Форум Рідного Міста

Якщо вам не сподобався сайт

Андрій Пелещишин - 16-7-2003 у 22:53

Припустимо, ви навігуєте по Інтернету. І знаходите сайт, який вам не сподобався. Неважно що (дизайн, тематика, мова, прізвище Веб-майстра). Не сподобалося і край! Що робити? (в межах законного та етичного звичайно!)

Часто можна стикнутися зі стратегією паплюження сайту – писання критичних повідомлень на форумах, критику в ЗМІ тощо. Проте така стратегія ОДНОЗНАЧНО дає обернений результат! Чому? Давайте подумаємо.
На сьогодні важливим є не сам сайт (його фізичне існування), а його відвідуваність. У мережі зараз сотні мільйонів сайтів, і на більшість з них не заходить жоден відвідувач протягом дня! Вам не сподобався сайт? – так нехай він жевріє забутим, зі жменькою відвідувачів і нехай тяне гроші зі своїх власників.

Розміщення негативної інформації про сайт дає обернений результат – він починає процвітати. Це обумовлено наступними факторами

1.Згадка про сайт неминуче призведе до переходу на нього людей, які зацікавилися критикою (до речі, зовсім не обовязково що вони з критикою погодяться). Одного разу критика одного з моїх сайтів на одному форумі дала мені біля 100 відвідувачів протягом одного дня!! Це немало.
До речі як показують сучасні дослідження по Web-mining та usabilty, поведінка користувача WWW описується Марківським процесом, тобто після заходу на сайт користувач "забуває" свій шлях на нього, і йому байдуже, що його сюди привело.

2.Поява лінків на сайт призводить до росту показників типу PageRank, ВИЦ та інших, які використувуються у сучасних пошукових системах. Це однозначно покращить позиціонування сайту в пошуківцях, що призведе до росту відвідуваності сайту. До речі, додаткові відвідувачі ніколи не здогадаються, що сайт був знайдений ними завдяки критиці.

3.Ріст відвідуваності сайту неминуче призведе до підвищення позицій сайту в різноманітних топах. Що знову ж покращить відвідуваність сайту (особливо з огляду на появу гібридних технологій пошуку, що використовує зокрема Rambler і йому подібні)

4.Наведені вище фактори неминуче підвищать авторитет сайту в WWW та призведуть до появи на нього нових посилань (імовірно некритичного змісту), що призведе до нової ітерації росту його популярності. Тривалість одного такого витка у часі можна оцінити як один місяць (періодичність дансу на світових пошуковцях).

Висновок очевидний – не подобається сайт? – забудьте про нього! Це найгірше, що можете ви йому зробити. Адже ви йому потрібні більше, ніж він вам.

Ihor Byra - 11-8-2003 у 12:15

Класно написано!!! Одного разу язовсім випадково набрів на критичну статтю мого сайту. Мені це не сподобалось, але ябачу треба буде подякувати власнику цієї статті. :)