Форум Рідного Міста

І що робити далі. Вегетосудинна дистонія (ВСД)

Василь Яворський - 26-8-2003 у 16:03

Маю болячку - вегетосудинну дистонію. Сходив до лікарів - діагноз поставили. А що робити далі сказали: "Ну при боляг таблетки пити", і дали список тих пігулок: самі анальгетики і спазмальгетики. Наскільки я знаю ці пігулки тільки біль знімають а не лікують. Чи може я не правий, медичної освіти не маю? Невже то не лікується? Підкажіть хто знає. :rolleyes:

Користувач Олесь - 26-8-2003 у 16:39

Цитата:
Першим відправив користувач Гадяч
Маю болячку - вегетосудинну дистонію. Сходив до лікарів - діагноз поставили. А що робити далі сказали: "Ну при боляг таблетки пити", і дали список тих пігулок: самі анальгетики і спазмальгетики. Наскільки я знаю ці пігулки тільки біль знімають а не лікують. Чи може я не правий, медичної освіти не маю? Невже то не лікується? Підкажіть хто знає. :rolleyes:

Вегетосудинна дистонія (ВСД)

Раніше ця хвороба в нас називалася "вегетативний невроз". В західній літературі вона фіґурує як психовегетативний синдром.
Існує також багато синонімів ВСД, які імовірно відображають її ріжні форми. І подеколи кожен синонім роз глядається лікарами окремо, як окрема хвороба. Це і нейроциркуляторна дистонія, і вегетативна дистонія, і вегетоневроз.
Встановлено, що попри різноманітні прояви існує низка спільних діаґностичних ознак, які вказують на центральну мозкову, тобто реґуляторну природу розладів. А саме - дисфункція глибокої зони головного мозку, яка називається лімбіко-ретикулярний комплекс (такий собі свого роду суперкомп'ютер).
ВСД належить до тих хвороб, які можна встановити тільки за їх симптомами. Тобто при ВСД нема структурних змін в мозку, та і інші методи дослідження не вказують на суттєві зміни в орґанізмі. Але людина себе зле почуває. Дослідження показали, що при ВСД порушується тонкий баланс між найважливішими відділами вегетативної нервової системи: симпатичним і парасимпатичним. Тому всі симптоми хвороби базуються на дисбалансі внутрішніх фізіолоґічних, біохемічних процесів.
Тепер про лікування.
Як ми з гадали, ВСД це сукупність симптомів, тому лікування повинне бути комплексне.
Базова терапія включає загальнооздоровлюючі заходи для усунення перевтоми, безсоння і стресів.
Тобто це - оптимальна рухова активність - якийсь легкий спорт, лікувальна гімнастика. Потрібно більше рухатися. Без цього інші лікувальні заходи будуть мати слабий учинок.
Психоемоційна гіґієна:
Вилучення конфліктів в праці, вдома, з друзями. Усунення шкідливих фахових чинників.
Якщо є інші хронічні хвороби - обов'язково маєш їх позбутися - злі зуби, фаринґіти, риніти, гайморити, тонзиліти тощо. Деяких з цих хворіб не завжди можна раз і на все позбутися, тому треба наприклад періодично з профілактичною метою полокати горло, навідатися до свого оториноляринґолоґа тощо.
Психотерапія/автотренінґ - що Тобі більше підходить Можна це поєднати, наприклад, щоб психотерапевт навчив Тебе займатися автотренінґом. Дуже ефективний захід.
Нормалізація стану нервової системи, тобто заспокійливі середники. Не треба боятися, що Ти до них звикнеш - досить, скажімо настоянки валеріани або собачої кропиви. Можеш купити в аптеці заспокійливий трав'яний збір і його позаживати якийсь час (він діє не відразу, але коли його поприймати якийсь час).
Загартовування - щоб серцево-судинна система була в тонусі. Це як доповнення до рухової активності. Плюс ще може бути масаж.
Офіційно рекомендується також обмежити каву і чай (замість чорного чаю можна пити зелений).
З ліків ще адаптоґени: настоянка женьшеню, елеутерококу, золотого кореня. Ефективний середник проти ВСД - етерна олія цитрини. Можна собі робити купелі з додаванням ароматичних олій цитрусових. Для нормалізації сну часом потрібно позаживати якісь ліки. Знов таки, не бійся, що виникне звикання - здебільшого вистачає 3-4 дні прийому снодійних ліків, щоб повернувся нормальний сон - людина перестає підсвідомо боятися того, що не зможе заснути.

А ті ліки, що Тобі дали - наразі при болях пий - коли людину болить, то може викликати загострення інших проявів хвороби. Біль - це також стрес, і ще й який.

