Форум Рідного Міста

НАРЕШТІ: Міносвіти почало українізацію Донбасу

Олексій Мачехін - 29-9-2003 у 14:13

15:08 [ 29.09.2003 ] | ForUm

Міністерство освіти підготувало програму українізації навчання в Донецькій області. Про це заявив сьогодні на прес-конференції в Києві міністр освіти і науки Василь Кремень.

За його словами перехід на державну мову як середніх шкіл, так і вищих, буде мати еволюційний характер. Згідно програми буде визначено конкретний термін щодо кожного навчального закладу: в якому місяці і році школа перейде на навчання українською мовою, й чи це буде повний перехід, чи частковий, тобто навчання відбуватиметься двома мовами українською та російською.

Міністр пояснив ліберальний характер програми тим, що до реалізації програми повинні психологічно і фахово підготуватися і вчителі, і учні з їхніми батьками, і громадськість. Сьогодні в Донецькій області співвідношення між україномовною та російськомовною освітою складає приблизно один до чотирьох.

Кремень зазначив, що аналогічні програми незабаром будуть створені і для інших російськомовних регіонів України, включно з АР Крим.

Василь Яворський - 29-9-2003 у 14:59

Ой, боюся я що то є чергова показуха уряду.

kallisto - 29-9-2003 у 15:29

Ой, щось мені не віриться...
В Донецьку (якщо я не помиляюся) закрили одну з чисто українських шкіл, і поставили туди музичну, хоча ніяких вагомих причин на те не було. Батьки, вчителі та учні просили Міносвіти, і безпосередньо Хорошковського, Януковича та Кременя, які приїжджали нібито на симпозіум, ті пообіцяли, що зроблять усе, що в їхніх силах (а сил у них більше, ніж багато), але школу тим не менше закрили. І тепер частина дітей никається по сусідній російській школі, частина взагалі ніде не вчиться. Крім того, сусідня російська школа відмовилася прийняти перший і останній клас.
Так що ця акція може бути спробою вибачитися. І взагалі, пам"ятаєте, як казав дядько Тарас з "Мини Мазайла"?

- Вся їхня українізація для того, щоб нас, українців, виявити і знищити. :wow:

Юрій Сєров - 29-9-2003 у 15:32

Цитата:

В Донецьку (якщо я не помиляюся) закрили одну з чисто українських шкіл, і поставили туди музичну, хоча ніяких вагомих причин на те не було.

Пам'ятаю. Справді закрили. До речі вона була ЄДИНА українська.

kallisto - 29-9-2003 у 15:36

Цитата:
Першим відправив користувач Юра
Пам'ятаю. Справді закрили. До речі вона була ЄДИНА українська.


Ні. Їх було 4. Міносвіти заявляло, що їх 29, проте чисто українських було (вже) 4. А тепер три. Так що вибачте, яка українізація?

Василь Яворський - 29-9-2003 у 15:38

Власне про це й говориться. Боюся це чергова показуха уряду і не більше

Східняк - 4-10-2003 у 13:45

Тут є ще один мотив. В черговий раз полякати донетчан перед виборами. Ну зроблять 1-2 класи українськими, а шуму нароблять багато, бо заявляють, що збираються всі школи переводити.

Нормалайзер - 5-10-2003 у 11:42

просто перш, ніж робити таке в Донецьку - потрібен наочний приклад. Як не дивно, у Львові також є російські класи, хоча об"єктивної передумови для них немає. І - не тільки у Львові, на жаль...

Як на мене, проблема не була б такою гострою, якби з російських класів виходили російськомовні патріоти України. Хоча, звісно, їх не надто багато і з українських виходить, але - але...