Форум Рідного Міста

Зламано систему тестування Міносвіти РФ

Agent86 - 1-10-2003 у 17:55

Опублiковано 2 вересня 2003 року

Хакеру із Санкт-Петербурга вдалося зламати систему централізованого тестування Міністерства освіти РФ. Як наочний приклад він набрав максимальну кількість балів по найважких предметах, пишуть "Відомості".

Централізоване тестування проходить у випускних класах деяких шкіл, а також у спеціалізованих центрах, як у паперовому, так і в електронному виді. Його результати можуть зараховуватися школами замість випускних іспитів, а деякими вузами і замість оцінок за вступні іспити.

Раніше в Міносвіти Росії вважали, що система тестування має досить високий ступінь захисту. Диск висилався в установи, де будуть проводитися іспити безпосередньо перед початком іспитів. Завдання і варіанти правильних відповідей знаходяться в зашифрованому виді. Запустити програму міг лише відповідальний за проведення тестування, що одержував спеціальний пароль.

Крім того, сама тестова програма може запускатися тільки на спеціально відведених для цього комп'ютерах і стежить за всіма діями користувачів, щоб запобігти шахрайству.

Незважаючи на всі ці міри безпеки, пітерський хакер під ніком Sp0Raw зміг роздобути програму Міносвіти і написати власний генератор ключів, що підбирає паролі до файлу, у якому знаходяться завдання тесту і правильні відповіді. У результаті, на пробному тестуванні Sp0Raw зміг набрати 100 балів з 100 у тестах по російській мові і математиці підвищеної складності, що практично неможливо.

В інтерв'ю "Відомостям" хакер заявив, що його інтерес полягав у тому, щоб досліджувати систему. "Я пам'ятаю, як дивився фільми, типу "Хакерів", і сміявся. Думав: "Цікаво, коли подібне можна буде в Росії зробити?". І от, схоже, прийшли часи. А отут ще й електронні паспорти ввести збираються - взагалі роздолля", - сказав Sp0Raw.

У Міносвіти РФ факт злому визнали, додавши, що це лише одиничний випадок: із протестованих 111000 чоловік обдурити систему вдалося лише одному. Тим часом, урок буде врахований, і в центрі є наміри значно підсилити заходи безпеки, наприклад, цілком змінити схему шифрування завдань.

"Якщо дотепер на підбор пароля були потрібні чотири дні, то тепер будуть потрібні, мінімум, чотири тижні", - говорить директор Центра тестування при Міносвіти РФ Володимир Хлебніков. Крім того, відтепер процес тестування буде організований таким чином, щоб диск надходив у вузи безпосередньо в день проведення тестування, а кожен предмет був би записаний на окремому компакт-диску.


джерела : www.compulenta.ru, Відомості