Форум Рідного Міста

МИРОН МАРКЕВИЧ: " ЗА НАВЧАННЯ У НАШІЙ ШКОЛІ, МИ НЕ БЕРЕМО НІ КОПІЙК...

Юрій Сєров - 10-8-2003 у 08:22

Львів має свої футбольні традиції. Свого часу "Карпати" здобули Кубок Радянського Союзу. Та й нещодавнє третє місце -- неабияка заслуга львів'ян. А яких гравців виховали наші футбольні школи. Варто назвати хоча б Андрія Гусіна чи Олега Лужного. Та чи зможе місто Лева й надалі достойно показувати себе і своїх вихованців на футбольній арені. З поглядом, зверненим у майбутнє, у Винниках і було відкрито Мироном Маркевичем футбольну школу імені його батька Богдана. Отож сьогоднішній гість "Поступу" пан Мирон.

-- Мироне Богдановичу, як давно діє ваша школа?

-- З травня місяця цього року. Основний же набір розпочався з першого червня, для юнаків 1992 -- 95-го років народження (найкраще ж починати заняття у 8 -- 9 років). Та вже зараз у нас тренується більше ніж сто хлопчаків зі Львова, Винників та навколишніх сіл.

-- Як народилась ідея відкрити свою школу?

-- Це, можна сказати, сімейна традиція. Мій батько все життя тренував дітей на цьому ж стадіоні, тож я вирішив продовжити його починання. Та основною причиною було те, що зараз дуже багато говорять про засилля легіонерів в чемпіонаті України. А для того, щоб хоч якось виправити ситуацію, нічого не робиться. Наприклад, у Львові немає жодного пристойного поля, де б діти могли нормально займатися. Про який футбол може бути мова, якщо вони тренуються на асфальті або тирсі.

-- Чи вирізняється Ваша школа чимось особливим?

-- Звичайно, у Львові є ДЮСШ, училище фізичної культури, школа "Карпати". Та ми поставили перед собою чіткі вимоги -- діти тренуватимуться на хорошому газоні й у кожного на заняттях буде свій м'яч. Але основне -- кваліфіковані тренерські кадри, які у нас є. Це шість досить відомих фахівців. Мені допомагають Дячук-Ставицький, Ходукін, Данський та інші.

-- Розкажіть про систему тренувань.

-- Заняття у нас проводяться чотири рази на тиждень, по півтори години для кожної вікової групи. Також з першого вересня почнуть діяти спецкласи -- з п'ятого до сьомого. Найбільша проблема українського футболу полягає
у тому, що випускники футбольних шкіл, приходячи у команду майстрів, демонструють дуже слабку технічну підготовку. Хтось погано грає лівою чи правою ногою, хтось не досить добре головою, ще у когось відсутня культура пасу. У цьому винні і дитячі тренери, які звертають мало уваги на цей компонент, і, як я уже говорив, якість полів. Тож наша школа особливу увагу звертатиме на технічну підготовку, а фізично можна підтягнутися й пізніше.

-- Скільки коштують послуги вашої школи?

-- Чомусь усі думають, що ми здираємо з людей три шкіри, і поширюються різні плітки стосовно цього. Насправді ж за навчання ми не беремо жодної копійки. Школу я відкрив за власні гроші і зовсім не для прибутків (щоправда, мені трохи допомагає тютюнова фабрика, яка оплачуватиме до кінця року роботу 2-ох працівників стадіону та 3-ох тренерів, і ще міська влада, яка надала в оренду стадіон). По-перше, потрібно якось відтягувати дітей з вулиці, а, по-друге, виховати з них пристойних футболістів, бо мине ще трохи часу, і в Україні буде важко зібрати збірну.

-- Чи зараховуєте всіх бажаючих?

