Форум Рідного Міста

Боротьба зі спамом

Дмитро Тарасов - 2-10-2003 у 10:42

Пропоную цю тему для обговорення методів та засобів для боротьби зі спамом.
Хто може поділитись своїм досвідом? Використовує спеціалізоване програмне забезпечення? Знайомий з юридичними процедурами бородьби зі спамом? Приєднуйтесь.
Сюди закину і свої матеріали.

marco - 2-10-2003 у 13:59

Перспективи правової боротьби зі спамом, тим більше у нас більше ніж примарні. Мова повинна йти не про боротьбу, а про уникнення спаму.
Декілька вдалих переможних випадків (крапля в морі) на моїй пам'яті було, але це в основному місцеві спамери-початківці, яких можна дістати тут голими руками, або притиснути через знайомих провайдерів.
Так сталося. що я довший час змушений світити декілька своїх поштових адрес в інтернеті і знаю найрізноманітніші видозміни цього явища.
Тому можу дати декілька рекомендацій тим, в кого кількість потрібної пошти ще співмірна з кількістю спаму:
- ніколи і ні за яких умов не світіть свою мейл адресу в Інтернеті, особливо на веб-сторінках, в форумах, ICQ і т.п. В тих випадках коли це конче необхідно використовуйте різні методики обману програм-сканерів поштових адрес. Для тих випадків, коли щось реєструєте на непевному сайті, який висилає результати (паролі) на мейл, краще створіть запасну скриньку для таких потреб.
- ніколи не відкривайте листів які можуть бути спамом (вміння відрізнити приходить з досвідом), навіть якщо вони виглядають дуже цікаво ;). Тому що такі листи можуть містити різні скрипти, або просто малюнки (навіть невидимі розміром 1х1 px), по яких спамер зможе вичислити, що ваша адреса реальна і пошту з неї хтось читає.
- оскільки обмежуватись лише текстовим форматом при читанні листів сьогодні нереально, рекомендую відключити завантажування скриптів і remote images в HTML листах.
- про те що з атачментами навіть від знайомих осіб треба обходитись як зі смердючим яйком сподіваюсь нагадувати не треба ;)
- ніколи не використовуйте лінк в спамерському листі типу remove чи unsubscribe. В 99% це також можливість перевірити чи адреса "жива". Сайтів які це реально роблять, - одиниці. У всякому випадку краще скопіювати сам лінк і вставити в бровзер подивившись що в тому лінку нафашировано, і витерши лишнє
- ніколи не відповідайте на спамерські листи, чи з обуренням, чи з чемними (нечемними) побажаннями, чи просто як вони просять з словом Delete в темі...
- всі листи які мають в темі чи в тексті щось на зразок ksdjfhlkasgjl543jhr2lwer6t87 - викидайте зразу

Пам'ятайте що спамери діляться і торгують базами мейл-адрес. Досить по-дурості попасти в одну, як ваша адреса вже опиниться в сотнях...

Чарівник з міста Гамельн - 2-10-2003 у 14:32

Мене останнім часом проблема спаму якось оминає: майже всі мої поштові скрині розташовані на mail.ru, який зараз має дуже потужні алгоритми виявлення спаму, тому він до мене просто не доходить :-) Принаймні не частіше, ніж раз-два на місяць. До речі, за статистикою, mail.ru знищує близько 75% від загальної кількості листів, які приходять.

Напевно, mail.ru зараз взагалі один з найкращих поштових серверів - навіть у порівнянні з платними.

Так що питання "який e-mail кращий" принаймні в мене не постає: на жаль, поки що всі українські поштові сервери - це так... "жебрацтво" :-)

А мій робочий e-mail я дійсно намагаюсь ніде не "світити".


N.S.

marco - 2-10-2003 у 16:20

А якщо серед тих 75% знищених автоматично, на основі якогось алгоритму, попадеться один дуууже потрібний??? До кого тоді претензії виставляти?

Рост - 2-10-2003 у 16:33

Ну і не патріотично зовсім!!! :) Пошта в зоні ру.

Можна запропонувати зробити тут базу фільтрів... Зі світу по нитці - спамеру смерть! :)

Андрій Пелещишин - 2-10-2003 у 16:59

Цитата:
Першим відправив користувач marco
А якщо серед тих 75% знищених автоматично, на основі якогось алгоритму, попадеться один дуууже потрібний??? До кого тоді претензії виставляти?


