Форум Рідного Міста

Забобони

Зіронька - 5-8-2003 у 00:32

Чи вірите Ви, шановні форумівці у чорну кішку, гороскопи, Різдвяні ворожіння, домовиків і т.д. ...
А може якісь власні оригінальні забобони чи прикмети маєте?
:saint: :baddevil: :cool:

fish - 5-8-2003 у 08:17

я вірю в гарі поттера. Ги.

Наталка - 5-8-2003 у 11:24

О, така вдячна тема - дякую, Зіронько! :)
В гороскопи я не вірю, вірніше, вірю в ті, які базуються на даті і годині народження, бо мені такий якось склали (карту народження), і поки все справдилось. В комерційне ге на останніх сторінках газет, на кшталт: "Раки, не стійте раком, Діви - годі дівувати, Риби - не хапайте наживку, бо під нею - гачок" я, звичайно, не вірю, читаю для сміху. Надто загальні речі там пишуть, такі гороскопи може складати будь-хто. Я вмію ворожити, це від бабусі, вона мене не вчила, якось так само передалося, але категорично заборонила ворожити кому-небудь, а найперше - собі. Бабуся у мене знала такі речі (про родину, про мене, наприклад), яких знати не могла, і ті також, що від неї приховували, але мені сказала "Ворожіння - це гріх". Інколи я грішу - розкладаю простенькі пасьянси на бажання :D Ворожіння на Різдво - такий подих старовини, але я своє вже відворожила. :( Але хочу сказати, що зазвичай справджується те, що ти робиш з вірою. Це ніби енергетика передається, чи що... Віриш у ворожіння - може справдитись, а робиш це заради забавки - то забавка і буде.
Що ж стосується власних, оригінальних прикмет, то одну таку маю - не оригінальну, правда, але завжди вона справджується, хоч я вже разів 100 сказала собі, що то дурня і простий збіг обставин. Якщо, йдучи у якійсь справі, бачу людину з порожньою цеберкою (сміття хтось викидав, або по воду до бювету сунеться) - все, гаплик! Діла не буде! Звучить смішно, я розумію, але так воно і є :saint:

Василь Яворський - 5-8-2003 у 11:36

Я вважаю, що забобонів взагалі не існує. Існує (і вже давно) теорія всесвітньої циркуляції всенаповнючої енергії, називайте її як забажаєте кі - як японці, ян - як китайці, чи ще якоюсь мовою, без різниці. Будь-яка подія, чи будь-який вчинок людини вивільняє певну кількість цієї енергії, а оскільки вона нікуди дітися не може, то це спричиняє поглинання тієї ж кількості енергії, що може вилитися у, знову ж таки, подію чи вчинок. Згідно цієї теорії - випадковостей у цьому світі немає, все є наслідком ланцюгової реакції на зміни потоків енергії. Там ще є багато цікавого про тонкі і грубі світи, про їх взаємодію... Коли це все вивчити, то зрозуміло, що забобонів не буває - є лише причинно-наслідкова реакція, що стала традиційною (перенеслася із тонких у грубі світи)

Олексій Мачехін - 5-8-2003 у 11:43

І коли все це буде вивчено, то виявиться що потік ян, кі, прани, етеру, можна перерозподіляти, перенапрямлювати, змінювати найменьшим рухом, думкою, медитацією, молитвою, хресним знаменням, свічкою, ПЛЮВАННЯМ ЧЕРЕЗ ПЛЕЧЕ, НОСІННЯМ АМУЛЕТІВ. ;)

Круціфукс. - 5-8-2003 у 12:22

Головне, знову ж таки, уважно слідкувати за поведінкою собак: http://www.relga.rsu.ru/n1/dogs.htm

Зіронька - 5-8-2003 у 14:02

Ну добре, а НЛО, снігова людина, Нессі?
А цілий пласт українського фолькльору-замовляння, ворожіння...

Користувач Олесь - 5-8-2003 у 15:37

А яке цікаве поле для досліджень - сучасні, новітні забобони, які стосуються різних досягнень науки і техніки - от скажімо, компакт-диск, який теліпається в кабіні авта, рятує від поліційного радару, яким швидкість міряють.

