Форум Рідного Міста

Український (?) президент дедалі глибше опускається в багно

Юрій Карашівський - 3-9-2003 у 15:19

Український (?) президент дедалі глибше опускається в багно. Сьогодні в Інтернет-просторі з'явився текст виступу Леоніда Кучми на презентації свої книги "Україна - не Росія" в Москві. Більшої ганьби для країни не придумаєш!.. Наведено текст мовою "оригіналу":

Выступление Президента Украины Л.Д.КУЧМЫ на презентации книги "Украина - не Россия"Выступление Президента Украины Л.Д.КУЧМЫ на презентации книги "Украина - не Россия"

г. Москва, 3 сентября 2003 года

Уважаемый дамы и господа!
Дорогие друзья!

Я от всей души благодарен организаторам ярмарки за то, что выделили местечко на её стендах и для моей книги.

Сорок с лишним лет назад, когда я учился в университете, развернулась, помню, травля Пастернака за роман "Доктор Живаго". Роман был напечатан за границей без разрешения. В газетах печатались письма передовиков производства: "Я роман Пастернака не читал, но я осуждаю его".

Не думал я тогда, что так будут говорить обо мне, о моей книге. В одной украинской газете было написано: "Я книги в глаза не видел, но уверен, что она плохая".

Некоторые москвичи, которые тоже её не читали, накинулись на меня за название. Один очень известный тележурналист сказал, что это пошлое название.

В той самой газете, где когда-то печатались письма против Пастернака, появилась целая статья против меня. Автор тоже не скрывает, что он книгу не читал, но уверен, что она не объединяет Россию и Украину, а разъединяет. Это "Литературная газета". "Литературка". Когда-то я зачитывался ею. Бог с ней...

Вообще, свою задачу здесь сегодня я вижу в том, чтобы ответить на несколько вопросов, которые возникли, как только было объявлено о выходе книги.

Вопрос первый Почему такое название? Потому что нам всё ещё приходится разъяснять и в России, и в Европе, и в Америке, и даже у себя в Украине, что Украина - не Россия. Для кого-то это пошлое название, дело вкуса, а для нас - жизненное, жизненно важное.

Вопрос второй Почему книга написана на русском языке? Почему я не скрыл, что она писалась на русском?

Чтобы не обманывать читателя.

Я, как и миллионы украинцев, до сих пор не могу совершенно свободно писать по-украински.

Говорю я свободно - частенько, правда, не на том украинском, на котором меня ругают наши писатели, а на языке моего села. Моё село расположено на границе с Россией и Белоруссией, и язык там такой, который я называю украинско-русско-белорусским. Но - с ударением на первом слове.

Вопрос третий Почему я не назвал поимённо моих друзей и помощников, которых считаю соавторами этой книги?

Недавно на первой странице одной книги я насчитал 54 человека, которых автор благодарит за помощь. Я подумал: а что сам-то ты делал, если над твоей книгой трудилось столько народу? Какое твоё там место? Пятьдесят пятое?

Не буду скрывать, что у меня были и помощники, но ведь политик, который сам пишет и несет за это ответственность, который стремится осмысливать и свою деятельность, и исторические вызовы своего времени, - не такая уже редкость в политической истории человечества.

Ну, и последний вопрос. Почему книга издана в России, а не в Украине? Потому что она адресована во многом российскому читателю.

Мне понравилось, что издательство -в Москве, типография - в Екатеринбурге, в центре России, на самой границе между Европой и Азией.

Очень хорошо - тоже символично - что переводчиком книги на украинский язык выступил известный русско-украинский литератор, глава Украинского культурного центра в Москве Александр Руденко-Десняк. Всё - не случайно, всё продумывалось...




