Форум Рідного Міста

Шахи. Кучмі заважають лаври Іллюмжинова

Юрій Сєров - 11-7-2003 у 19:41

І що б ми робили без нашого президента. Без нього, як виявилося, навіть ФІДЕ обійтися не може. Може ми так і не побачили б матч Пономарьов-Каспаров. Але в процес утрутився Данилич.

Президент України Леонід Кучма підписав розпорядження про проведення у вересні-жовтні 2003 року в Ялті матчу за звання чемпіона світу по шахам між Русланом Пономарьовом (Україна) і Гаррі Каспаровим (Росія).

Відповідно до розпорядження "Про проведення матчу за звання чемпіона світу по шахам", повідомляє в середу прес-служба глави української держави, підтримується ініціатива президента Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) Кірсана Ілюмжинова.

Оргкомітет по підготовці й проведенню матчу очолив прем'єр-міністра України Віктор Янукович, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Матч Пономарьов-Каспаров був частиною об'єднавчого процесу в розіграші першості світу з шахів. Але навесні стало ясно, що процес зайшов у глухий кут. Станом на 26 травня було очевидно одне, що ні матч Пономарьов-Каспаров, ні другий матч Крамнік-Леко влітку 2003 року проведений не буде. Щодо першого ФІДЕ говорила, що матч цей перенесений на листопад.
Хроніка подій така:

1. Після того, як конфлікт Руслана Пономарьова й ФІДЕ вирішився підписанням у ніч з 12 на 13 лютого "Спільної декларації", ФІДЕ призначила матч Пономарьов-Каспаров на червень 2003 р. Місцем проведення був оголошений Буенос-Айрес.

2. Після закінчення турніру в Лінаресі Руслан Пономарьов відправився в Крим для підготовки до матчу проти Каспарова.

3. Наприкінці квітня вперше з'явилися повідомлення, що з організацією матчу в Аргентині існують серйозні проблеми. Висвітленням ситуації почав займатися журналіст Грінгард

4. ФІДЕ спочатку усе заперечувала. "Матч Пономарьов-Каспаров повинен відбутися в намічений термін" - говорив Кірсан Ілюмжинов, Для прояснення обстановки міжнародною федерацією в Аргентину був відправлений "спецагент" Омуку.

5. Згодом характер заяв Ілюмжинова став менш визначеним.
Першим підсумком переговорів Омуку виявилося зрештою повідомлення сайту Worldchessrating.ru:Каспаров і Пономарьов восени зіграють у Буенос-Айресі
Помічник Кірсана Ілюмжинова Берік Балгабаєв повідомив нам, що виконавчий директор ФІДЕ Еммануель Омуку успішно завершив переговори з організаторами з Аргентини. Матч між Гаррі Каспаровим і Русланом Пономарьовим відбудеться восени цього року в Буенос-Айресі. Більш докладна інформація - в офіційному прес-релізі ФІДЕ, що буде опублікований у найближчі дні.

6. Найближчі дні пройшли. Прес-реліз ФІДЕ так і не з'явився.

7. Зате, як бачимо, з'явився указ Кучми, який одним розчерком пера вирішив всі проблеми шахового королівства.

От він який наш президент. Шахами цікавиться... А ми то думали, що він тільки в підкидного дурня фахівець.

Матеріал сайту Чемпіон.
_________________________________________________
Тепер Україна велика шахова держава - а все завдяки кому? ;)

Матч Пономарьов – Каспаров під загрозою зриву

Юрій Сєров - 21-8-2003 у 18:18

Матч за звання чемпіона світу з шахів між українцем Русланом Пономарьовим і росіянином Гаррі Каспаровим, початок якого намічений на 19 вересня в Ялті, перебуває під загрозою зриву. "ФІДЕ робить все, щоб зірвати матч у Ялті", - заявив менеджер Р.Пономарьова болгарин Сільвіо Данаїлов газеті "Факти", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Міжнародна шахова федерація в категоричній формі зажадала від Р.Пономарьова до 25 серпня підписати контракт на участь у матчі з Гаррі Каспаровим.

