Форум Рідного Міста

Google відзначає п'ятий день народження

Agent86 - 1-10-2003 у 18:08

Опублiковано 9 вересня 2003 року

Знаменита пошукова машина Google святкує п'ятиліття з дня заснування. Саме 7 вересня 1998 року нікому невідомі студенти Стенфордского університету Сергій Брін, виходець з Москви, і Ларрі Пейдж із Мічигану постукали в двері гаража своєї університетської подруги Сьюзан Войціцкі.

Тоді оренда невеликого гаража коштувала приятелям $1700, тепер же компанія займає три будинки в офісному комплексі в каліфорнійському Маунтін-Вью, у десяти милях на північний-захід від Хосе. У структурі Google працюють 1000 чоловік у 15 країнах світу. Пошукова система "розуміє" 80 мов, половина трафіка йде через межі Сполучених Штатів. Технічні потреби пошукової машини забезпечують сервери від Intel на базі ОС Linux. Щодня вони обробляють близько 200 млн. запитів, а в каталозі числяться понад 3,1 млрд. індексованих веб-ресурсів.

Минулий рік був не менш плідний для компанії, ніж інші. Google відкрила ряд нових сервісів, зокрема, в минулому розроблений пошуковий інтерфейс Google Viewer і служба Google WebQuotes, що показує думку інших сайтів про запитувану сторінку. Заробив також новий сервіс Google News Alerts, що дозволяє підписатися на одержання новин по визначеній темі, і система пошуку товарів по інтернет-магазинах за назвою Froogle.

Крім того, компанія уклала ряд вигідних угод, у числі яких покупка найбільшої системи публікації блогів Blogger.com, а також придбання фірми Applied Semantics, що розробляє технології в області контекстно-орієнтованої реклами. Пошукові технології Google були вперше використані і російським поштовим сервером національного масштабу - Mail.ru.

Однак більше всього чуток ходило навколо рекламних операцій Google. Саме завдяки розміщенню контекстної реклами спочатку в результатах пошуку, а потім і на інших сайтах, Google став одним із самих процвітаючих і перспективних інтернет-проектів. За деякими оцінками, капіталізація компанії в даний момент досягає 2 млрд. доларів США. При цьому компанія відкидає будь-які пропозиції, що стосуються її покупки, а також не квапиться виходити на фондові ринки.


джерело : www.compulenta.ru