Форум Рідного Міста

Ой Леоніде, Леонідочку, нерозумний сину

Василь - 19-9-2003 у 17:18

У ЄЕП таки буде єдиний регулюючий орган

Росія, Білорусь, Україна і Казахстан, що підписала в п’ятницю в Ялті угоду про формування Єдиного економічного простору, засновують єдиний регулюючий орган ЄЕП, якому на основі міжнародних договорів делегують частину своїх повноважень.

Як зазначається в тексті Угоди, рішення єдиного регулюючого органу «є обов’язковими для виконання всіма сторонами», передає РІА «Новини».

У єдиному регулюючому органі ЄЕП рішення з всіх питань приймаються зваженим голосуванням, а кількість голосів кожної зі сторін визначається з урахуванням її економічного потенціалу. Розподіл голосів встановлюється на основі угоди сторін, говориться в документі.

Окремим міжнародним договором сторін буде передбачений механізм компенсації, якщо прийняте рішення єдиного регулюючого органу ЄЕП завдає істотних економічних збитків одній або декільком сторонам.

(див. http://ukr.for-ua.com/news/2003/09/19/135117.html)

Мені це все нагадує 1654. Нехай я помиляюсь

rost - 19-9-2003 у 18:22

Я все ж сподіваюся, що нічого з того їм не вийде. Україна є учасником і співзасновником також СНД. А СНД, зокрема передбачав наддержавні органи і навіть столицю-Мінськ, спільні збройні сили і т.д. ... чим все закінчилося?
Але то, що авторитету Україні це не додасть, точно.

Усьо била красіва!..