Олексій Мачехін - 5-8-2003 у 15:39

Зіронько, всі ці питання треба задавати під настрій. Я б відповів але саме зараз прагматичний як ніколи.
От спробуй мене взимку спитати чи потрібна вдома кутя - я тобі, звісно, таке напишу - навіть думати забудеш, мовляв, все це забобони. А зара ні - зарплати нема 2 місяці - які забобони? :)

Зіронька - 5-8-2003 у 19:19

Угу.
І вічно я зі своїми коментарямиии...
Уууууууу.......

Наталка - 5-8-2003 у 21:14

Цитата:
Першим відправив користувач Зіронька
Угу.
І вічно я зі своїми коментарямиии...
Уууууууу.......


Зіронько, вперед і вгору! Вище ніс! Чудова тема і нормальні коментарі!
2 Olexiy: Бабуся, коли я жалілася, що грошей катма, радили завжди "А ти спробуй магічне заклинання "Щастя не в грошах!" :D
А, якщо серйозно, то такі питання не тільки під настрій ставлять, а під настрій на них же й відповідають! А українські народні обряди - то ціла нива неорана для дослідників. От хто мені пояснить, наприклад, що таке "дідух-напокутник"? :rolleyes:

Василь Яворський - 6-8-2003 у 14:48

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
І коли все це буде вивчено, то виявиться що потік ян, кі, прани, етеру, можна перерозподіляти, перенапрямлювати, змінювати найменьшим рухом, думкою, медитацією, молитвою, хресним знаменням, свічкою, ПЛЮВАННЯМ ЧЕРЕЗ ПЛЕЧЕ, НОСІННЯМ АМУЛЕТІВ. ;)


Не зовсім так. Амулети, доречі, є і дієві, якщо вони виготовлені знаючою людиною і відповідно заряджені. Рухами думаю нічого змінити не можна, якщо це будуть прості рухи. Думка, медитація, молитва - в цьому аспекті практично синоніми і вже зараз ними можна зробити багато чого. Плювання через плече - одна із форм так званої моторної дії, саме по собі абсолютно безпорадне, а от підкріплене відповідними навиками у керуванні енергетикою - чогось варте. ;)

Василь Яворський - 6-8-2003 у 14:55

Цитата:
Першим відправив користувач Наталка
От хто мені пояснить, наприклад, що таке "дідух-напокутник"? :rolleyes:


Дідух-напокутник, дідух, бабка - назви одного і того ж ритуального аксесуару. По віруваннях древніх слов"ян, житній дідух приносить до дому радість, сімейну злагоду і достаток.
Якщо є запитання на рахунок енергетичного підгрунтя такого вірування, то гадаю, тут основну роль відіграє культ жита і значення цієї рослини у побуті. Жито - основна зернова культура на наших терегнах. Є жито - є життя (жито і означає життя древньоруською мовою).

Олексій Мачехін - 6-8-2003 у 15:05

то Гадяч:

Я пожартував. Це жарт був - хіба незрозуміло?
А якщо серйозно, то цікавився я й ізотерікою й рештою новомодних "наук". Даруйте, якщо когось ображу, проте:

Для мене всі закони в світі поділяються на вивчені та невивчені.

З вивчених складаються науки - філософія у першому її розумінні (нерозділені математика, фізика, наука мислення та світосприйняття).
Невивчені - це те, про що Ви кажете. Я НЕ ВІРЮ що сучасна езотеріка (або ж як хочте її називайте) є наукою. Безперечно, людина ще багато чого не сягнула, але те, що є досі невивченим, не може бути настільки елементарним, як це подається сучасними езотериками - Лазарєвими, Кастанедами, рештою.

Всесвіт має структурну будову. Всесвіт є зліченним, якщо бажаєте. І тому твердження накшталт "Плювання через плече - одна із форм так званої моторної дії, саме по собі абсолютно безпорадне, а от підкріплене відповідними навиками у керуванні енергетикою - чогось варте" для мене -звичайна болтологія, твердження що є прямим наслідком тезісу про матеріальність слова.