Як на мене, суцільне плазування і агонія комплексу меншовартості. Як такий маргінал проліз на крісло Президента, дивуватись не має чого. Питання в іншому - хто наступний після нього там опиниться?.. :mad:

Василь Яворський - 3-9-2003 у 15:34

Анекдотичні виступи нашого улюбленого президента-маразматика (бо таке може понависказувати лише маразматик) мене вже не дивують. Те що президент України на пів світу заявляє, що він українською мовою не володіє - то це просто ганьба... чергова... і, нажаль, ще не остання...
А наступний хто буде? Нажаль, то знову ж таки не від нас залежить. Якщо не зміниться система, то, гадаю, такий самий як і маємо нині... Так саме ДИБІЛ і нехай мене притягують за образу гідності президента, він чинить гірший злочин - образа гідності ДЕРЖАВИ.

Олексій Мачехін - 3-9-2003 у 16:07

Стилістика викладання - сам поставив питання сам відповідаю, була найулюбленішим прийомом в доповідях Сталіна.

Принаймні читаючи гарантівську доповідь мені здалося що він і з російською не дуже дружить.

Василь Яворський - 3-9-2003 у 16:20

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Стилістика викладання - сам поставив питання сам відповідаю, була найулюбленішим прийомом в доповідях Сталіна.

Принаймні читаючи гарантівську доповідь мені здалося що він і з російською не дуже дружить.


Він не тільки з мовами, він ще й з мозгами не дружить. Та ну його того рудого та задрипаного

Наталка - 3-9-2003 у 20:16

Цитата:
Першим відправив користувач Гадяч
Він не тільки з мовами, він ще й з мозгами не дружить. Та ну його того рудого та задрипаного


"Ліхо" він за мільйони українців розписався, які й досі, бідаки, не вміють українською писати! :mad: Моя бабуся про таких казали "Радий, що дурний!".

Василь Яворський - 4-9-2003 у 13:50

Цікаво що б з таким ом в інших країнах за таку промову зробили

Odarka - 4-9-2003 у 15:46

Не любимо ми "нашого" президента, не любимо. ПРавильно:), а за що його любити. От Гадяч каже. що він , Наталка його ще якось називає, а я скажу, що він рижий прєзік без роду та племені, не достоєн він Україною керувати!!!

Василь Яворський - 4-9-2003 у 15:55

Але ж керує,. І вже другий термін.

Юрій Карашівський - 4-9-2003 у 16:03

Почнемо з того, що така людина в іншій країні (європейській, демократичній) така людина не посіла б навіть крісло міністра чи чинвника третього рангу. З іншого боку, не знаю, чи підлабузництво це чи правда, але Кучму всі характеризують як сильного керівника. І його постійно не дооцінюють, закидаючи йому маразматичність, дурість, невігластво. І попри це все він залишається при владі. І залишиться й після усунення його з посади президента.

Я жодним чином не захищаю Кучму - ніколи не був його симпатиком і ніколи ним не буду. Але факт є фактом - чесні методи боротьби з нечесними людьми неспрацьовують. А той, хто починає грати за ЇХНІМИ правилами, автоматично стає нечесною людиною. І таких більшість. Проблема не в кучмах-медведчуках, а в нас самих. Шевченко мав би перефразувати свої слова з "борітися - поборете" на "змиріться - помиритесь" або в щось схоже... :o

Юрій Сєров - 4-9-2003 у 16:17

... до речі згідно з Конституцією України однією з вимог до президента є ВОЛОДІННЯ українською мовою. Так що формально є привід для імпічменту... Але нажаль його не буде... :(

Василь Яворський - 4-9-2003 у 16:24

МИРИТИСЯ?! З ОЦИМ ЛАЙНОМ?! :o
Миритися з тою ситуацією яка в нас склалася - це злочин. Злочин перед своєю гідністю, перед своєю честю. Але в першу чергу це злочин перед своїми дітьми. Мому синові зараз 6 років. Просто не хочі щоб мені було перед ним соромно за те, що коли якесь лайно псуло нашу державу я стояв осторонь і намагався з цим змиритися.

