Форум Рідного Міста

Маки залишилися без Internet Explorer

Agent86 - 9-8-2003 у 15:42

Опублiковано 16 червня 2003 року

Нових версiй браузера Internet Explorer для платформи Apple Macintosh бiльше не буде. Про це в iнтерв'ю CNET News повiдомила представитель Microsoft Джесiка Соммер. Хоча Microsoft продовжить випуск оновлень для п'ятої версiї IE для MacOS X i MacOS 9, шостої версiї Internet Explorer користувачам Макiв нiколи не побачити.

Офiцiйно приводом для такого рiшення послужив браузер Safari, що рощробляється в Apple. Про його iснування стало вiдомо в сiчнi цього року, i поки користувачам доступнi тiльки його бета-версiї. Safari розробляється колишнiми учасниками проекту Mozilla, а як основу браузера використовується програмне ядро Konqueror. Konqueror - це браузер з вiдкритими вихiдними кодами, що входить до складу KDE, менеджера робочого столу для Linux i iнших Unix-подiбних систем.

Перша бета-версiя Safari, представлена на початку року, працювала в кiлька разiв швидше, нiж Internet Explorer для Mac OS.

У Microsoft стверджують, що не маючи повного доступу до коду операцiйної системи, зсагатися з програмiстами Apple не має змiсту. Незрозумiло, що вони хотiли цим сказати: адже як вiдомо, Mac OS X заснована на FreeBSD. Код FreeBSD вiдкритий. Apple зберiгає в секретi тiльки вихiднi коди графiчної пiдсистеми Mac OS X. Однак доступнi вихiжднi коди движка браузера Safari, i кожний може переконатися у вiдсутностi там "секретних" функцiй, про якi знають тiльки в Apple.

Ранiше Microsoft була зобов'язана випускати Internet Explorer для Mac OS, будучи зв'язаною з Apple п'ятирiчною партнерською угодою. Тепер термiн цiєї угоди минув, i Microsoft може з чистою совiстю забути про Macintosh.

В особливому свiтлi повiдомлення про припинення розробки IE для Mac OS (а проект цiлком згорнуть, i його колишнiй керiвник уже пiшов з компанiї) з'являється, якщо згадати, що новi версiї Internet Explorer для Windows не будуть випускатися як самостiйнi продукти. Браузер буде обновлятися тiльки разом з операцiйною системою.


джерело : CNET News