Форум Рідного Міста

Що може змінити ситуацію на музичному ринку України?

Юрій Карашівський - 4-8-2003 у 15:13

Власне, питання підіймалося і перетиралося тисячі разів, але жодне з обговорень не дало якоїсь виразної відповіді. Можливо цього разу вдасться?..

Андрій Пелещишин - 4-8-2003 у 15:22

Пане Юрію! Я абсолютний дилетант у такому питанні, тому мені стало цікаво взнати думку фахівців на уточнююче питання:
А що саме не гаразд на музичному ринку України?

Тобто я розумію, що справи прямо протилежні до ідеальних, але я думаю, варто було б сформулювати основні проблеми музичного ринку України. Бо врешті-решт кожен може мати інше бачення проблеми, відповідно і суперечливі рецепти.

Олексій Мачехін - 4-8-2003 у 15:29

Поки не з'явиться авторитетна україномовна спільнота, що робитиме українську культуру модною, нічого не вийде.
Це ж просто, як божий день! Але досі в день української мови не проведено жодної акції в російськомовних містах. Вакарчука помічають в Києві за розмовами російською, Пономарьов, Танки розмовляють у спілкуванні общепанятним, хоча принаймні перший дуже хтів би жити в україномовному Києві.

Це просто нікому не треба. Зараз. Але ухід в андеграунд львівського бомонду в цій ситуації мені дещо незрозумілий. Хоча з іншого боку - а їм це нащо? Сподіваємося що той, що прийде до влади намагатиметься утримати суспільну думку задопомогою національної ідеї, проте і ця справа дуже невдячна та небезбечна.

Nazar - 4-8-2003 у 15:30

Виходячи з концепції некомерційного радіопроекту, якого я постійно розсилаю, єдиним виходом з критичної ситуації я бачу створення своєї аудиторії. Тобто створення медіа, яке б створило(виховало, сформулювало, закріпило, вкорінило) перш за все споживача (потрібно десь 30-40 відсотків від загальної слухацької аудиторії), щоби всі решта медіа почали крутити своє! Тоді воно вже може переходити на якийсь комерційний етап, а поки що питання заробити гроші на музиці завжди буде ототожнюватись з музикою дуже низького гатунку.

Хтось має своє бачення - мильте мені.

pit - 6-8-2003 у 10:09

Одна, дві чи десять станцій нічого не вирішать! Якщо всі (!)станції будуть крутити половину укр. музики - це різко змінить ситуацію. У станцій явно не вистачатиме музики, вони почнуть підтимувати артистів, допомогати з записами, формувати процес. І вже через півроку музики української буде багато, а через три роки буде багато якісної.
Згадайте "Територію А" - спочатку кліпів не було зовсім, потім з"явилось багато поганих, потім серед них почали з2являтися хороші, зрештою стало чимало хороших.
Буде реальний попит за пропозицією не стане. Талантів у нас вистачає. Менше будуть на чужі рінки працювати, коли потреба в них тут буде.

fish - 6-8-2003 у 11:27

половину - це нереально, стільки просто не набереться.

pit - 6-8-2003 у 11:36

Реально! В деяких країнах треба платити за порушення такого закону. Русское Радіо може не крути укр. музику, але хай за це платить, а ці гроші підуть на запис укр. музики.
Сьогодні за даними Черемшини (сайт) у нас понад 300 виконавців. Дані не повні. Є 20-30 лідерів, які мають по кілька альбомів. А скільки рос. зірок крутиться в ефірі - ті ж 20-30 не більше. Повір, ніякої проблеми немає.
Деякий час, кілька місяців - так, але не довше. Просто деякі з наших, як і за часів "Тер.А" незаслужено стануть зірками на певний час. А це значно краще, ніж слухати росіян, які так само незаслужено оголошені зірками!

fish - 6-8-2003 у 12:01

ну, у нас донедавна було укр. рок-радіо "Запоріжжя" (земля тобі пухом, загиблий друже), де крутилася вся можлива укр. музика. Я з двома ді-джеями говорила, вони казали, що охоче ставили б більше українського, але стільки не набереться, щоб зробити різноманітний ефір, не повторюючи виконавців протягом дня. Тому ставили більше зарубіжної: мерлін менсон там, лінкін парк, рамштайн.

Nazar - 6-8-2003 у 14:30

Я думав над тим, і нічого іншого наразі не придумав, як повключати в програму уявного радіо різні сейшн-проекти. Мотивуючись тим, що в багатьох попросту немає коштів щоби записати хоч би демо, натомість наживо грають злагоджено та нормально - крутити їх на-живо, щоби вони скажімо і вели програму на свій лад, ставлячи їм любу нашу музику, та й грали свою. Всі би програми записувались із часом піврічного існування такої програми був би багатющий плейлист різної живої та цікавої музики.

Олексій Мачехін - 6-8-2003 у 14:37

А вірно ж! Радіостудія може продукувати анплагди!!!! Одарко, ти чуєш? Ну-мо до друзів на радіо зробити вечір "Далі" і вже перший запис-альбом є. Тільки треба гроші на видання знайти.