Наталка - 26-8-2003 у 17:00

Знаєш, у мене цей діагноз з 15 років. Я забула за нього в 20 років, оце пригадалося... Вся проблема в тому, що лікарі, зі мною, принаймні, тоді розмовляли як з вихованкою закладу для альтернативно обарованих дітей. Питаю "Що таке вегетосудинна дистонія"? Відповідь "Ой, ну це... ну, ви знаєте... та нашо вам? Хвороба така!". На щастя, лікував мене хороший знайомий, майже сімейний лікар, тому симптомів я позбулася. А тоді я сама рилася в довідниках і ось що вирила.
Виявляється, у людини є вегетативна (автономна) нервова система, яка не залежить від нашої волі та свідомості. Порушення в її роботі і називаються вегетосудинною дистонією. Нова її назва - нейро-циркуляторна дистонія, якщо я не помилилась в терміні :) Це, властиво, не хвороба, а синдром, тобто супровід хвороби, її прояв. Це функціональний розлад серцево-судинної (тіко не лякайся!) системи, в основі якого лежить порушення нервової регуляції. Причини виникнення - стреси, травми, інфекційні хвороби і т.д. У лікуванні має бути комплексний підхід, якщо вдалося вилікувати причину захворювання - вилікувалась і дистонія. У мене вона була на грунті стресу, і я одужала. Тепер я, як в тому анекдоті про жінку, що панічно боялась вагітності, почала пити заспокійливе, і нині має 8 дітей, і абсолютно незворушна :D
А якщо серйозно - лікування має призначати лікар, і комплекс можуть входити загально-зміцнюючі процедури, масаж, мануальна терапія, санаторно-курортне лікування, фітотерапія ну, і класична медикаментозна терапія. Головне - знайти причину дистонії і доброго лікаря. :) Щиро зичу успіху. Думаю, все буде добре! :)

Олексій Мачехін - 26-8-2003 у 17:04

В мене жінка - фармацевт/провізор з червоним(некупленим) дипломом фармакадеміїї. Коли я в неї допитувався що таке ВСД вона мені сказала - "розумієш, це такий діагноз коли лікар не може визначити хворобу - ніби все нормально, аналізи непогані, а людині зле". Про джерело хвороби "ну екологія дурна, неактивний спосіб життя - тре вітамінів більше вживати, на природу їздити, спортом займатись..."

тихий вечір - 26-8-2003 у 22:27

цікаво, а які ж то такі симптоми ?..

Наталка - 27-8-2003 у 11:56

Симптоми ВСД: розлад серцево-судинної діяльності, перепади артеріального тиску, головний біль (мігрені), запаморочення в голові, хвилі жару або холоду, що ніби накатують на людину, пропасниця. Практично завжди – підвіщена втомленість, слабкість. Це такі, основні симптоми. В мене ще були судоми, перше навіть такі жахи підозрювали...
Тобто все це дуже індивідуально. Детальніше – у лікаря. :)

тихий вечір - 27-8-2003 у 16:59

дякую !:)

Андрій Пелещишин - 27-8-2003 у 18:42

У пятницю модератор Тетяна з'явиться. Думаю, вона також дещо користне підкаже

Тетяна - 11-9-2003 у 11:51

Нейроциркуляторна дистонія (НЦД) – патологія, що відноситься до групи функціонально-структурних захворювань, з чисельними клінічними проявами, серед яких найбільш частими та стійкими є серцево-судинні, респіраторні та вегетативні, астенізація, погана переносимість стресових ситуацій.

Фактори, що сприяють виникненню НЦД: спадково-конституційна схильність (функціональна недостатність регулюючих структур мозку або їх надмірна реактивність, особливість перебігу ряда обмінних процесів, зміни чутливості периферичних рецепторів), періоди гормональної перебудови організму

Велике значення в діагностиці належить ЕКГ-дослідженню із застосуванням різних функціональних проб.

Захворювання має хвилеподібний перебіг та добрий прогноз для життя. Діагностика базується на виявленні основних симптомів та виключенні захворювань з подібною симптоматикою.

Медикаментозне лікування включає прийом різних заспокійливих препаратів (м.б. фармакологічні або фітопрепарати), вітамінів, адаптогенів (н-ка жень-шеню, елеуетерокока тощо). Особам які мають серцево-судинні, респіраторні, вегетативні та інші прояви призначають короткими курсами симптоматичні препарати.

Рекомендоване санаторно-курортне лікування із застосуванням різних фізичних та фізіотерапевтичних методів (бальнеотерапія, циркулярний душ, масаж тощо).

Але будь-яке лікування включає: обов’язкову нормалізацію режиму праці та відпочинку, забезпечення достатньої кількості спокійного сну, боротьбу з гіподинамією та гіпоксією (недостаньою кількістю кисню в організмі).

Соломія Федушко - 14-5-2010 у 12:58

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій Мачехін
В мене жінка - фармацевт/провізор з червоним(некупленим) дипломом фармакадеміїї. Коли я в неї допитувався що таке ВСД вона мені сказала - "розумієш, це такий діагноз коли лікар не може визначити хворобу - ніби все нормально, аналізи непогані, а людині зле". Про джерело хвороби "ну екологія дурна, неактивний спосіб життя - тре вітамінів більше вживати, на природу їздити, спортом займатись..."