У середу, як стверджує С.Данаїлов, Р.Пономарьов звернувся з проханням про допомогу до прем'єр-міністра України і глави оргкомітета матча Віктора Януковича. Як пише в четвер газета "Факти", 25 серпня Руслан Пономарьов буде дискваліфікований, якщо не підпише контракт на участь у матчі з Г.Каспаровим. Таке рішення прийняла нещодавно Президентська Рада Міжнародної шахової федерації.

На минулому тижні 19-річний чемпіон світу Р.Пономарьов завізував контракт, щоправда, зробивши при цьому ряд застережень. Глава ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов, направив рішення ФІДЕ: "Президентська Рада ФІДЕ заявляє, що не може прийняти ваш підпис на контракті гравців, що містить застереження. Ніякі зміни в контракті не допускаються. У випадку, якщо ви відмовитеся підписувати контракт або підпишете даний документ із застереженнями або коментарями будь-якого роду, президент ФІДЕ уповноважений прийняти всі необхідні міри, щоб замінити вас".

Газета не пише про суть застережень, передаючи при цьому слова терміново прибулого в Київ С.Данаїлова: "ФІДЕ робить все, щоб зірвати матч у Ялті. Як звичайно, у хід йдуть методи, здатні вивести Руслана з психологічної рівноваги. Хоча абсолютно ясно, що ні про яку заміну не може бути і мови. ... Переговори завжди припускають взаємні компроміси і поступки. Тим часом ФІДЕ виступає з твердих позицій і до початку двобою ставить свого чемпіона Пономарьова у свідомо нерівні умови.

Мені здається, що ФІДЕ відверто бажає, щоб матч у Ялті виграв Каспаров, і виконує всієї його вимоги". Як повідомлялося, призовий фонд матчу за звання чемпіона світу з шахів (версія ФІДЕ) між Р.Пономарьовим і Г.Каспаровим складе $1 млн (відповідно до регламенту 20% цієї суми буде перерахована у фонд FIDE). Сума буде розподілятися за принципом "55%:45"% (переможцеві і тому що програв). Суперники зіграють 12 партій, а у випадку нічиєї - і 13-у, додаткову. Матч планується завершити 7 жовтня.

Не виключено, що переможець матчу Каспаров - Пономарів зустрінеться з переможцем матчу Крамник-Леко (версія класичних шахів "Brain Games";) для визначення "абсолютного чемпіона світу".

Раніше планувалося провести матч Пономарьов-Каспаров з 19 червня по 7 липня в Буенос-Айресі. Передбачалося, що призовий фонд чемпіонату складе, як мінімум, $1 млн. Але лідер Аргентини, мабуть, через економічні проблеми попросив відкласти матч на більш пізні терміни, орієнтовно на жовтень-листопад. Причому до аргентинської сторони як співзасновника може додатися ще й Уругвай. З приводу переносу матчу Р.Пономарьов разом зі своїм адвокатом Григорієм Гінзбургом відправив на адресу ФІДЕ лист, у якому виклав свої претензії щодо зсуву термінів змагання. Адвокат Р.Пономарьова заявив, що ФІДЕ повинно взяти на себе не тільки моральну відповідальність за те, що відбулося, але і матеріальну.

На підготовку до захисту звання нинішній чемпіон світу з шахів витратив $150 тис. На думку Гінзбурга, цю суму ФІДЕ повинна відшкодувати Р.Пономарьову. Український шахіст висунув ще ряд вимог до ФІДЕ, заявивши, що недотримання хоча б одного з них змусить його відмовитися від матчу з Каспаровим. Пономарьов хоче, щоб ФІДЕ залишило йому нинішній титул до визначення абсолютного чемпіона світу. Гроші, що ввійшли у призовий фонд, не повинні покривати витрати на організацію матчу. А головне - у випадку нічиєї у матчі Пономарьов-Каспаров чемпіоном світу залишається українець.
Матеріал сайту Champion