Все, на що досі спромоглася багатовікова людська мудрість - виділення простих закономірностей "наврочення-дія -> результат-> протидія-прокляття(гріх)". Але ж це закон Ньютона!

Тому поки я не побачу конкретних законів а не викладень "космічної етики" у розумінні автора, то про сучасних езотериків буду казати однаково - шарлатани, що знають психологію і користуються нею.

Свій досвід спілкування з ними маю.

Василь Яворський - 6-8-2003 у 15:20

Я не ображаюся. Дискусія є дискусія. Але я також нічого не говорю ані про Кастанеду, ані про Рампу чи ще про когось. Більшість з них, якщо не всі, лише заробляють гроші просуваючи свої ідеї як тогову марку. Я говорю про багатовікову практику народної езотерики. Кожен народ має свої надбання і погодьтеся не такі вже й малі. Взяти хочаб японський тепловий масаж, де крім енергетики масажиста нічого більше не викоистовується. Понятьтя "закон" є повністю недоречним, коли йдеться про щось, що сягає вище за розуміння звичайної людини, чи описане ортодоксальною наукою. Можливо колись і відкриється людям та частина інформації котра може щось "узаконити" у цій сфері, але гадаю, що ще не скоро.

Олексій Мачехін - 6-8-2003 у 15:28

Не узаконити, а вивчити процес - різні речі. Можете мене вважати закінченим матеріалістом, але вважаю що все має свою міру. І ще 500 років тому ніхто не знав як можна виміряти магнітне чи електричне поля, ніхто не гадав що то взагалі єдине поле. Людство розвивається, надбані знання переходять на якісно новий рівень. Ви вважаєте що це дослідити неможливо але я вважаю що мої онуки цілком можуть проходити загальні поняття енергетичної взаємодії живих істот у 8-му класі. А думатимуть що неможливо дослідити... наприклад закони розподілення єдиної енергії у енергетичних полях "нижнього рівня" - електромагнітних, гравітаційних. Людство не стоїть на місті - воно спостерігає, накопичує досвід та систематизує його.

Василь Яворський - 6-8-2003 у 15:40

Власне, що людство збирає і обробляє інформацію не виходячи з сучасних забобон і вірувань. Тобто основується на досвіді, власне, народного "вчення" про енергетику. Так чи інакше до повного вивчення всіх законів всесвіту нам ще ой як далеко.

Олексій Мачехін - 6-8-2003 у 15:44

Принаймні в цьому у нас цілковита згода - оскільки Всесвіт нескінченний,

"познание бесконечности требует бесконечного времени, а, следовательно, работай - не работай - все едино" (с) Стругацькі

Василь Яворський - 6-8-2003 у 16:08

Згоден :)
Але такі дискусії також є корисними

Kalinowicz - 8-8-2003 у 01:45

Існує такий погляд, що ми то і є енергія, а створені ми таким чином і знаходимося в тому "місці" з якого частину цієї енергії ми сприймаємо у вигляді матерії :). Є пан Біг що створив світ і зокрема алгоритм-програму руху тієї енергії. І звісно людина, якимись магічними діями здатна впливати на загальну програму, але це гріх, це руйнація світобудови. Такі глюкі, хоч і мають місце, але доскональний алгоритм згодом все поправляє. Треба пам*ятати, вище згаданого Ньютона: енергія нікуди не зникає, навіть після смерті :saint: . Забубон, я гадаю, це якийсь знак. Чи може він комусь допомогти? Незнаю, але, якщо ви вже натворили стільки, що за вами плачуть колеса трамвая, то чорна кішка обовязково перебіжить вам дорогу, як тому бідному Булгаківському Берліозу
2 Olexiy:Лазарєв так, а Кастанеду я не наважусь назвати елементарним. До добра його вчення, чи до чорта? Я наприклад незнаю, для мене це питання не є простим.(троха сектанський поділ, та так воно вже якось Є)

Василь Яворський - 8-8-2003 у 10:24

2 Kalinowicz:
То лише одна з чергових теорій. Хоча не каже, що вона є неправдива, цілком можливо, що це і є істина. Вона цілком прийнятна для Християнства але припустимо Будисти будуть зовсім іншої думки, а їхній досвіт у користуванні енергетикою значно більший за будь які християнські експеременти.

