Форум Рідного Міста

Apple судять за використання Unix

Agent86 - 9-8-2003 у 15:38

Опублiковано 16 червня 2003 року

Компанiя The Open Group, якiй належить торговельна марка Unix, подала судовий позов проти компанiї Apple, обвинувачуючи останню в незаконному використаннi торговельної марки. Приводом для позову послужили кiлькаразовi вказiвки Apple на той факт, що операцiйна система MacOS X веде свiй початок вiд Unix. Слово Unix неодноразово використовувалося Apple при описi MacOS X. Наприклад, на сторiнцi сайта Apple, присвяченої ОС MacOs 10.2 Jaguar, є картинка, що зображує табличку з написом "Unix based" ("заснована на Unix";).

Цiкаво, що позов The Open Group був поданий у груднi 2001 р. (MacOS X побачила свiтло в березнi 2001 р.), але дотепер до його розгляду справа так i не доходила. Очевидно, компанiї намагалися домовитися, але не прийшли до згоди. Тепер компанiї вирiшили, усе-таки, розiбратися в судi. До серпня вони повиннi завершити процес подачi вiдповiдних документiв, а слухання в справi почнуться в лютому.

The Open Group жадає вiд Apple проходження обов'язкової сертифiкацiї на вiдповiднiсть MacOS X вимогам, пропонованим до Unix, i виплати вiдповiдних лiцензiйних вiдрахувань. Розмiр вiдрахувань залежить вiд розмiрiв компанiї, але за даними Open Group, не перевищує 110 тисяч доларiв США. У Apple усi вимоги Open Group вiдкидають, наполягаючи на тому, що слово Unix використовувалося компанiєю як загальновживаний термiн, а не як торговельна марка. Apple використовує слово Unix лише як характеристику ряду особливостей MacOS X.

Протистояння Open Group i Apple нiяк не зв'язане з претензiями SCO до IBM i спiвтовариства Linux, однак у нинiшнiй ситуацiї цiлком може пiдлити олiї у вогонь.


джерело : CNET News