Форум Рідного Міста

Життя мовою цифр (Львів)

Роман Голощук - 7-9-2003 у 09:34

Зараз у Львові проживає 747,9 тисячі осіб, однак ця кількість все зменшується: помирає людей більше, ніж народжується, а ті, хто ще живий, виїжджають зі столиці Галичини в пошуках кращої долі. Насторожує той факт, що за останній рік збільшилася смертність дітей, а з 315 осіб, що померли цього року не через хвороби, 8% вчинили самогубство.
Трохи кращою цього року є ситуація з безробіттям. Зменшилася кількість звільнених працівників і, відповідно, уповільнилися темпи зростання пропозиції робочої сили: зараз на 1 робоче місце претендують 3 осіб, тоді як ще позаминулого року їх було 8, а ще раніше цифра сягала 20. Попри це зараз на обліку в центрах зайнятості перебувають понад 5 тисяч осіб, більша частина з них - жінки.
Ті ж, хто працює, отримують здебільшого 456 гривень. Найбільш високооплачувана праця - в промисловості. Водночас саме працівникам промисловості найбільше заборгували з виплатою заробітної плати. Всього ж у місті різні підприємства, організації та установи заборгували своїм працівникам 38 мільйонів гривень. Попри те, за останнє півріччя витрати львів’ян перевищили їхні грошові доходи на 870 тисяч гривень. Причин цього, на думку працівників міського управління економічного розвитку, а декілька: люди потроху витрачають свої заощадження, накопичені за попередні роки; до того ж помалу повертаються додому заробітчани з-за кордону і витрачають тут свої гроші, купуючи нерухомість або розпочинаючи свій бізнес (про це свідчить те, що обмін валют зріс у місті на 77%). Однак найвагомішою причиною, звісно, є велика тінізація коштів у Львові.
У промисловості пріоритетною галуззю залишається харчова. Зріст обсяг виробництва і в хімічній промисловості, машинобудуванні та галузі з виробництва і розподілу електроенергії, газу та води.
У Львові за перше півріччя 2003 року виготовлено 47% продукції від загального виробництва в області. Основною дієвою силою є малий бізнес. Турбує, однак, той факт, що в місті шалено зростає кількість імпортних товарів, тоді як експорт практично залишається на минулорічному рівні. Зараз до нас завозять товари з 92 країн світу.
Поступово зростає обсяг інвестицій у Львів: протягом першого півріччя сюди надійшло 431 мільйон гривень. Обсяг іноземних інвестицій становить 142 мільйони доларів. Найбільшою популярністю серед інвесторів користуються обробна промисловість, пошта, зв'язок та транспорт.

Джерело - Поступ