Олексій Мачехін - 8-8-2003 у 10:54

До грошей, пане Калиновичу, до грошей.
То є мильна опера в якій висвітлюється оригінальний погляд на світ у тому вигляді, який ХОЧЕ сприймати загал. Кастанеда - суто комерційний проект. Про це каже, принаймні, кількість книжок. Аналог - Тарзан. Один в один.
Лазарєв - більш чемна людина - принаймні намагався втиснутись в дві книжки. Те, що сталося згодом - наслідок популярності.
Хтось помітив що в каламутні часи люди звертаються єдиного непорушного авторитета - до Бога. На пострадянському просторі церква втратила вплив (частково сама, частково - допомогли). От і почали "клювати" в минулому безбожні хоч скільки-то "просунуті" маси на ті книжки, що тоді були. А були тоді... Блаватська, Реріхи, Андреєв. Головна ідея - Бог один, релігії - шляхи до єдиного Бога. Намагання узагальнити світобачення, переродити релігійну думку, усучаснити.
Тоді з"явилися ті, що сказали - тю, так Бога ж нема - то нам Дарвін давно казав! І для них були написані інші книжки - "Діагностика карми", "Кармічна діагностика чакр", тощо. Доречі чакра - то непогана зброя, чесно. До сюрікена подібна, проте більш досконала. Прощо це я? А! Про книжки!

Таким чином ринок було розподілено - є нові Богошанувальники-космополіти (релігійний суржик), є кармісти (атеїстично-індуїстсько-буддистський суржик). Після формування ринку піднялася пропозація. Те, що зара робиться на цьому ринкові не піддається ніякому описові - кілометри макулатури, кожний диванний ледащо знайде собі до вподоби книжку, що розповість йому що він є унікальним диванним ледащо і що саме його світогляд - правильний. Вигадали науку - діанетику, вигадали комерційні центри "кармічної" допомоги.

Автор сайентології казав - "хочеш заробити мільйон - вигадай власну релігію". Хто почув - вигадав. Хто не почув - купився. Найстрашніше - що ці шамани розбивають сім*ї. Повбивав би.

Людмила - 8-8-2003 у 22:04

А я вірю лише в Долю...
І в Бога. Як співвідноситься ваше віруюче єство з тими передбаченнями і плюванням через плече?

Наталка - 8-8-2003 у 22:13

Нормально співвідноситься. Забобони, в тому значенні, у якому вони розглядаються в цій темі, як це не банально прозвучить - відображення колосального народного досвіду, традицій, історії, вони часом можуть сказати про нарід більше, аніж грубезні томи наукових етнографічних праць. І ще хочу зауважити... Бог, Доля - це все прекрасно, але нічого не виникає на порожньому місці. Такий закон. Всі явища мають свої витоки, підгрунття, і оті витоки часом цікавіші, аніж власне явища (чи забобони). Так мені здається :)

Зіронька - 9-8-2003 у 21:14

Власне, а що є ДОЛЯ? Сукупність подій, які ми мусимо пережити, але не можемо змінити? Мама моя завжди говорить, що доля передається у спадок через покоління, тобто якщо я грішитиму (тобто порушуватиму закони циркулювання енергій)-то страждатиму від цього не я, а мої внуки. Виходить, доля- то ніби накопичений енергетичний досвід, тому ми і змінити щось значне на своєму шляху не можемо.

Viktor - 18-8-2003 у 21:53

В забобони я не вірю, тому що вони ускладнюють життя і ні чого доброго з віри в них не буде. Я думаю, що забобони придумані та придумуються людьми, яким нудно жити і хочеться його якось ускладнити, або людьми, які хочуть знайти поясненя на речі чи події, які вони не можуть пояснити. Але з другого боку не так все просто як я описав: я схильний вважати, що якщо є віра в забобони, то існує велика ймовірність того, що цей забобон здійсниться з віруючую в нього людиною. Таке саме в мене ставлення до гороскопів, ворожінь і т.п. я і до забобонів.

