Форум Рідного Міста

На Україні тимчасово дозволили IP-телефонію

Agent86 - 16-9-2003 у 22:09

Опублiковано 27 червня 2003 року

Випливаючи з рекомендації антимонопольного комітету, український Державний комітет зі зв'язку й інформатизації дозволив компаніям тимчасово надавати послуги IP-телефонії без ліцензії, поки не буде розроблена відповідна процедура ліцензування.

Протистояння українських провайдерів IP-телефонії і Держкомзв'язку України почалося торік. Бурхливий розвиток IP-телефонії в країні негативно відбився на доходах від міжнародного зв'язку найбільшої телекомунікаційної компанії країни, "Укртелекома". У жовтні вона і декілька інших великих операторів (під натиском "Укртелекома";) без попередження заблокували доступ своїх абонентів до call-центрів провайдерів IP-телефонії.

"Укртелеком" заявив, що ці компанії крадуть в неї міжнародний трафік, а формальним приводом для таких дій послужила відсутність у провайдерів ліцензії на надання послуг міжнародного і міжгороднього зв'язку. Усе це відбувалося із мовчазної згоди Держкомзв'язку, що ніяк не реагував на явне порушення закону. За законами України, IP-телефонія не підпадає під поняття традиційної телефонії, послуги якої надаються в телефонних мережах і ліцензуються, а відноситься до інтернет-послуг (нарівні з електронною поштою, передачею файлів, потоковим віщанням і т.д.)

Аналогічні заборони були введені й в інших республіках колишнього СРСР, наприклад, у Молдавії. Там "Молдтелеком" пролобіювала закон про прирівнювання IP-телефонії до міжнародного голосового телефонного зв'язку, монополія на которую належить їй, але через два місяці, через хвилю протестів громадян молдавській владі довелося скасувати дане рішення.


джерела : www.compulenta.ru, Антимонопольний комітет Украіни