Форум Рідного Міста

Події на Волині - відповідь України

Олександр Ганущин - 10-7-2003 у 19:01

Сьогодні Верховна Рада ухвалила спільну україно-польську заяву з приводу подій на Волині 43 року. Крок дався українській стороні надзвичайно важко - чого варті лише 227 голосів "За". Нижче текст заяви.

60-а річниця трагедії польського населення на Волині і в Галичині періоду німецької окупації схиляє до роздумів про минуле і майбутнє польсько-українського сусідства. Трагедію поляків, яких вбивали і виганяли з місць їхнього проживання збройні формування українців, супроводжували рівно ж страждання українського мирного населення – жертв польських збройних акцій. Ці події були трагедією для обох наших народів.

Вбитим та загиблим на Волині і Галичині належить пошана і пам‘ять. Схиляємо голови перед невинними жертвами. Не може бути виправдання терору, насильству і жорстокості. Правда про ті драматичні роки є болючою для всіх. Однак поляки і українці повинні її пізнавати.

Правда, хоч і найсумнівніша є необхідною для побудови тривалого порозуміння. Болючий досвід повинен бути для нас також джерелом роздумів про те, що ненависть і конфлікти між нами використовували наші супротивники, а ми завжди на цьому втрачали.

В історії Європи є багато прикладів національної ворожнечі, війн, крові і жорстокості. Але, одночасно є приклади поєднання і порозуміння народів, які хотіли та змогли подолати навіть найскладніше минуле. Моральним обов‘язком тих, совість яких і надалі зворушує трагедія 60-річниці давнини, є заклик до поєднання наших народів в ім‘я майбутнього, в ім‘я спільної мети. Нехай вміння вибачити стане фундаментом кращого майбутнього, добросусідства і українсько-польської дружби.


Пропоную відвідувачам Форуму висловити свою думку з приводу оцінки подій тих часів та відповіді України на них сьогодні