Форум Рідного Міста

Microsoft може внести в Internet Explorer серйозні зміни

Agent86 - 1-10-2003 у 17:47

Опублiковано 1 вересня 2003 року

Консорціум World Wide Web (W3C) провів спеціальну зустріч, присвячену судовому процесові Eolas Technologies проти Microsoft. Нагадаємо, що в серпні суд присяжних виніс вердикт по патентному позову Eolas проти Microsoft. Відповідно до рішення суду, софтверний гігант повинний буде виплатити позивачам 520 млн. доларів США за нелегальне використання запатентованих ними технологій у браузері Internet Explorer.

Патент, у захист якого був поданий позов, описує технологію доступу користувача до інтерактивних програм, впроваджених у веб-сторінки. Сам патент належить Каліфорнійському університетові, а усі права по просуванню технології на ринку належать спеціально утвореній фірмі Eolas. На думку експертів, патент допускає надзвичайно широке трактування, і під нього підпадають практично всі сучасні браузери і плагіни для них. Під інтерактивними програмами, впровадженими у веб-сторінки, можна розуміти аплети Java, ролики Macromedia Flash, різні модулі Active і інші подібні рішення.

Не дивно, що при можливості настільки широкого трактування патенту, консорціум World Wide Web затурбувався ситуацією. Як говориться в офіційній заяві консорціуму, цей патент може стосуватися World Wide Web, у цілому, і специфікацій W3C, зокрема.

У Microsoft уже дали зрозуміти, що розглядають можливість внесення змін у браузер Internet Explorer, покликаних усунути всі збіги з патентованими технологіями. У W3C побоюються, що ці зміни можуть мати дуже серйозні наслідки для Мережі, оскільки дуже багато сайтів використовують ті технології, які можна підвести під патент Eolas. Якщо Microsoft забере зі свого браузера їхню підтримку, то для 95% користувачів інтернету сайти з їх використанням стануть недоступні.

Утім, по словах представника Microsoft Джима Деслера, говорити про внесення тих або інших змін у Internet Explorer поки рано. У Microsoft дійсно працюють над цим питанням, але на конкретні кроки компанія піде тільки в тому випадку, якщо їй не удасться оскаржити рішення суду і продовжити боротьбу з Eolas у суді.


джерело : www.compulenta.ru