-- Поки що, так. Хоча вже зараз видно, що для деяким хлопців наші уроки занадто важкі і з них футболістів не вийде. Можливо, їм більше підійде інший вид спорту, і про це ми найближчим часом будемо говорити з їхніми батьками, аби пізніше не травмувати дитину. Переважно, ті, хто бажає займатися, є не підготовленими. Але, якщо за певний період часу помітний деякий прогрес, то з такою дитиною варто працювати й надалі. Щоб отримати дивіденди, потрібно, перш за все, терпіння, адже хороші результати тренувань видно через 6 -- 7 років. Також часто буває таке, що батьки приводять дітей, які не надто захоплюються цим спортом. Тобто тато й мама хочуть, аби їхній син став футболістом більше, аніж він сам.

-- Ви останнім часом працювали в Росії. Чи відрізняється їхнє ставлення до юнацького футболу від нашого?

-- Ні, там приблизно така ж ситуація. Є декілька пристойних футбольних шкіл, а от на периферії вони відсутні. У нас хороші футбольні школи, в яких працюють висококваліфіковані тренери і є відповідні кошти, маємо лише у Києві та Донецьку.

Ґазета "Поступ"
Розмовляв Андрій ДУМИЧ

Як на мене це просто СУПЕР! Дуже б хотілося, щоб ця школа існувала якомога довше. Щоб було не так як в "Карпатах" з грошима.

Роман Голощук - 10-8-2003 у 09:44

Справа навчати діток у футбол, звісно, добра річ. Але я не дуже вірю в альтруїзм Маркевича.

Олексій Мачехін - 10-8-2003 у 10:50

А він і не приховує - збирається продавати в клуби навчених підлітків. Проте що в тому поганого? Діти вчаться, стають цінними, їх вихователь отримує гроші, діти працюють за фахом.

Роман Голощук - 10-8-2003 у 11:38

Звичайно, нічого поганого у тому не має ;) Це 100% комерційний проект. Саме тому мене деколи "денервують" слова про велику місію: "це не коштує жодної копійки, потрібно якось відтягувати дітей з вулиці" і т.д.

Олексій Мачехін - 10-8-2003 у 15:52

Тут теж суцільна правда - відтягує. Просто не це є головним чинником. Проте справа праведна - вважаю Ви погодитесь.

Роман Голощук - 10-8-2003 у 19:14

Погоджуюсь - справа хороша і потрібна. Нехай Маркевич заробляє навчаючи діток грати у футбол, а не тим, що відкриває, скажімо, горілчаний завод ;)

Юрій Сєров - 10-8-2003 у 19:35

От, що мені "подобається" в наших людях! :). Вирішила людина, щось зробити - "ага він хоче собі бабла зрубати"
Як на мене - це не комерційний проект. Якщо він таким і стане то не через рік і не через два...
Скільки часу потрібно, щоб ці хлопчаки стали футболістами? якщо їм зараз по 10 років? Мінімум через 7-8 років!!!
А ці 7-8 років треба платити зарплату тренерам, працівникам стадіону...
Як на мене це не спроба заробити грошенят Маркевичем, а просто спроба реалізувати себе ще одним чином + дійсно відтягнути дітей з вулиці + підняти НАШ український футбол.
Крім того, що тут такого, що за навчання дійсно не беруть грошей? - Нема з кого брати!
А яка ймовірність, що та чи інша дитина стане футболістом? Мені здається дуже невелика...
Але користь для учнів буде в будь-якому випадку: друзі, фізичне виховання, цікаво проведений час...
Гроші для Маркевича тут дійсно не на першому плані (оскільки ними наразі і не пахне). Сам факт виховання дорброго футболіста буде йому на користь. Та й гроші, які заплатять за молодого гравця не будуть ай-ай-ай.
Словом успіхів Вам пане Мирон і довголіття вашій школі!
Таким чином заробляють гроші в Голандії, але не в нас...

Олексій Мачехін - 10-8-2003 у 22:10

Я не кажу що він робить погано - він молодець, бо "продукує" гроші. Його школа - джерело майбутніх спеціалістів.
КПІ того літа не відмовив жодному контрактнику - хіба це можна засудити?

Юрій Сєров - 10-8-2003 у 22:24

Я про теж...
Але, зрозумійте, грошей в найближчому майбутньому він з того нематиме!!!