Форум Рідного Міста

що таке альтернатива

fish - 14-10-2003 у 07:32

Мабуть, дивне питання для музичного оглядача, так? Але я спіймала себе на тому, що навіть приблизно не можу сказати, що це таке - альтернатива як музичний стиль.

Круціфукс. - 14-10-2003 у 08:47

"Альтернатива" - це слово, яким стали називати весь більш (або менш) поп-орієнтований пост-панк у восьмидесятих. Зовсім різні напрямки, різні групи - R.E.M., Sonic Youth, різний хардкор, різний фанк-рок типу Primus або RHCP, різна муть типу My Bloody Valentine, мабуть туди ж і всяку готику треба, тобто The Cure... в той час це все було цікавішою, незвичайною, аутсайдерською поп-музикою, яку слухали ті, кому не до вподоби був сінті-поп чи хайр-метал чи щось подібне. Після успіху "Nevermind" термін "alternative" втратив своє значення і став ще однією дозволеною маркетинговою категорією - зараз всі вже можуть знати, хто такий Beck, або хто такі Offspring або Pearl Jam або Korn, і незважаючи на уявну опозицію до "попси", це вже все "можна" слухати.

"Альтернативність" до музичного стилю зараз вже практично не має ніякого відношення.

ярка-дзвінка - 16-10-2003 у 19:29

Як не дивно, альтернативою до "альтернативи" в Північній Америці зараз є попса 70-х-80-х, включно з АББою. Це тяжко пояснити, і я сама довго не могла "в'їхати", поки мій чоловік мені не пояснив, що ця попса є настільки не cool, що слухати її є cool (повний дурдом, як на мене, але так є). Стафі фанкові групи можна віднести до альтернативи в наші дні. А от минулого тижня ми були на дуже модній вечірці в Нью Йорку (модельки, дизайнери і т.д.) і там всі просто здуріли, коли почали крутити Fame Джорджа Майкла (який, до речі, на радіо не почуєш). От тобі й альтернатива...

Юрій Карашівський - 21-10-2003 у 17:56

Гадаю, не варто порівнювати сприйняття "альтерантиви" в американців і українців. В нас музику ще міряють радянськими категоріями і альтерантивою є все, що звучить швидше, ніж 128 бемків на хвилину. А також те, що важко наспівати чи переспівати безголосому тінейджеру чи підтоптаній куховарці...

Також сумніваюсь, що мірилом альтернативи є та чи інша група... Зрештою, кожен визначає власну "альтернативу". Вірно зауважив Круціфукс - "альтернатива" - то всього лишень маркетингова категорія.

Ще є один підхід - називати "альтернативою" все, що ти не можеш підігнати у власні стилістичні рамки сприйняття музики. Тобто є музика, стосовно якої ти і коло людей, чию думку яких поважаєш, чітко можуть сказати: "це бритпоп", або "диско", або "фанк", чи R&B.
Межа ХХ-ХХІ ст.ст. - це епоха мішанини стилів і напрямків. Тому репер в хардкорі чує реп, а рокер - метал, а більш уніфікована персона милуєтсья ліричними перепадами цієї музики (від жорсткого гримання до попсового блеяння).

Nazar - 21-10-2003 у 18:02

Так.
І коли говорим про альтернативу, то слід вказувати - до чого вона альтернатива.
Як зазначив Юрко, в кожного різний "стандарт", і з того різна альтернатива до стандарту.

Але є такий цікавий музичний стиль, як альтернативний рок. Пан Круціфукс люб"язно написав про початки та сучасну ситуацію, але ми так і не визначили, що ж то таке.
Хто що знає, відгукніться!

Круціфукс. - 21-10-2003 у 19:58

В тому якраз вся мулька, що це не музичний стиль, і від самого початку не був ним, а був і залишається групою напрямків, що мають часткове коріння у панк-року. Групою з дуже нечіткими межами.

fish - 22-10-2003 у 16:46

А тепер нарешті поясню питання.

Власне, чому я написала цю статтю? Бо з різницею у два тижні йде два фестивалі - Рокотека (рок) і Альтернатива (відповідно). Кажуть, що два окремо, бо там буде різна музика. То рок, а то - альтернатива. От і питання, що кожен з них мав би чи міг би вважати музикою саме його формату?