Також є спадкова схильність до ВСД.

Олександра Харчук - 23-10-2010 у 20:43

Цитата: Початково розміщене учасником Олексій Мачехін  
"ну екологія дурна, неактивний спосіб життя - тре вітамінів більше вживати, на природу їздити, спортом займатись..."


ось це моїй 9-річній дитині сказала лікарка. вона плакала від головного болю, ну ми і вирішили прислухатися до її слів - купили вітаміни, віддали дитину на легку атлетику, відмінили репетитора, зменшили навантаження в школі і зараз -(т-т-т) все добре, хоч нам сказали, що у нас ще все пореду, в підлітковому віці все почнеться спочатку

Галя Рифяк - 6-2-2011 у 12:34

приблизно два місяці тому поставили мені такий діагноз. зараз за призначенням лікаря п'ю адаптол, валідол постійно під рукою і часом, коли ну вже дуже мерфелить, то п'ю барбовал. і ще вітаміни та екстракт елеутерококу. крім цього, висипаюся, стараюся більше рухатися і мислити позитивно)) заблокувала усі сайти про всд і медичні форуми :D часом допомагає написати листа в онлайн-консультацію психолога (навіть не обов'язково надсилати)) так що на даний момент можу поскаржитися хіба що на надмірну чутливість до зміни погоди, але налаштовую себе, що після курсу акупунктури та із настанням весни те все пройде)

щодо причин і профілактики, то навіть активний спосіб життя не завжди від тої напасті рятує. от одна моя знайома гіперактивна і дуже товариська, а всд лікувала три(!) роки..

як каже мій акупунктурник "усі хвороби з голови"..

Катерина Слобода - 6-2-2011 у 12:45

Гомеопатією можна вилікувати ВСД.

Соломія Федушко - 6-2-2011 у 12:46

Цитата: Початково розміщене учасником Катерина Слобода  
Гомеопатією можна вилікувати ВСД.

Але цей процес, мабуть, буде довгим... :(

Катерина Слобода - 6-2-2011 у 12:48

Та в усіх по-різному, але допомагає точно!

Галя Рифяк - 6-2-2011 у 13:14

Цитата: Початково розміщене учасником Катерина Слобода  
Гомеопатією можна вилікувати ВСД.

мені більше імпонує акупунктура - у свій час голки витягнули мене із набагато гіршого діагнозу. але, на жаль, не було можливості уникати стресу й нормально відпочивати, тому перший курс "протримав" мене лише місяць, от тоді вже й довелося вдатися до "хімії". >.<

Demyan - 7-2-2011 у 09:22

Тонгінал пробуйте - я пю зараз ніби помагає...сплю добре...настрій піднімаєтсья...

Valentyna Ageeva - 27-10-2011 у 13:07

Цитата: Початково розміщене учасником Олексій Мачехін  
В мене жінка - фармацевт/провізор з червоним(некупленим) дипломом фармакадеміїї. Коли я в неї допитувався що таке ВСД вона мені сказала - "розумієш, це такий діагноз коли лікар не може визначити хворобу - ніби все нормально, аналізи непогані, а людині зле". Про джерело хвороби "ну екологія дурна, неактивний спосіб життя - тре вітамінів більше вживати, на природу їздити, спортом займатись..."


Це як в анекдоті про старого та молодого фармацевта: "А з цієї пляшки ми наливаєм, коли рецепт вже зовсім нерозбірливий..."

ВСД - справді синдром. Завжди треба шукати глибинну причину. Нею може виявитися хронічний стрес, невроз, ендокринні порушення - найчастіше. Бувають й інші.

А симптоматично ВСД непогано "лікується" свжим повітрям, ноотропами та закоханістю (захопленням від роботи - опціонально)

Valentyna Ageeva - 27-10-2011 у 13:10

Цитата: Початково розміщене учасником Олександра Харчук  
Цитата: Початково розміщене учасником Олексій Мачехін  
"ну екологія дурна, неактивний спосіб життя - тре вітамінів більше вживати, на природу їздити, спортом займатись..."


ось це моїй 9-річній дитині сказала лікарка. вона плакала від головного болю, ну ми і вирішили прислухатися до її слів - купили вітаміни, віддали дитину на легку атлетику, відмінили репетитора, зменшили навантаження в школі і зараз -(т-т-т) все добре, хоч нам сказали, що у нас ще все пореду, в підлітковому віці все почнеться спочатку


Не обов*язково. Мені ВСД поставили в 8 років. А десь після 12 головні болі стали зникать потроху. Дотепер виникають час від часу, але не так, як у дитинстві - кожен день майже(((

Valentyna Ageeva - 27-10-2011 у 13:12

Вітаміни непогано допомагають (як зараз пам*ятаю, пила підлітком мульти-табс) та ноотропіл - іте, і інше - курсами по 3 тижні наче. Дотепер мульти-табс люблю:lol: