Форум Рідного Міста

Через триста років Google втілить фантастику в реальність

Agent86 - 13-10-2003 у 23:00

Опублiковано 3 жовтня 2003 року

У старих фантастичних фільмах при спілкуванні з комп'ютерами обходилися без мишей, стрілок і іконок. "Комп'ютер! - звертався командир зорелботу до своєї бортового ЕОМ. - Що робиться на планеті?", і комп'ютер негайно викладав йому всю необхідну інформацію в потрібній кількості. Коли-небудь так і буде, вважають у Google.

"Ви говорите вголос, а комп'ютер обробляє ваше питання, визначає контекст, визначає, яка відповідь очікується, прочісує гігантську базу даних на, чорт знає, якій кількості мов, переводить/аналізує/резюмує результати, а потім вимовляє їх приємним голосом", - так описав роботу пошукової машини майбутнього технічний директор Google Крейг Сілверстайн у інтерв'ю ZDNet UK.

Правда, буде це нескоро - не одне століття ще пройде. Сілверстайн вважає, що до потрібного рівня комп'ютерні технології дійдуть не раніш, ніж через триста років: "Навіть просто змусити комп'ютер зрозуміти питання (про контекст і мову немає) - далеко за межами нинішнього розвитку комп'ютерних технологій".

Про те, що пошуковці незавжди будуть прив'язані до комп'ютерів і інтернету, у Google говорять не вперше. І станеться це куди раніш, ніж через триста років. "Де б я хотів бачити гуглівські технології через п'ять років? - запитував один із засновників компанії Сергій Брін на конференції Supernova цього літа. - Ми не пошукова система, ми знаходимо інформацію. Із широким охопленням. Можливо, це навіть буде не електроніка! Скажемо, питання-відповідь".

Поки ж залишається тільки працювати і рухатися до ідеалу. До речі, дослідження в області розпізнавання голосу Google уже веде (список досліджень ( http://labs.google.com/papers.html ), що веде Google, має досить вражаючі розміри: у інтереси компанії входять навіть роботехніка, комп'ютерна графіка і штучний інтелект).

Що стосується цьогочасних проблем, вони в Google мало кого хвилюють. У всякому разі, з відповідей Сілверстайна випливає саме це. Чи бояться в найбільшому пошуковці корпорацію Microsoft, що не дуже давно оголосила про намір захопити пошуковий ринок? Немає ("Ми будемо ради конкуренції," - говорить Сілверстайн). Потуги SCO вичавити грошей за користування Linux теж не роблять на Google особливого враження, хоча в компанії найбільший кластер на Linux. І навіть спад у ІТ-індустрії їх, здається, не торкнувся. "За всю індустрію не скажу, але Google продовжує наймати гарних людей з тією же швидкістю, з якою їх знаходить, - стверджує технічний директор Google. - Має бути ще стільки всього зроблено, а в нас на все про все тільки триста років!" .


джерело : www.compulenta.ru