Форум Рідного Міста

Про податкову

кецо - 9-10-2003 у 12:08

Враховуючи ситуацію, яка зараз склалася навколо діяльності податкової хотілося б дізнатися об"єктивні (не заангжавані політикою) думки дописувачів форуму.
Зокрема, чи змінилося б різко ставлення до державного органу, який хоч по ідеї і законно, але забирає наші гроші, якщо б змінити його керівництво.

Нормалайзер - 9-10-2003 у 12:13

мислю, що думка про податкову більше залежить від того, ЯК працюють фіскали, а не від того, хто ними командує

Василь Яворський - 9-10-2003 у 12:16

По перше, податкову не люблять всюди. Але одна річ цивілізована податкова система, а інше така як є у нас зараз. Звичайно ж що навіть американці, де податкові органи дуже і дуже лояльні, вони тебе трясуть виключно у разі якщо ти або довго і настійливо не здаєш декларацій або умисне приховуєш явні прибутки. Так їх там не люблять але говорять завжди з повагою, бо поважати (як і не любити) є за що. Я вважаю, що ставлення б змінилося. Я не кажу, що податкова відразу стала б популярною. Я кажу, що податкову би не любили але б поважали.

кецо - 9-10-2003 у 12:31

Більше схиляюся до першої думки. Тому, що вних робота така "забирати в людей гроші", і хто їх після цього любити буде. Можна навіть сказати, що вони як стоматологи (їх тоже багато хто не любить) - але це звичайно дуже і дуже умовно. А щодо думки Гадяча, то не варто порівнювати нас УКРАЇНЦІВ і їх американців - менталітет абсолютно не той - ми ніколи не будемо чесно платити податків, і відповідно ніколи не полюбимо податкову, хтоб нею не керував.

Василь Яворський - 9-10-2003 у 12:42

Я й говорив, що любити податкову ніхто не буде. Але одне, коли я порушив закон і мушу за це сплатити штраф, а інше, коли я все зробив у рамкакх закону але тим самим порушив якусь там інструкцію чи лист ДПА і тому мушу сплатити штраф. А платити податки будуть тоді, коли ті податки є розумними, а не здирницькими.

кецо - 9-10-2003 у 13:25

Не захищаю податкову, але про розміри податків вирішує не вона, а інший орган, який відповідно до Конституції формуємо ми з вами.

Василь Яворський - 9-10-2003 у 13:33

Про це я й кажу. Податкова повинна контролювати сплату податків і карати тих хто ухиляється. А не вигадувати механізми оподаткування, чим реально вона зараз і займається. Так само не повинна якась довідка чи патент оцінюватися передплатами на газету "Діловий діалог"... але то є тема окремого треду, бо вже дістало постійно чути про той "діалог"... якщо то платна процедура, то виставте рахунок, я його в затрати включу і в калькуляції врахую, а передплату 10 комплектів бухгалтерської (досить умовно) газети при штаті 5 чоловік (тобто по дві газети на людину включно з прибиральницею) то ... краще завершу, бо зараз піде нецензурщина.

Олексій Мачехін - 9-10-2003 у 13:45

Маю власний досвіт спілкування з податківцями (лише в Києві) і лише в одному районі.

Моє враження негативне. Нестрашно що вони збирають гроші і не кажуть згідно чого і за що. Страшніше що вони як хижі звіри - як тільки бачать людину, що згідна платити вигадують персонально для неї купу гових зборів. Часто поза законом.
Коли ж намагаєшся захищатись - справа йде до суду який все вирішує в бік ПА і навіть на засідання тебе не запрошує. Приходить додому папірчик мовляв місяць тому було засідання. Ви винні стільки-то. Апеляцію подавати пізно.

Василь Яворський - 9-10-2003 у 14:03

Я з ними спілкуюся досить часто. Проблема найбільша в тому, що ДПА займається більше здирництвом. Хто працює з ними у тісному контакті знає, що за кожен папірець треба платити то благочинний внесок в фонд голодних дітей чорношкірих американців, то в фонд пригнічениз марсіан на місяці, то ще в якийсь фонд...

Олексій Мачехін - 9-10-2003 у 14:10

Це державна політика. Нещодавно Київ профінансував якусь дитячу благодійність. Дуже щедро профінансував. Я тішився поки дружина не розповіла що в кожну київську аптеку прийшов "наряд" скільки "добровільних" внесків вони мають перерахувати на ту благодійність.

Бридко це все

Василь Яворський - 9-10-2003 у 14:15

І всі прекрасно знають, що така благочинність починає особливо буяти перед виборами. Фонди засновуються перед виборами і після (або під час) зникають.

Наталка - 9-10-2003 у 21:52

Звичайно, якби в податковй працювали компетентні, професійно підготовлені кадри, і такі ж люди керували податковою, ставлення змінилося б. Податкову не треба любити, це ж не коханець, треба бути свідомим того, що твої податки - це бюджет, з якого ти ж і отримаєш їх назад, як медичні послуги, навчання, пенсії і т.д. Але це те, що мало б бути. Що ж є? Податки, штрафи та пені здираються разом із сімома шкірами по принципу "чого ліва п’ятка зажадала", бюджет діловито розпихується по всім відомим кишеням, інспектори, а особливо податкова міліція давно вже стали знаряддям розправи над "неугоднимі", а в інспекції, якщо ти звернешся туди за роз’ясненням нового закону чи що, таке враження, жи вар’яти сидять. Не можуть пояснити свої ж інструкції, доповнення та т.п. документи. :mad: Звідки ж візьметься повага? Я готова чесно платити податки. Проблема в тому, що їх не хочуть ЧЕСНО з мене стягувати!

