Форум Рідного Міста

Сайт ОУН-УПА :: Легенда спротиву

Lewko - 14-9-2003 у 16:17

Організація Українських Націоналістів - Українська Повстанська Армія :: Історія, Організація, Документи, Фотоархів, Енциклопедія, Книжкова полиця.
Дата: 2003-09-13

http://www.geocities.com/upahistory/index.html

Андрій Пелещишин - 14-9-2003 у 17:00

Радий бачити в Інтернеті матеріали про славні сторінки української історії 20 століття. Мені ця тема особливо близька, бо коли мама була жива, то працювала в відділі Національно-Визвольних Змагань Львівського історичного музею (зараз здається це вже окремий музей Національно-Визвольних Змагань)


Якщо сприймаєте критику, то пару зауваг до сайту. Бо хочеться, щоб гарна і корисна ідея подавалась як найкраще.

Перше - сайт важкий. Особливо вступні сторінки. Як наслідок, довго вантажиться.
Друге - сплеш-сторінку ("вступ в сайт" ) зараз вже використовують все менше, і всі фахівці даний підхід до організації сайту критикують.
Третє - кольорова гама викликає асоціацію з порно-сайтами. Тільки в таких сайтах роблять чорний фон та червону графіку. Я розумію, що це кольори ОУН-УПА, але можна було б зробити просто прапор, якийсь елемент декору, логотип, а всю сторінку - то забагато.
Четверте - смислу вішати лічильники на сайт у даному випадку немає.
П'яте - на головній (вступній) сторінці немає жодного слова! Для пошукових машин ваш сайт - пуста сторінка без жодної інформації. ALT також не прописаний до малюнків

Олексій Мачехін - 14-9-2003 у 17:30

Ще непогано б було домен собі завести upa.org.ua наприклад - домен безкоштовний, якщо не маєш знайомих-реєстраторів, то коштує 7 долларів на рік. Як на мене - велекий козир перед теперішнім ім*ям

Lewko - 15-9-2003 у 19:31

Дякую за ваші зауваги. Критику дуже ціную.

Andriy1000 - 15-9-2003 у 19:39

Так, сайт тяжкий (графіки за дужо і нема "запасного" текстового меню).
І ще, в Опері якісь чудеса витворяються :) з прокруткою

Василь Яворський - 16-9-2003 у 09:47

Якщо глюки в Опері, то є не що інше як підступи злого дядька Гейтса

Користувач Олесь - 16-9-2003 у 10:10

Мені сподобалося, але в мене начитується практично миттєво. Користувачам з повільнішим зв'язком дійсно може тягати ту графіку довго. Але при швидкісному доступові виглядає супер!

Василь Яворський - 16-9-2003 у 10:38

трохи все ж того є забагато. в мене лан але все ж таки довго...

Олексій Мачехін - 16-9-2003 у 10:40

Так само й в мене. Нажаль, треба або переглянути дизайн, або намагатися полегшити графіку за рахунок палітр.

Василь Яворський - 16-9-2003 у 10:44

гадаю просто графіка не є добре оптимізована. А ідея дуже гарна. Зрештою то є дійсно велика і велична сторінка нашої історії. Прикро, що така сторінка не отримала прихістку під українським хостом.

Олексій Мачехін - 16-9-2003 у 10:50

Йой, та давайте знайдемо реєстратора. Здається Пан Андрій зможе влаштувати щось на кшталт upa.ridne.net
Я лише можу upa.kordon.org.ua альбо kordon.org.ua/upa

Василь Яворський - 16-9-2003 у 10:55

то би вже було краще ніж америкозне геосіті

Lewko - 16-9-2003 у 15:11

Дійсно, сторінку було розраховано на швидкий Інтернет.

Андрій Пелещишин - 17-9-2003 у 19:54

А це дивує. Тематика сайту явно орієнтована на Україну в першу чергу. І зрозуміло, що тут далеко не в усіх з Інетом усе гаразд. Навпаки, це критично для українських користувачів.

Lewko - 17-9-2003 у 20:21

У Києві, я чув, швидкий Інтернет вже є. У Львові - не знаю. Але незабаром з"явиться. Треба дивитися у майбутнє, а не у минуле:)
Хоча головну вже полегшив на 83 К (1/3). Тепер не виходить за межі української норми.

Олексій Мачехін - 17-9-2003 у 20:24

І ще одне: мені здається на сайті не має бути англомовних лінків - таки ж про національний опір говоримо!
Пане Андрію - чи не могли б ви зареєструвати під цей сайт домен?