На російських форумах жалілися люди саме на такі випадки

Чарівник з міста Гамельн - 2-10-2003 у 17:10

> На російських форумах жалілися люди саме на такі випадки

Зі мною поки що таких випадків не було. Коли подібний прецидент з'явиться... от тоді я, відповідно, свою думку і зміню :-)

До речі, цікаво було би подивитись на тексти цих "забракованих" листів.


N.S.

Андрій Пелещишин - 2-10-2003 у 17:19

Хе! А ви впевнені, що такого не було? Ви ж навіть знати не будете!

Точно різалися розсилки (не спамівські)

Чарівник з міста Гамельн - 2-10-2003 у 17:39

> Хе! А ви впевнені, що такого не було? Ви ж навіть знати не будете!

Ну... Ви взагалі-то також не можете бути АБСОЛЮТНО впевнені, що Вам всі листи доходять - оцінити масштаби того, про що не знаєш, важкувато :-)

Вищезгадані люди, які писали на форуми, так чи інакше дізнались, що їм якісь листи не дійшли - у мене таких випадків ще не було.

> Точно різалися розсилки (не спамівські)

Взагалі-то, кількість розсилок, на які я підписаний, можна порахувати на пальцях однієї руки, але вони, здається, доходять.


N.S.

Чарівник з міста Гамельн - 2-10-2003 у 17:43

P.S. А взагалі, ідеального варіанту не буде ніколи: завжди поряд з плюсами є якісь мінуси і навпаки. Питання лише в тому, де їх більше.


N.S.

Андрій Пелещишин - 2-10-2003 у 19:09

Тут виникає цікаве питання щодо боротьби зі спамом.

Я сам є великим ворогом спаму і борюся з ним як можу. І з джерелами виникнення також (є пара фірмових прийомів ;) ).

Але цікавий факт з біографії - один раз отримав дуже цікавий лист (спамерський), який дав друге дихання одному нашому роекту (проект абсолютно нормальний, не подумайте чогось) який отримав потів Всеукраїнське визнання.

Єдине, чим був особливий той спам - це те що він був дуже високо таргетизований.
Напевно справжня біда не в спамі, а в тому що він абсолютно нецільовий і нецікавий.
Але то так, філософія. Вернемося краще до практики

Чарівник з міста Гамельн - 2-10-2003 у 19:29

В принципі, мені також приходить (і, навіть, доходить!) "таргетизований" спам, проти якого я нічого не маю, але цілком можливо, що хтось інший міг би і матюкатись: мій e-mail нерідко "заочно" підписують на розсилки усяких новин від різноманітних музичних лейблів т.п. - інколи навіть буває цікаво. Хоча коли приходить 200-кілобайтова обкладинка альбома якої-небудь групи з Колумбії, назву якої я навіть не наважусь вимовити, то... самі розумієте :-)


N.S.

Vitalik - 4-10-2003 у 11:49

До мене приходить ціла купа спамерських листів, я пробував ставити на них фільтри в Outlook Express (тут їх називають правилами), але по суті хоч лист попав під категорію, які є в правилах, але Outlook їх всерівно скачав з сервера, тобто за весь цей мусор я плачу свої гроші (в мене виділена лінії).
Який вихід з цієї ситуації?

marco - 4-10-2003 у 23:05

Цитата:
Першим відправив користувач Vitalik
Який вихід з цієї ситуації?


IMAP :2cents:

Nazar - 5-10-2003 у 08:50

Імап?
В мене все одно стягуються, але одразу відправляються в смітник. Може щось з настройками не те?

marco - 5-10-2003 у 23:04

Це залежить від поштової програми.
Я використовую Mozilla і Thunderbird.
Там є така гарна опція "Do not dowload messages locally that are larger than __ KB", де в мене виставлено 1кБ.
Тобто трафік затрачається майже виключно на стягування хедерів листів.

Nazar - 6-10-2003 у 14:35

Річ в тому , що в мене Маззіла лише тиждень стоїть, тому я ще з нею не розібрався - хоча програма чудова, суперові спамерські фільтри. Недоліків на даному етапі не бачу, більше того - інтерфейс український!!!

Fgoblin - 6-10-2003 у 16:04

Мене спам добивав давно... в мене з 30 щоденних листів 20 - 22 спамових :( проте проблему цю я частково для себе вирішив. Поставив програму SpamPal, настроїв її (агресивно), і підправив настройки TheBat. Відтепер весь спам складається в папку Спам, де більше одного дня не живе :). І програма тільки один раз помилилася (не заніс адресу в білий список). Рекомендую.

Дмитро Тарасов - 6-10-2003 у 17:25

Добре працює на ПК фільтр SAproxy (SpamAssasin). Сподобався більше ніж SpamPal.