Форум Рідного Міста

Як нам облаштувати «Карпати»?

Юрій Сєров - 23-7-2003 у 04:39

Ніхто вже, мабуть, не сумнівається в тому, що футбол в Україні, і на Львівщині зокрема, – це значно більше, ніж просто гра. Вид спорту номер один вже давно вийшов за межі суто спортивні, і несе в собі додаткове політичне, економічне, соціальне, духовне забарвлення.
Футбольний клуб є візитною карткою кожного європейського міста чи регіону. Нині до розвитку футболу в Україні особлива увага. Українські клуби прагнуть удосконалити свою гру, підняти її на якісно новий рівень, який дозволить конкурувати з провідними європейськими клубами. Усі розуміють, що успіхи клубу мають позитивний вплив не тільки на фанатів та вболівальників команди, а й стимулюють позитивні зміни в тому чи іншому мікросуспільстві. Це повною мірою стосується ролі футбольного клубу “Карпати” у всебічному розвитку суспільства у Галичині в цілому і у Львові зокрема.

Команда “Карпати” за 40 років свого існування досягла чималих успіхів. Це і здобуття в 1969 році Кубка СРСР, і участь у двох фіналах Кубка України, і завоювання бронзових медалей чемпіонату України. Як наслідок, “Карпати” тричі представляли Україну в єврокубках. Нині “Карпати” переживають не найкращі часи. Хочеться вірити, що це тимчасове явище, яке незабаром зміниться. А підстави для цього є. Спробуємо ж проаналізувати сучасний стан справ у ФК “Карпати” зразка 2003 року.


Футбольна піраміда у Львові: необхідність, продиктована часом

Футбольний клуб “Карпати” сьогодні – це три команди майстрів, які беруть участь у різних дивізіонах чемпіонату України: команда “Карпати” – у вищій лізі, “Карпати-2” – у першій і “Карпати-3” – у другій лізі. В Україні існують лише три футбольні клуби, які мають свої фарм-клуби як у першій, так і другій лігах, – київське “Динамо”, донецький “Шахтар” і львівські “Карпати” (з літа 2001 р.). Така схема організації роботи у футбольному клубі дозволяє забезпечувати плавний перехід молодих талановитих гравців з команди одного рівня до вищого. А також дає можливість гравцям старших за рангом команд відновлюватися від травм та передавати досвід молодому поколінню. Ця структурна побудова системи професійного футболу в клубі відповідає також і рекомендаційним документам ФФУ, УЄФА, ФІФА.

Фундаментом цієї піраміди, звичайно, є мережа дитячо-юнацьких футбольних шкіл. Щоправда, останніми роками колись потужні в Україні та колишньому СРСР львівські футбольні школи опинилися на межі краху. Як наслідок, наш завжди сильний дитячо-юнацький футбол втратив свої позиції. Вже й не пригадаєш, коли львівські дитячі команди посідали чільні позиції у всеукраїнських змаганнях. ФК “Карпати” 2-3 роки тому взявся активно допомагати у функціонуванні та розвитку закладів спортивного профілю, де культивують футбол. Нині у структурі клубу функціонує СДЮШОР “Карпати”, яка готує резерв для професійних команд. Значну увагу клуб приділяє взаємодії на договірних умовах з іншими дитячо-юнацькими школами Львова. Зокрема, з училищем фізичної культури та СДЮШОР-4, яким клуб надає матеріальну підтримку, фінансує участь у змаганнях. За підсумками групових змагань у вищій лізі Дитячо-юнацької футбольної ліги України (ДЮФЛУ) команда “Карпати-86” (гравці 1986 р.н., тренер – Микола Дударенко) цього року здобула право грати у фінальній пульці і вперше за часів незалежної України стала бронзовим призером у цій віковій групі. “Карпати-87” (тренер – Валерій Горячий) посіли друге місце і лише у стикових матчах поступилися своїм суперникам. Команда ЛУФК-86 (тренер – Ярослав Дмитрасевич) посіла 4-те місце, ЛУФК-87 (тренер – Володимир Данилюк) – 3-тє місце і ЛУФК-89 (тренер – Олег Родін) – також 3-тє. У першій лізі ДЮФЛУ команда СДЮШОР-4 (гравці 1989 р.н., тренер – Ігор Польний) стала переможцем своєї підгрупи, вийшла до фінальної пульки і вперше у новітній історії СДЮШОР-4 стала чемпіоном України серед команд першої ліги. Кращі молоді футболісти згаданих вище футбольних шкіл перебувають на контрактах з ФК “Карпати”, що виключає подальше переманювання їх до інших клубів. Попри певну закордонну заанґажованість нинішньої трансферної політики (впевнені, що це тимчасове явище) ФК “Карпати” чітко усвідомлює, що майбутнє клубу – за талановитими місцевими футболістами. І нинішня спрямованість селекційної діяльності клубу не є наслідком світових футбольних тенденцій, це наразі життєва необхідність, якої не уникнути.