Odarka - 4-9-2003 у 16:50

Цитата:
Першим відправив користувач Гадяч
МИРИТИСЯ?! З ОЦИМ ЛАЙНОМ?! :o
О!О! Андрій пелещишин не буде задоволений з цієї фрази, ньо-ньо:):saint::baddevil:
Але миритися дійсно непотрібно, давайте щось робити, скільке є форумців? Чи вистарчить їх для мітингу? Ну і до Києва. Правильно миритися не можна!!!!:baddevil:

Андрій Пелещишин - 4-9-2003 у 17:24

Ну я б просив збавити трохи тон.
Я не проти, щоби тут обговорювалися питання діяльності Президента (швидше навпаки), включно і з формами реагування на його дії.
Але опускатися на рівень особистих образ - то себе не поважати. І я би не хотів, щоби Форум заповнювався лайкою. Крім того, є передбачена в законодавстві відповідальність за образу Президента, наскільки я знаю.

Книги не бачив. Але вже з одної назви та виступу автора можна скласти уяву про нього. На жаль, позитивний образ ну ніяк не вимальовується :(

А вчора російські канали вже так натішилися з ЛДК! Вже такі цитати, такі перли витягали... І воно йому треба було?

Ще здивувало одне -
цитата

Цитата:

Не буду скрывать, что у меня были и помощники, но ведь политик, который сам пишет и несет за это ответственность,

Помічників не вказано. Автор один. Мені виглядає це некоректно та просто нечесно. В науковому світі таке могло б спричинити маленький скандальчик


Але ще раз прошу - критикуйте, протестуйте, але не виходьте за рамки достойного спілкування. Бо тим самим опустите рівень критики до рівня базарної лайки

Василь - 5-9-2003 у 07:44

Книги ще не читав і читати не буду, бо як на мене сама назва книги ьна. Те саме, що масло масляне. Як я розумію книга призначена для тих, хто не розуміє, що Україна це не Росія. А цей когорт людей іншим словом ніж "и" я назвати не можу. Нехай вони вчатьгеографію, історію і т.д.

Василь Яворський - 5-9-2003 у 08:17

Перепрошую за лайку. Але інших слів підібрати годі. Найбільше цікавить куди дивиться опозиція. Чи може те .... (опустимо лайку) все таки знайшло шо їм до писка запхати? Якщо не знання мови є підставою для імпічменту (я розумію, що з того імпічмент не розпочнеться) то можливо варто принаймі бучу підняти?

fish - 5-9-2003 у 09:11

нічого маразматичного чи анекдотичного не бачу. Ніякого плазування не помітила. Якби таке сказав мій сусіда, нічого б там особливого не знайшла і сприйняла б як нормальне обrрунтування своєї точки зору. Те, що він мови гаразд не знає, давно всім відомо. І так далі.
Ну не любимо ми свого президента, нема там чого особливо любити, але кожне сказане слово хапати й радісно нести в купу того, за що саме ми його не любимо, чи варто?

Василь Яворський - 5-9-2003 у 10:28

2fish: Маразматичне і анекдотичне в цій ситуаціє те, що то є не мій чи твій сусіда, а президент України. Той маразм і анекдот має вже 8 років, та ні все ж 12, Кравчук як президент був не кращий, хоча й мову знав.
Щодо купи: революція починається в мозгах, тоді коли рівень незадоволеності перевищує критичнодопустимого рівня, воно виливається в дії. Завдання лідерів революції - контролювати ріст незадоволення, щоб воно вилилося одночасно у як умога більшої кількості людей.

Олексій Мачехін - 8-9-2003 у 10:22

Вчора дивився репортаж з презентації. Пан Льоня так сказав про написане на форзаці путінського примірника:
"Путіну написав багато, так що йому доведеться спочатку читати те, що я написав, а потому саму книжку". Вміє наш татусько казати правду.

fish - 8-9-2003 у 10:57

:D

Юрій Карашівський - 8-9-2003 у 16:58

сказав - як відтяв. може путін так заманається читати послання колєги-, що книжку вже й не осилить. і війни не буде!!!

Василь Яворський - 9-9-2003 у 10:14

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Вчора дивився репортаж з презентації. Пан Льоня так сказав про написане на форзаці путінського примірника:
"Путіну написав багато, так що йому доведеться спочатку читати те, що я написав, а потому саму книжку". Вміє наш татусько казати правду.


тут здається взагалі коментувати нічого не потрібно.