Форум Рідного Міста

Революційний радіатор для чіпів

Agent86 - 13-10-2003 у 22:56

Опублiковано 8 жовтня 2003 року

Компанія Cooligy повідомляє про створення нової технології охолодження чіпів, що іменується, як Active Microchannel Cooling. Як заявляється в прес-релізі, це перший радіатор активного типу, що використовує рідинний перенос тепла, на відміну від пасивної теплопередачі звичайних металевих радіаторів.

У системі від Cooligy використовується кремнієва підкладка, пронизана безліччю мікроканалів, по яких циркулює рідина. Як затверджується, при цьому вдається ефективно відводити до 1000 Вт теплової енергії з одного квадратного сантиметра.

Для приведення рідини в рух використовується так називаний "електрокінетичний насос". Він не має рухливих частин і внаслідок цього безшумний, відрізняється високою надійністю і низькою ціною. Насос, розроблений дослідниками Стенфордского університету, використовує явище електроосмоса, при якому іони рідини рухаються під впливом електричних сил.

Протягом цього року компанія Cooligy почне постачання дослідницьких зразків своїх систем охолодження виробникам комп'ютерної техніки для дослідів.


джерела : www.compulenta.ru, Cooligy