Вже зараз можна говорити про певні плоди взаємодії усіх ланок “карпатівської” піраміди. У другому колі минулого чемпіонату таких кращих гравців “Карпат-3”, як Максим Фещук, Ігор Ільків, Віталій Тиркало, Євген Шмаков, поступово почали залучати до команди “Карпат-2”. На зміну їм прийшли гравці з ЛУФК 1986 р.н., яких тренує Ярослав Дмитрасевич, – Дмитро Тітарчук, Віталій Яценко, Андрій Малик. Ряд гравців “Карпат-2” поступово вводять у головну команду “Карпат”. Це Микола Іщенко, Олег Веприк, Віталій Тиркало, Руслан Платон. Не будемо забувати й те, що захисники “Карпат” Олег Тимчишин та Геннадій Хроль у першому колі чимало відіграли саме за “Карпати-2” і звідти стрибнули до першої команди. Звичайно, хотілося б уже зараз оптимізувати процес плинності кадрів з фарм-клубів у команду “Карпати”, та, гадаємо, це лише справа часу. Особливу увагу хотілося б звернути на те, що маємо нині у Львові надзвичайно талановиту команду гравців 1986 року народження. Як відзначають спеціалісти, такого сильного добору молодих і перспективних футболістів вже давно на Львівщині не було. Через 2-3 роки ці юнаки досягнуть пункту свого призначення – головної команди “Карпати”.


Матеріально-технічна база - основа благополуччя клубу

Як відомо, для того, аби стабільно працювали усі служби ФК “Карпати”, аби команди “Карпати” різного рівня, дитячі школи досягали відчутних результатів, футбольне господарство повинно мати цілісну і самодостатню інфраструктуру. На сьогодні у ФК “Карпати” така інфраструктура майже відсутня. Клуб не має у власності ані навчально-тренувальної бази, ані жодного придатного для навчально-тренувального процесу чи проведення офіційних матчів стадіону, не кажучи вже про нормальний клубний офіс.

Нині для організації навчально-тренувального процесу клуб використовує таку матеріально-технічну базу:

1. Стадіон “Україна”, на якому проводить свої домашні матчі команда “Карпати”, клуб орендує. Для його підтримки в нормальному робочому стані клуб витрачає щорічно близько 450 000 грн. Однак для його приведення до рівня вимог ПФЛ та УЄФА необхідно до кінця року викласти 1 946 185 грн., в тому числі на: штучний підігрів поля; встановлення дизель-електрогенератора резервного живлення (200 кВт); встановлення відеокамер стеження; побудову громадських туалетів; облаштування медпунктів; побудову квиткових кас.

Для проведення капітального ремонту споруд і обладнання стадіону необхідно витратити 214 000 грн., в тому числі на ремонт котельні, будівництво гаражних приміщень, гідроізоляцію підземного переходу, ремонт інформаційного табло. Для вирішення всіх питань з капітального ремонту і приведення стадіону до вимог ФФУ і УЄФА необхідна активна участь міської і обласної влади – власників стадіону.

2. Для домашніх матчів команд “Карпати-2” та “Карпати-3” клуб орендує стадіон СКА.

3. Стадіон “Прогрес” є власністю клубу, і в даний час перебуває на стадії реконструкції до 1 вересня 2003 року. Для завершення його реконструкції необхідно профінансувати роботи на суму 104 000 грн.

4. Для проведення реабілітаційно-відновлювальних процедур до послуг футболістів є реабілітаційний центр “Карпати-Софія”, який є власністю клубу.

5. Навчально-тренувальна база у Брюховичах використовується на правах оренди. Для розширення її функціональних можливостей проводиться її ґрунтовна реконструкція. Вже завершені роботи з ремонту корпусу їдальні, (витрати становили 64 900 грн.). На черзі - заміна і поповнення обладнання для приготування їжі, орієнтовна вартість якого - 25 100 грн. Далі планується провести реконструкцію котельні та зовнішніх теплових мереж (93 000 грн.), будівництво головного корпусу з кімнатами для відпочинку (521 108 грн.), облаштування медико-реабілітаційного центру (216 000 грн.), благоустрій території, обмеблювання, ремонт будиночків для проживання другої команди (180 000 грн.).