Василь Яворський - 10-10-2003 у 08:49

Апсолютно згоден. Часто-густо інспектори податкової знають податкове законодавство на слабеньку двійочку. Останній курйоз у мене на підприємстві: перевіряючий по ПДВ питає: "А чому це ви ПДВ по 20% ставці нараховуєте, якщо ви є платником 30%" :o Виявляється пан інспектор переплутав ПДВ з податком на прибуток, правда він то визнав після десяти хвилинної суперечки. І таких випадків чимало.
Непрофесіоналізм - головна проблема нашої податкової.

Дмитро Тарасов - 10-10-2003 у 09:13

Про роз'яснення податкового законодавства. Мій знайомий підприємець дзвонив у податкову на якусь "горячу лінію" (Львів) та отримував офіційні роз'яснення. Як він казав - кваліфіковані роз'яснення, є підставою для виправдання своїх дій вчинених після виконання відповідного "роз'яснення".
Взнаю щось детальніше - напишу.

Наталка - 10-10-2003 у 09:30

Вашому знайомому пощастило. В столиці гарячі лінії горять лише тому, що обурені підприємці та бухгалтери репетують: "Нащо ви тут сидите?!" :) Мені разів п’ять на моє питання обіцяли передзвонити, але... не можна вірити податківцям! ;)
У нас кваліфіковані роз’яснення дійсно є "підставою". Виконаєш, а тобі інспектор каже: "А хто вам таке сказав? А де це написано?". Закони повинні бути такими, щоб роз’яснень було мінімум, бо складно, принаймні, у нас, довести, жи ти зрозумів закон вірно, а податківець - ні :(
Мій найулюбленіший спогад - це як податкова міліціонерша намагалась нарахувати 30% на ВАЛОВИЙ!!! прибуток!!!

Василь Яворський - 10-10-2003 у 09:49

"Хто вам таке сказав і де це написано?" стандартне запитання наших інспекторів, здається вони бурмочуть його як мантру. Гаряча лінія в нас працює, роз"яснення дають, порадять... Прийде інспектор і скаже що то все не правильно і де взагалі таке можна було взяти... А ти потім сидиш і думаєш, хто з них правий. Мій бухгалтер - проф, вона не йде на консультацію в них не перекопавши кіпу найрізноманітнішої бухгалтерської преси, якщо там вона знайшла певну розбіжність то тоді вже питається в податкової, правда буває, що податкова дає до двох різних ще й третів варіант тлумачення одного й того самого закону, тоді дивимося на тираж видання і обираємо більший :) а що робити, щось їм під ніс тицьнути треба. Зате вже дві перевірки без хабарів і штрафів, а це погодьтеся, у наш час з нашою львівською податковою - результат.

Андрій Пелещишин - 10-10-2003 у 10:27

Це дійсно результат!! Таким мало хто може похвалитися.
Одна моя знайома бухгалтерша (на фірмі з німецьким капіталом) постійно страждає через те, що її обліплюють невеличкими штрафами (по пару десятків гривень). А потім звичніі до порядку німці починають її "взувати" за поганий облік. А вона не може їм пояснити усієї нашої специфіки.. А облік там залізний, самі розумієте, німець ніякого порушення би не допустив (чи якихось навіть незначних махінацій)


Може Ваш бухгалтер щось типу "порадника" тут влаштує?

Василь Яворський - 10-10-2003 у 11:54

Єдина порада - "не будь вівцею і вовк не врушить". Я чув як мій бухгалтер з ними спілкується: "Доведіть!" "Ви помиляєтесь - це цілком законно" "Я такий акт не дам директору на підпис - бо то все не правда" "Це згідно закону, а ви опираєтесь лише на лист ДПА"... А про порадник я з нею поговорю...

Генпрокуратура встановила телефон, за яким можна повідомляти про корупцію в податкових органах

Олексій Мачехін - 30-6-2004 у 10:42

Кореспондент.net
30 Червня 2004, 10:09

З 1 липня Генеральною прокуратурою буде встановлено "гарячу" телефонну лінію для оперативного реагування на факти корупції в органах Державної податкової служби, передають Українські Новини.



Громадяни, зокрема суб’єкти підприємницької діяльності, з 1 липня щодня в робочий час зможуть повідомити в Генпрокуратуру про злочини, пов’язані з проявами корупції в органах податкової, а також одержати правову допомогу за телефоном 290-08-84.

За дорученням Генпрокуратури такі "телефони довіри" будуть також установлені в обласних прокуратурах, повідомили в прес-службі.

Така телефонна лінія встановлюється на виконання розпорядження Президента про деякі заходи для посилення боротьби з корупцією в органах Державної податкової служби, відзначили в прес-службі ГПУ.

Леонід Кучма доручив Кабінету Міністрів, Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки і Генеральній прокуратурі підсилити роботу з виявлення корупції в органах Державної податкової служби.