Форум Рідного Міста

Нова версія специфікації SOAP

Agent86 - 16-9-2003 у 22:16

Опублiковано 30 червня 2003 року

Консорціум World Wide Web (W3C) - організація, що відає розробкою стандартів "Всесвітньої павутини" - представила нову версію специфікації SOAP (Simple Object Access Protocol) з порядковим номером 1.2. Стандарт SOAP описує протокол, призначений для обміну структурованою інформацією в розподілених системах, таких як інтернет. Завдяки наявності SOAP розробники комп'ютерних систем одержують у розпорядження стандартний спосіб організації взаємодії між своїми продуктами. Це підвищує рівень сумісності між продукцією різних компаній, що особливо важливо в зв'язку з поширенням, веб-сервісів. Саме вони є основною сферою застосування систем на основі SOAP.

SOAP 1.2 містить близько 400 нововведень і поліпшень у порівнянні з попередніми версіями стандарту. Зокрема, розробники стандарту вказують на те, що в SOAP 1.2 є значно менше проблем із сумісністю, ніж у SOAP 1.1. Значною зміною в новій версії протоколу є те, що SOAP 1.2 засновано на специфікаціях XML Information Set (Infoset). Відтепер у SOAP немає ніяких обмежень на методи передачі XML: це може бути як традиційне зв'язування HTTP і XML 1.0 serialization, так і зовсім інші технології і протоколи. Інфраструктура SOAP також піддалася змінам з метою забезпечити незалежність SOAP від протоколу передачі інформації. Це робить SOAP 1.2 надзвичайно гнучким рішенням. У W3C також вказують на кращу інтеграцію SOAP 1.2 у World Wide Web і більш повна відповідність прийнятим у даний час веб-стандартам.

Рекомендація SOAP 1.2, опублікована W3C 24 червня, складається з декількох основних частин. На початку документа розташовується розділ Primer, службовець для ознайомлення з новою версією протоколу. Опис інфраструктури обміну інформацією складається з двох частин: Messaging Framework і Adjuncts. У першому розділі містяться правила по створенню й обробці SOAP-повідомлень, організація прив'язки SOAP до протоколів передачі даних і розширенню інфраструктури. У розділі Adjuncts описуються правила використання віддалених викликів процедур (RPC), кодування SOAP-повідомлень, опису можливостей і зв'язків SOAP. У цьому ж розділі міститься опис прив'язки SOAP до протоколу HTTP. Специфікація SOAP 1.2 завершується набором тестів для перевірки відповідності готових продуктів вимогам стандарту.


джерело : www.compulenta.ru, W3C