Кінцевий термін завершення реконструкції – жовтень 2003 року, загальна вартість робіт – 1 271 934 грн. Після введення в експлуатацію бази весь навчально-тренувальний процес (проживання, харчування, реабілітація) буде зосереджено на НТБ “Брюховичі”.

Для поліпшення навчально-тренувального процесу СДЮШОР “Карпати” та інших шкіл, з якими у ФК “Карпати” існують договірні відносини, клуб планує побудувати комплекс полів біля стадіону “Україна”: два “верхні” поля на вул. Липовій Алеї, 5, вартістю – 121 220 грн., два “нижні” поля, вартістю – 59 620 грн. Роботи з облаштування цих майданчиків вже ведуться.

6. Клубний офіс ФК “Карпати” на площі Міцкевича, 6/7, також належить клубу на умовах договору оренди.

Останніми роками спостерігається динаміка зростання фінансування футбольних клубів. Усереднений легалізований бюджет футбольного клубу вищої ліги Російської Федереції становить 10 млн. доларів. В Україні такі клуби, як “Динамо” (Київ), “Шахтар” (Донецьк), вже давно такі обсяги перекрили.

Клуб, котрий ставить перед командою завдання найвищих досягнень, а перед командою “Карпати” завжди стоїть завдання посісти призове місце у чемпіонаті України і вибороти Кубок України, повинен постійно поліпшувати свою матеріально-технічну базу.

На 2003 рік для впровадження всіх заходів планові одноразові капіталовкладення становлять 3 884 959 грн. Для впровадження заходів з поліпшення матеріально-технічної бази одноразові капіталовкладення на 2003 рік становлять 4 043 959 грн. Для забезпечення життєдіяльності клубу поточні витрати на місяць становлять 1 332 500 грн. (на рік – 15 870 000). Отже загальна сума капіталовкладень у розвиток та функціонування ФК “Карпати” у 2003 році дорівнюватиме 23 918 918 грн.

Ймовірні (прогнозовані) власні доходи клубу на рік такі:

- дохід від продажу квитків та абонементів – 200 000 грн.;

- дохід від рекламної діяльності – 150 000 грн.;

- дохід від видавничої справи – 200 000 грн.;

- дохід від діяльності промислового ринку “Україна” – 480 000 грн.;

- дохід від торгівлі на стадіоні (під час матчів) та продажу атрибутики – 60 000 грн.;

- дохід від продажу футболістів, тренерів, оренди футболістів – 1 600 000 грн.;

- дохід від діяльності фітнес-клубу “Карпати-Софія” – 720 000 грн.;

- дохід від іншої комерційної діяльності – 240 000 грн. Усього – 3 650 000 грн.

Ця сума становить близько 300 000 грн. на місяць, або 22,5% від місячної потреби в коштах. 78% фінансування взяв на себе генеральний спонсор. Якщо врахувати, що з цієї суми мінімум 1 600 000 грн. необхідно витратити на трансферну діяльність, то залишкову суму – 2 050 000 грн. - можна зарахувати на покриття видатків, що становить близько 170 000 грн. на місяць, або близько 13% від місячної потреби в коштах.

Решту 87% витрат можна покрити такими методами:

а) створити закрите акціонерне товариство футбольний клуб “Карпати”, і учасники – засновники товариства - вносять в статутний фонд нерухомість, споруди, грошові кошти, надають послуги, передають товарно-матеріальні цінності. Це може бути передача готелю, бази відпочинку, стадіону, інших споруд, медикаментів, медико-реабілітаційних послуг, коштів та іншого, які можуть акумулюватись у видатки, яких не вистачає;

б) залучення спонсорів-інвесторів. Нині головні фінансові навантаження лежать на плечах генерального спонсора – НПК “Галичина”. Залучення інших спонсорів є проблематичним, оскільки це не вигідно бізнесменам – потенційним спонсорам. Тому я, як народний депутат, вніс на розгляд Верховної Ради проект Закону “Про спонсорську допомогу”, суть якого зводиться до того, що спонсорська допомога не повинна оподатковуватись. Після прийняття цього закону можна сподіватися на розширення кількості спонсорів ФК “Карпати”;

в) мінімізувати поточні витрати. У клубі ведуться роботи зі скорочення витрат через:

- удосконалення структури управління і оптимізацію штатного розкладу клубу;

- розробку і впровадження “Положення про преміювання і соціальний захист гравців та тренерів”;

- скорочення витрат на проживання, харчування і транспорт за рахунок введення в експлуатацію повного комплексу НТБ “Брюховичі”;

- удосконалення селекційної роботи з метою комплектування команд “Карпати” молодими і перспективними гравцями.