Висновок: не хочете ускладньвати собі життя - не забивайте голову забобонами.

Василь Яворський - 19-8-2003 у 15:23

Просто потрібно розділяти забобони і традиції. Забобони - набуте вірування у певні прикмети із власною системою сприяння і протидії, традиція - набуте наслідування вірувань у певні явища та події з власною системою ритуалів. Як і забобони, так і традиції мають спільне коріння, але одночасно різні наповнення. Варити кутю на Святвечір - традиція, а варити кутю, бо рік голодний буде - забобон. Дія одна і та ж, а от наповнення різне.

Anatoly - 20-8-2003 у 15:53

Знаєте, привсій сучасній секуляризації суспільства, хтів би пригадати слова Христа "по вірі вашій вам і буде"
Я думаю що ці слова десь можна пристосувати і до даної теми. Як будеш вірити то десь шось і співпаде.
Я наприклад не вірю у всі ці казки діда Панаса.
Звичайно деколи десь ловлю на цьому, але потім сміюся.
Бо не вважаю що наше життя є підпорядковане якимось стихіям. Тьху тьху тьху тук тук тук :lol:

fish - 21-8-2003 у 08:41

Учора іду ринком, бачу маленьку дівчинку, яка ість варений качан, раптом змахує рукою і кричить: сіль-вода! сіль-вода!
Я не бачу, але знаю, що там літає оса і то вона її так проганяє. Ми теж малі так робили.
Дуже смішні й цікаві ті дитячі прикмети. У нас ще було таке, що не можна проходити між стовпами-циркулем (ну, такі, на двох ніжках - /| ), бо зламаєш ногу. Щоб здійснити бажання, треба нарахувати 10 червоних машин, 10 літаків, 10 вагітних жінок і... ще чогось десять. Ну, замовляння на дохлу кицьку чи дохлого півня всі знають. От мені й цікаво, у вас такі самі були в дитинстві? А які ще пам"ятаєте?

Олексій Мачехін - 21-8-2003 у 09:25

Куди дуля, туди й дим - пам'ятається.
А так - ні, нічого з наведеного не знав.

Соломія Федушко - 23-12-2009 у 22:13

До сьогоднішнього дня не вірила у всякі забобони і тому подібне, мабуть, бо не траплялось зі мною ніяких таких казусів... а ось сьогодні вперше розбила посуд... і то три тарілки по черзі за 10 хвилин :mad:
Ось тепер сиджу і не знаю чого чекати, доброї чи поганої звістки... Можливо ті всі забобони просто навіювання? То дійшла до висновку, що краще думати про щось хороше. Зрештою на весіллі розбивають тарілку - це ж символ майбутнього щастя молодят.
Знаю одне точно, не варто мити посуд, коли нервова чи в дуже поганому настрої, а то й посуду так не купишся :(
Можливо хтось на своєму досвіді знає щось?

Viktor Tkachenko - 23-12-2009 у 22:19

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Соломія Федушко
До сьогоднішнього дня не вірила у всякі забобони і тому подібне, мабуть, бо не траплялось зі мною ніяких таких казусів... а ось сьогодні вперше розбила посуд... і то три тарілки по черзі за 10 хвилин :mad:
Ось тепер сиджу і не знаю чого чекати, доброї чи поганої звістки... Можливо ті всі забобони просто навіювання? То дійшла до висновку, що краще думати про щось хороше. Зрештою на весіллі розбивають тарілку - це ж символ майбутнього щастя молодят.
Знаю одне точно, не варто мити посуд, коли нервова чи в дуже поганому настрої, а то й посуду так не купишся :(
Можливо хтось на своєму досвіді знає щось?

Чекайте багато грошиків, або іншого позитивного сюрпризу ;)

Соломія Федушко - 23-12-2009 у 22:23

Справді??? І ще той позитивний сюрприз або пристойну суму грошиків, мабуть, тре помножити на 3 - кількість тарілок. ;)
Ой, дякую!!!!!! Обрадували!