мою думку) є просто примітивною і неглубокою, чим власне і чудово ілюструє головну статтю ("Враження колишнього вчителя географії.." .)
Так, цю статтю таки вартує почитати і добряче задуматися. А до речі, де та відповідь поляка, Андрію??? Дайте посилання.
http://pravda.com.ua/archive/2003/july/12/1.shtml
Дякую за лінк, погоджуюся з вище викладеною оцікою "відповіді Чемберлену". Про ОУН і УПА так написав, хоч зараз листай підручники з історії часів СРСР з відповідними цитатами. "З'їзд" з приводу "Не вся еліта а тільки її частина" теж не переконливий. Найбільша проблема все таки економічна - складно говорити про велич країни, коли описаним чином їздять на заробітки до Польщі.
Так, ця відповідь замість заперечення просто підкреслює викладену в основній статті думку.
Ця "Полуправда хуже лжи" гірша того та іншого разом. Таке собі місиво із злости, образи та закликів до порозуміння. Ще й
російською писано, як я зрозуміла...
Польща навряд, чи насмілиться коли небуть висунути територіальні претензії до України, бо крім "кресув всходніх" мусить пам"ятати і про
т. зв. "терени одзискане" на заході. І про те в кого їх відібрали.
А Кваснєвський з задоволенням дружив би з не Кучмою, як би українці не Кучму вибрали.
Прикро... Бо навіть, якщо перейти у площину не політичну, а особистих стосунків, все те ж. У поляків шовінізм у крові, і байдуже, де б вони не
народилися - у Познані, а чи у Перемишлі. І то дивно, бо я ще могла би зрозуміти ностальгію старшого покоління. Але молоде... Воно і далі керується
тим, що там народилася "моя бабця/дідо" тд. і починає розмови на теми, хто в кого що забрав (невдовзі це скидається на те, що якісь дитині
забрали якусь забавку, бо дуже часто ці люди не чули нічого про Варшавську угоду і інші речі, зате вони можуть глузливо посміхнутися і промовити
"так-так, Київська Русь..." ) І сумно чути українську мову стареньких бабусь на Холмщині, і водночас купу неприємних речей з уст того ж таки
покоління молодшого на тій же ж Холмщині...
Хоча стосовно шовінізму. Не знаю, як назвати ті відчуття, які українська молодь має до поляків, але на любов це теж не схоже...
До п. Наталі: Щодо вибачень... Хотілось би колись почути вибачення стосовно голодомору. Але я не вірю що це коли-небудь взагалі трапиться. Як і не
вірю в Європу Cohn-Bendita ( Стаття про Європу , Сайт Кон-Бендіта )
Опублікована третя поспіль стаття в рамках цієї дискусії. На цей раз стаття Йосипа Сірка
[url=http://www.pravda.com.ua/archive/2003/july/21/2.shtml]
"Львів - був і залишається українським містом, незважаючи на різних окупантів..."[/url]
http://www2.pravda.com.ua/archive/2003/july/21/2.shtml
Та ніби непогана стаття. Хоча схоже, що і на нашому Форумі аргументів не бракує