Реалії та здобутки сьогодення

“Карпати” завжди традиційно вдало виступали на своєму полі, за гарячої підтримки уболівальників. Проте в останні рік-півтора вже звичним явищем стала домашня нічия чи поразка “Карпат”. Прихід на тренерський місток Івана Ґолаца додав впевненості, розкутості грі “зелено-білих”, які почали демонструвати атакуючий, видовищний футбол. Такий, який подобається глядачам, кількість яких з кожною наступною грою зростала. “Карпати” подарували їм яскраві перемоги над “Таврією”, “Металістом”, “Дніпром” та “Чорноморцем”. Вперше за час своїх виступів у вищій лізі “Карпати” примусили капітулювати у Луцьку амбіційну “Волинь”. Львів’яни проявили неабияку волю до перемоги, адже майже увесь другий тайм грали у меншості. На думку багатьох фахівців, не виглядали “Карпати” “хлопчиками для биття” і в Києві, на полі столичного “Динамо”, яке в той час вело відчайдушну боротьбу за повернення собі звання чемпіонів країни. Підопічні Івана Ґолаца дали у Львові бій і ще одному претенденту на комплект медалей (“бронзових”) – донецькому “Металургу”, відібравши у нього два очки. А ось у матчах з “Оболонню” та “Іллічівцем” “карпатівцям” забракло, до певної міри, спортивного щастя, бо голи у львівські ворота влітали на останніх хвилинах матчів. Щодо поразки з великим рахунком від “Шахтаря”, то її можна пояснити не оптимально підібраним складом і тим, що “шахтарі” після серії принципових поразок від динамівців прагнули сповна реабілітуватись перед домашньою публікою. Тож за підсумками виступів “Карпат” у другому колі 12-го чемпіонату України львівська команда посіла сьоме місце, що дозволило “Карпатам” закінчити сезон також сьомими.

Виступи “Карпат-2” у другому колі теж заслуговують хороших відгуків та оцінок. Про це свідчить і статистика. Після першого кола першоліговий фарм-клуб набрав 14 очок і займав 16-те місце у таблиці. Під час зимового міжсезоння на посаду старшого тренера “Карпат-2” запросили відомого фахівця Михайла Дунця, за плечима якого робота у клубах вищої ліги та за кордоном. Гра “Карпат-2”, на допомогу яким часто приходили такі гравці “основи”, як Сергій Даниловський, Ігор Лучкевич, Андрій Тлумак, Андрій Сапуга, налагодилася. “Карпати-2” почали набирати очки на виїзді, відбираючи їх навіть у лідерів, – в Алчевську, Борисполі. Особливо важливою виявилася перемога львів’ян у Вінниці, над своїм чи не найголовнішим конкурентом, за збереження прописки у лізі. Розігрався нападаючий Руслан Платон, який у другому колі провів сім голів (у першому – лише один). Впевнено заграв у рамці воріт і Олег Венчак, зберігаючи у багатьох матчах свої ворота “сухими”. Прогресував від гри до гри і 19-річний півзахисник Андрій Кікоть, вихованець “карпатівської” футбольної школи. І показники “Карпат-2” за підсумками другого кола не забарилися – сьоме місце і збереження прописки у першій лізі.

Вже другий сезон у другій лізі виступають “Карпати-3”. Основу цього фарм-клубу становлять кращі випускники (як вчорашні, так і нинішні) футбольних шкіл Львова – СДЮШОР “Карпати” (директор – Богдан Цап), ЛУФК (директор – Степан Родак), а також СДЮШОР-4 (директор – Роман Риф’як). Середній вік гравців “Карпат-3” – 17-19 років. Наставником “Карпат-3” працює молодий талановитий тренер Володимир Безуб’як, який свого часу багато років працював дитячо-юнацьким тренером. За підсумками першого кола “Карпати-3” посідали досить високе, восьме місце у турнірній таблиці. Зрозуміло, що в останніх турах “необкатаній” молоді з дитячо-юнацьких шкіл важко було переносити на собі тягар турнірних баталій. Звідси і перепади в результатах та очкових доробках. Та втішило те, що “Карпати-3” на виїзді набрали майже стільки ж очок, що й на своєму полі, тобто для них по суті не існує фактора чужого поля. Але ж головне завдання, яке стоїть перед “Карпатами-3”, – не високі турнірні місця, а підготовка найближчого резерву для “Карпат-2”, а згодом і “Карпат”.


Куди йдемо і чого прагнемо?

