Форум Рідного Міста

Російському інтернету - 13 років

Agent86 - 1-10-2003 у 18:23

Опублiковано 19 вересня 2003 року

Тринадцять років. Саме такий своєрідний ювілей відзначає російськй інтернет. Справа в тому, що 19 вересня 1990 року Радянський Союз офіційно зареєстрував домен .su (Радянський Союз). У 1993 році, після розвалу СРСР Росії довелося реєструвати інше доменне ім'я - .ru, а .su заморозити (правда, цього літа колишніх домен СРСР знову став доступний).

Російський інтернет-рух зародився в СРСР ще до того, як був зареєстрований перший домен. У інтерв'ю "Известиям" директор першого російського провайдеру, компанії "Демос", Андрій Васильєв розповів, що все почалося після прийняття в 1989 році "Закону про кооперації", що дозволив створювати кооперативи, а виходить, завозити комп'ютерну техніку. Саме на засоби, виручені від продажів ПК, і розвивався спочатку російський інтернет.

"Російський інтернет розвивався на внутрішніх інвестиціях, чого не було ніде у світі, - говорить Андрій Васильєв. - У нас були дві команди: одна займалася реальним - продавала комп'ютери, інша - Мережею, це було щось віртуальне... Працювали сім днів у тиждень, самий робочий час - ніч, коли на Заході день. Першою справою, через телефон налагодили зв'язок з Фінляндією, запустили пошту".

Цікаво, що вперше інтернет серйозно заявив про себе під час серпневого путчу 1991 року. Тоді про останні події з Кремля дізнавалися, в основному, по інтернету.

В даний момент Рунетом охоплено, по різним даним, від 5% до 10% населення Росії, тобто близько 11,5 млн. чоловік. Самим популярним місцем доступу в Мережу залишається робота, на другому - дім, інтернет-клуби і кафе займають п'яте місце. По процентному співвідношенню чисельності населення і кількості користувачів інтернету Росія знаходиться на одному рівні з Бразилією, а по абсолютному числу користувачів обігнала такі країни, як Австралія, Швеція й Іспанія.

Крім того, російська галузь інформаційно-комунікаційних технологій вважається однією із самих динамічно розвиваючихся в економіці Росії. Відповідно до дослідження, проведеного ИД "Компьютерра", у даний момент оборот галузі ІТ оцінюється в 12,13 мільярда доларів США. Усього ж у російській ІТ-галузі зайнято 540 000 чоловік.

Тим часом, по деяких підрахунках, російський інтернет досягне своєї "стелі", після того, як його послугами будуть користуватися не менше 20 мільйонів росіян.


джерело : www.compulenta.ru