Андрій Пелещишин - 17-9-2003 у 20:37

Ну якщо в Левка є інтерес, то можна думати, але зараз я бачу деякі проблеми в роботі сервера, тому дуже не пропагуюся.

Щодо розмірів сайту - я не буду переконувати (кожен сам собі господар) але те, що в когось є швидкісний інтернет, не значить що розмір немає значення. Крім того, нагадаю, що при швидкісних зєданнях оплата помегабайтна, і я не впевений, що в багатьох користувачів витрата зайвих копійок на перегляд заставок викличе захоплення.
Мої знайомі які мають домашній швидкісний інтернет ходять по Інету з вимкненою графікою. А в такому режимі вказаний сайт просто "чудно" виглядає

І для позиціонування в пошукових системах сторінка заставки - просто смерть

Олексій Мачехін - 17-9-2003 у 22:58

Це точно, але поки що я казав лише про домен - тобто про синонім. Місце ж можна пробити на iatp.org.ua

Василь Яворський - 18-9-2003 у 08:24

Взагалі сайт не поганий. До речі, вантажитися почав швидше. Але по-перше як на мене варто таки все викладати українською або мовою оригіналу, то я про лінки. По друге: згадати трохи, що у цієї націоналістичної фундації є сьогодоння, а воно висвітлюється таки мало. А в основному сайт суперовий.

Lewko - 19-9-2003 у 18:58

Що стосується графіки, то це таке, індивідувальне... Залежить від конкретного виконавця і конкретного відвідувача. Якщо останньому потрібна лише інформація, то може блукати і з вимкненою графікою. Для мене ж особисто найцікавіше на сайті - це саме графіка.
Щодо цього конкретного сайту, то він має дещо специфічну концепцію і визначену наперед цільову аудиторію: там нема жодної сенсаційної інформації, усе відомі речі... "о чем ви не знали и никогда не хотели знать":) Коли питання стоїть так (а воно, на жаль, для широкої аудиторії стоїть саме так), то тут потрібні вже якісь "нетрадиційні":) методи впливу, здатні привернути увагу до цієї інформації. З вимкненою графікою там дійсно нема чого робити. До речі, я знаю один сайт про УПА без графіки. Виглядає так: http://www.kolos.com/readroom/upa.html Оскільки він англомовний, то це хоч якось виправдовує його існування. В українській же мові таке нікому не було б потрібне взагалі. А тут пишуть, що "автор фашист, но сайт все равно хороший":))) Це речі, які, можливо, трудно зрозуміти, мешкаючи у Льовові. Інакше це виглядає вже з Києва, а щоб примусити туди зайти когось з Донбасу, біографії Бандери вже не вистачить в жодному разі, а треба щоб усе було схоже на кольорове кіно. На сайті фотоархів, до речі, містить понад 80 світлин. І це теж мегабайти і гроші, зрозуміло, а що робити?..
Ось ці причини, які виходять далеко за межі моєї любові до малювання у фотошопі, і обумовили вигляд сайту таким яким він є.
А keywords на вході і головній можна додати.
Щодо змісту. Сучасніть відбито у їхній пресі, на яку подано посилання з секції "Організація" (там є і бандерівські, і мельниківські джерела).
Ідеї щодо хостінгу, зрозуміло, цікавлять. Візит на http://iatp.org.ua/ викликав складні почуття - зацікавлення і ще більше зчудування. Умови вони пропонують досить суворі: ані слова про політику, жодної комерції.. Але переглянувши продукт, що там в них гніздиться, я зрозумів, що все
не так просто. Вистачає там і політики, і комерції, і навіть матрьошок з балалайками, яким чомусь не знайшлося місця на їхньому рідному народі.ру. Неприємно вразило, що сайти чи не поголовно російськомовні (і взагалі обмеження на мову чомусь немає у правилах). Мало того - адміністратор не просто російськомовний, а, очевидно, принципово російськомовний, виходячи з того, що навіть на звернення українською у форумі послідовно відповідає російською. Я думаю, реакцію на "бандерівський сайт" можна передбачити...:(

rost - 19-9-2003 у 19:09

>На сайті фотоархів, до речі, містить понад 80 світлин
Як на мене, це одна з найцікавіших частин сайту, хоч і підписи світлин мішані англо-українські. Але гірше, що виявив неприємний глюк: коли вибираєш якусь світлину для перегляду -- втрачається меню вибору світлини і переходу на наст. сторінку з світлинами.