Форум Рідного Міста

Корпорація Microsoft визнана загрозою національній безпеці США

Дмитро Тарасов - 29-9-2003 у 16:58

Корпорація Microsoft визнана загрозою національній безпеці США
Американські експерти по комп'ютерній безпеці стурбовані маштабами поширення програмного забезпечення корпорації Microsoft. У спеціальній заяві групи експертів говориться, що це може спровокувати "масове каскадне відключення" комп'ютерних мереж на території США, а це пряма погроза національної безпеки країни. На думку експертів CCIA, корпорація Microsoft і її продукція в даний момент є головною ціллю для творців комп'ютерних вірусів. "Природа операційної системи, що домінує в усім світі, така, що це панування в сукупності з незахищеністю не може не стати предметом серйозного дослідження з метою дотримання національних інтересів".
Ненависть до Microsoft світової хакерської громадськості дійсно перестала бути проблемою тільки цієї корпорації. Сучасна поширеність операційної системи "Windows" це дійсно якоюсь мірою проблема національної безпеки не тільки США: у Росії частка Microsoft на ринку куди більше, ніж в Америці. У цій ситуації будь-яка серйозна атака хакеров може паралізувати діяльність країни на невизначений час. Інша справа, що експерти CCIA не зовсім незалежні. Так чи інакше ця організація зв'язана з конкурентами Microsoft, і ця заява, при всій її обгґрунтованості - черговий раунд боротьби за перерозподіл ринку.
http://www.securitylab.ru/40468.html

Дозволю собі кілька доповнень.
Computer and Communications Industry Association (CCIA) - підкреслила те, на що нарешті звернули увагу і силові структури та органи державного управління. З Microsoft видусили право на ознайомлення державних силових структур з фрагментами вихідних кодів ПЗ, кілька держав подали відповідні запити. Це робиться з метою перевірки захищеності та сертифікації ПЗ на можливість використання у державних інформаційних системах. 1,5-2 роки тому держ структурам доводилося обходитись без відкритих кодів.
Монопольне становище Microsoft має і такі загрози національній безпеці, як:
  • значні економічні збитки через зміни цінової політики (підвищення цін);
  • витиснення конкурентів у галузі ПЗ та обладнання;
  • введення ембарго на ПЗ, технології та формати даних;
  • запровадження плати за раніше безкоштовні технології та формати даних;
  • можлива наявність непоміченої ВЕЛИКОЇ ЗАГАЛЬНОЇ ПОМИЛКИ у ПЗ;
  • значний вплив на формування інформаційної та економічної інфраструктури країни;
  • масовий збір різноманітної інформації.
    Ці загрози не менш критичні ніж розповсюдження хробаків та вірусів у середовищі Windows :(. Хоча наведені у доповіді експертів CCIA статистичні дані підтверджують "загрозу монопольного положення Microsoft" навіть з точки зору лише інформаційної безпеки США, не розглядаючи вище згадані загрози.