Нині керівництво ФК “Карпати” ставить перед собою завдання створити клуб, який би відображав інтереси не окремих людей. Теперішнє керівництво прагне втілити в життя ідею так званої народної команди, акціонерами якої стали б сотні тисяч її уболівальників. І щоб саме вони безпосередньо могли впливати на ті доленосні рішення, що стосуються життєдіяльності і розвитку клубу. Потрібно створити “Карпатам” імідж команди, котра ставить перед собою найскладніші завдання і успішно їх вирішує, команди, яка відкрита для уболівальників, і яка є для них прикладом і кумиром, а також команди, яка була б уособленням і носієм традицій та досягнень регіону, який вона репрезентує.

Львівська футбольна команда може і повинна стати серйозним конкурентом нинішнім лідерам українського футболу в національному чемпіонаті, а також впевненою ходою увійти у футбольну Європу. І не бути там випадковим і тимчасовим гостем, а посісти своє осібне місце поміж старожилами єврокубкових змагань.

Не зайвим буде нагадати і те, які дивіденди отримають місто, область та регіон від створення потужної футбольної команди “Карпати” і потужного підприємства під назвою АТ “Футбольний клуб “Карпати” Львів”. По-перше, це створення великої кількості нових робочих місць і часткове вирішення питання зайнятості населення. По-друге, залучення інвестицій у місцевий футбол і осідання капіталу на території області. У разі участі команди в єврокубках, на що усі сподіваємося, Львів стане місцем проведення міжнародних матчів, і до міста прибуватиме чимала кількість закордонних делегацій і вболівальників. Це знову ж таки залучення додаткового капіталу. Крім того, відкриваються ще більші можливості для міжнародного співробітництва та поширення бізнесових контактів. Футбольний клуб сприятиме якомога ширшому залученню до занять і зацікавлення футболом молодого покоління, тим самим позбавляючи його згубного впливу вулиці.

Тому керівництво ФК “Карпати” хоче, аби львівські міська та обласна ради підтримали ідею заснування “народної команди” і виступили засновниками АТ “Футбольний клуб “Карпати” Львів”. Хочеться, аби свій внесок у статутний фонд майбутнього акціонерного товариства львівські міська і обласна ради здійснили майном, яке необхідне для безперебійної і перспективної діяльності нової структури.

У недалекому майбутньому футбольний клуб “Карпати” повинен стати міцною і серйозною структурою, яка буде сама себе забезпечувати. З одного боку – це добре розвинена спортивна структура, з другого – АТ “ФК “Карпати” Львів” повинен стати й добротною комерційною структурою. Саме звідси футбольний клуб черпатиме ресурси для фінансування і утримання команд та штатних працівників. Участь міської та обласної рад в акціонерному товаристві дозволить створити той фундамент, ту матеріально-технічну базу футбольного клубу, яких так бракує для його роботи сьогодні.

А турнірні завдання “Карпат” на 13-ий чемпіонат України - посісти місце, яке дозволить львівській команді пробитися в єврокубки. У Кубку України завдання одне – здобуття почесного трофею.


Петро ДИМІНСЬКИЙ.
Народний депутат України, Почесний президент футбольного клубу “Карпати”.
Матаріал газети "Високий Замок"

Олександр Чорнобиль - 24-1-2006 у 17:25

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
У недалекому майбутньому футбольний клуб “Карпати” повинен стати міцною і серйозною структурою, яка буде сама себе забезпечувати. З одного боку – це добре розвинена спортивна структура, з другого – АТ “ФК “Карпати” Львів” повинен стати й добротною комерційною структурою.
Петро ДИМІНСЬКИЙ.
Народний депутат України, Почесний президент футбольного клубу “Карпати”.
Матаріал газети "Високий Замок"


Ось і перші кроки:
http://www.pronovosti.com.ua/?l=u&rid=1&id=14487

Юрій Сєров - 24-1-2006 у 23:27

Аж злякався, коли побачив назву треду :). Думав хтось з під мого ніку його створив :)
А відносно каналу, то не тільки Локо, Динамо здається має.
Канал каналом а треба команду у вишку виводити, думати про підсилення, а ще думати про вболівальників, як їх побільше привабити на трибуни.

Олександр Чорнобиль - 25-1-2006 у 15:37

Безперечно. Але сам факт трохи тішить. Я з подібних каналів по сателітці бачив лиш Челсі ТБ та Реал ТБ, а тут Карпати. :o:lol:

Юрій Сєров - 25-1-2006 у 15:46

Щоб це не було черговим великим пуком...

Олександр Чорнобиль - 25-1-2006 у 16:10

От що в Львові можуть так можуть. :D