Юрій Карашівський - 20-9-2003 у 10:06

От і настав Україні ЄЕП. І кажуть після цього не вірити у забобони? Не повіриш тут: на 13 році існування 4 (також нерадісна цифра) можновладці поклали на лопатки те, що ще вчора видавалось нам свободою, незалежністю і суверенітетом. Задоволені всі. Протестуючих немає? Оце і є демократія по-постсовіцьки. Вони, ці четверо, відкрито заявляють через свої канали, що побоювання демократів, правих і простих людей, а також поважних речників з ЄС та США - „всьо єта чушь, нікакой апасності. Ані даже самі не панімают, что гаварят...” (слова Владіміра Путіна на саміті глав держав СНД у Ялті, 19 вересня, „Репортер”, „Новий канал”). І дійсно, чого тепер ховатись і замилювати комусь очі: новий акціонерний економічний союз створено, а ратифікація його парламентарями – справа часу. Судячи з усього, пручатися буде тільки Україна, але недовго: президент і „Той, що за плечем” давно сплели ниточки, за які можна своєчасно смикати і отримувати наперед завданий результат у ВР.
До речі, про „опозиційну четвірку”. Ви помітили – навіть вона змирилась із ЄЕП і, після того як її активісти просто не встигли добігти до мікрофонів 17 вересня у Верховній Раді (погано бігають депутати, що тут вдієш!), спромагається лише на кволі коментарі. Схоже, що до президентських виборів не залишиться ніякої „четвірки”: поки Юлія Тимошенко ходила судами, а Віктор Ющенко їздив на Форуми „Нашої України” в регіони, соціалісти й комуністи встигли підсунути їм свиню спочатку у вигляді „політичної реформи”, а тепер і у здачі національних інтересів на користь Росії. Бачите, навіть після десятиріччя незалежності для КПУ і СПУх ідеологічні засади марксизму-ленінізму виявились важливішими за національні інтереси держави, в якій завтра жити їм, їхнім дітям-онукам і нам з вами. Звичайно, своїх небожів вони ще на якийсь час прилаштують не теплі місця, а от чи поталанить нам із вами – то вже десяте питання. Другої Біловезької пущі не буде...
Цікаво було спостерігати за медіа-каналами в цей знамений для історії нашої країни день: навіть вони спромоглися подати цю подію не у формі “одобрямсу”. Обережно, завуальовано, але все ж кожен з телеканалів натякнув, що 19 вересня ми вкотре втратили Україну. Так нам і треба.
Закарбувались в пам’ять дві фрази. Першу сказав президент Казахстану Назарбаєв 23 лютого у Москві: “Єслі всьо палучіцца красіва – у нас будєт ЄЕП”. А другу ми почули у п’ятницю, 19 вересня, від бацька Лукашенка в Ялті: „Ми с мужикамі сабралісь тагда і сказалі: „Ну давайте хоть что-нібудь рєальнає сдєлаєм!..”. І „сдєлалі”. Та ще й „красіва сдєлалі”!!!
Дарма наш „всенародно недообраний” Кучма назвав в Ялті всіх, хто боїться ЄЕП пришелепуватими: „У них, знаєте, пред президецькими вибарамі не все тово...” (18 вересня, Ялта, „Падробнасті”, телеканал „Інтер”). У них якраз все з головою нормально. Це в нас з головами не так. І клан Кучми в це вірить і на це сподівається.
І що тепер? З Парламентом все ясно: або Конституцію „підженуть” до стандартів ЄЕП, або буде все за старовинною російською традицією „і так сайдьот”. Думаєте, хтось почухається через те? Ні: ЄС і США перегляне свою стратегію і зовнішню політику щодо СНД, в Україні з’явиться більше російського капіталу. До речі, дуже розсмішила заява якогось російського бізнесовця на Міжнародному конгресі промисловців і підприємців у Запоріжжі, який завершувався також 19 вересня: „Ви скаржитесь на те, що росіяни надмірно скуповують українські підприємства? Так скуповуйте собі російські!” Вищий пілотаж. Що тут скажеш. Йому навіть в голову не заходить, що нам не потрібні їхні підприємства. Нам просто потрібно, щоб ніхто не втручався в наші справи.
Але такі реалії. Всі сьогодні бавляться у прагматиків і служителів зеленого папірця з пірамідою. Така вимальовується геополітика: поки Захід боявся і чухав потилицю, що ж робити з тією Україною, народ якої свідомо не хоче чути ні про яку євро інтеграцію, бо сприймає її як слово „мастурбація”, не більше, Росія просто не могла прогавити такого зручного моменту і приладнати до себе такий ласий шматок. Тай дивіться самі: ЄС отримав Польщу, яка є набагато слухнянішою вівцею і не такою блохастою, як Україна. Близькі Схід продовжує лихоманити і це є набагато важливішим питанням для Європи, ніж Україна та її незалежність. Гіршого все одно не станеться: просто оформилось де-юре те, що 13 років існувало де-факто. Ото й усе. Не буде демонстрацій, не буде революцій та кровопролиття: нашим людям дай Бог картоплю вчасно вибрати. А навесні – посадити.
Кажуть, у Кучми тряслися руки і ноги після того, як він підписав угоду про ЄЕП. Ще б пак: адреналін від таких речей вприскується в кров не через форсунки капілярів. Навпаки: кров перетворюється на адреналінову патоку і постачає цей гормон в інші органи. А ще точніше – кров просто застигає від передозування адреналіном.
А може все не так? Парламент таки набереться хоробрості і не ратифікує зрадницьку угоду, текст якої існує виключно на „общєпанятнам язикє” . Конституційний суд не прогнеться і визнає її незаконною. Президента замордує совість і він добровільно піде на пенсію. Кремль передумає і зосередиться на Чечні, Абхазії та інших маленьких і нескоримих державах?.. Отака вона, українська наукова фантастика. Не захоплюйтесь нею – інакше в один день можна прокинутись у божевільні без парканів, колючих дротів, зловісних санітарів, назва якій – КУБР, чи КРУБ, чи РУКБ, чи УКРБ.
Багато хто вважає, що нічого страшного не сталося. Я теж так вважаю. Але пам’ятайте – все велике видко лише здаля. Дайте новій державі, яка поки що навіть назви не має, окріпнути і звестися на ноги. А от тоді слова гімну залунають абсолютно по-новому: „Ще не вмерла Україна...” (а про себе пошепки – і земля їй пухом!).