Наталка - 6-8-2003 у 15:04

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Одарко, ти чуєш? Ну-мо до друзів на радіо зробити вечір "Далі" і вже перший запис-альбом є. Тільки треба гроші на видання знайти.


А дійсно хороша ж ідея! Тільки мене таке питання цікавить - а скільки грошей треба на видання? Завжди над цим замислювалась, питала, а у відповідь чула "Дуже багато". Чи є конкретні цифри? Ну, хай не до копійки, але хоча б уяву мати... :rolleyes:

Василь - 11-8-2003 у 08:00

Згадую слова Маркіяна Іващишина на прес-конференції до 10-річчя Дзиги. Про закриття Ініціативи він сказав приблизно таке: основна причина закриття полягала в тому, що частота була не їхня і взагалі виявляється вони працювали піратсько, а про фінансові проблеми з радіоведучими і т.д. зовсім мова не йде. Отже таке радіо як Ініціатива, в крайньому випадку у Львові, може існувати - лише неохідна частота. Також Маркіян говорив про проект створення нового радіо у Львові спільно з поляками.

pit - 14-8-2003 у 19:30

Радіо повинно провокувати виникнення музики певного формату. В тому числі і формату україномовності. А поки радіо лише споживає те, що є.

Наталка - 14-8-2003 у 19:47

Цитата:
Першим відправив користувач pit
Радіо повинно провокувати виникнення музики певного формату. В тому числі і формату україномовності. А поки радіо лише споживає те, що є.


Саме так, ковтає те, що є - причому перевагу надає продукту найнижчої якості, а потім, даруйте на слові, назад повертає, а "піпл хаває". :( Радіостанціям нецікаво виховувати думаючого слухача - праця пекельно важка, невлячна, а віддачі від неї нема - фінансової, принаймні. Легше потурати поганому смаку, аніж виховувати хороший, бо, як слушно зазначив пан Юрій в темі "Чиє зараз радіо", цитую:
"втюхати" слухачеві можна, по-суті, будь-який продукт, якщо виконуються чіткі умови: 1. Жорстка ротація. 2. Постійне нагадування, що саме цей продукт є найкращим. 3. Злагоджена командна робота в заданому напрямку".
Але не втюхують. :( Вірніше, втюхують усіляке "ге" в яскравій карамельній обгортці. А чому? Може, це прозвучить наївно (ось і чоловік мені каже, що я вічно лізу не туди зі своїм ідеалізмом), та, на мій погляд, справа у тому, що патріоти не настільки багаті, щоби робити своє радіо, а тим, хто заробляє гроші, цікавить тільки швидкість шляху заробляння :o Коло замикається, хоча все більше людей (навіть з тих, з ким я спілкуюсь по роботі) жаліються на відсутність нормальної музики в етері.

rost - 14-8-2003 у 20:29

Опитування абсолютно неправильно організовано. Варіанти там не взаємовиключаючі, а взаємодоповнюючі. Мій вибір 2,3 хоч і 5 не можна повністю відкидати.

Юрій Карашівський - 15-8-2003 у 16:23

Цитата:
Першим відправив користувач Андрій ПелещишинА що саме не гаразд на музичному ринку України?
...варто було б сформулювати основні проблеми музичного ринку України. Бо врешті-решт кожен може мати інше бачення проблеми, відповідно і суперечливі рецепти.


п. Андрію, конкретизувати можна. Найгостріша з них - відсутність українського муз.продукту в радіо- теле- просторі, неспроможність звукозаписуючих лейблів гідним чином працювати з музикантами (як правило, пропонують якийсь мінімальний "гонорар" за право видати, а гроші від реалізації забирає лейбл). Музиканти можуть лише концертами і прожити (це ті, що не ліниві).

+ культурою в Україні завідують люди, чий світогляд формувався в радянські роки, орієнтовані на шаровари і на російську культуру.

+ комерціалізація всіх фестивалів: на звання переможця існують свої жорсткі оцінки, а от справжніх фестів - всього 2. Екс-Таврійські ігри та Рок-Екзистенція.

+ Величезна тінізація грошей, що ходять в світі шоу-бізнесу. Не помилюсь, якщо назву цифру 80%. Гроші ходять величезні, а от облік їхній ведеться мінімально.

Цитата:
Першим відправив користувач fish
ну, у нас донедавна було укр. рок-радіо "Запоріжжя" (земля тобі пухом, загиблий друже), де крутилася вся можлива укр. музика. ...щоб зробити різноманітний ефір, не повторюючи виконавців протягом дня. Тому ставили більше зарубіжної: мерлін менсон там, лінкін парк, рамштайн.


Послухай, будь-ласка, радіо Пільмана в І-неті: музики вистачає, і немає нічого страшного в повторах. Набагато страшніше слухати по 5 разів на день "Стейвей ту Хевн" "цепелінів", аніж, скажімо, Збей Пепелз :sing: